EXTRATIME

Έβγαλε μόνο το δημοτικό, αφού έπρεπε να βοηθήσει την οικογένειά της. Έχει πουλήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια δίσκους σε Ελλάδα και εξωτερικό

Από ένα κορίτσι που δούλευε για να βοηθήσει την οικογένειά της, σε μία από τις πιο εμπορικές Ελληνίδες τραγουδίστριες όλων των εποχών.
Έβγαλε μόνο το δημοτικό, αφού έπρεπε να βοηθήσει την οικογένειά της. Έχει πουλήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια δίσκους σε Ελλάδα και εξωτερικό

Η Άντζελα Δημητρίου δεν ακολούθησε τον τυπικό δρόμο προς τη δόξα. Δεν είχε μουσικές σπουδές, ούτε κάποιο ισχυρό όνομα να τη στηρίξει. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου το ζητούμενο ήταν η επιβίωση, όχι τα όνειρα. Αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο μετά το δημοτικό για να βοηθήσει την οικογένειά της, δουλεύοντας από μικρή ηλικία. Κι όμως, αυτή η γυναίκα, που ξεκίνησε τη ζωή της από το μηδέν, κατάφερε να γίνει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, γράφοντας τη δική της ιστορία.

Η πορεία της ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70, όταν άρχισε να τραγουδά σε μικρά νυχτερινά μαγαζιά. Το κοινό αμέσως κατάλαβε πως αυτή η φωνή είχε κάτι ξεχωριστό. Δεν ήταν απλά η φωνητική της δύναμη – ήταν ο τρόπος που ερμήνευε. Τα τραγούδια της έγιναν ύμνοι, χτύπησαν νεύρα, μίλησαν για τον έρωτα, τον πόνο, την προδοσία και την ελπίδα με τρόπο που ελάχιστοι μπορούσαν.

Οι επιτυχίες της διαδέχονταν η μία την άλλη: “Φωτιά στα Σαββατόβραδα”, “Ένα Χρόνο”, “Εξαιρούνται”, “Ποια Θυσία”, “Οι Νύχτες Μοναξιάς” – τραγούδια που έγιναν κομμάτι της ζωής χιλιάδων ανθρώπων. Με φωνή σήμα κατατεθέν και στίχους που χτυπούσαν κατευθείαν στην καρδιά, η Άντζελα Δημητρίου έγινε σύμβολο.

Δεν ήταν όμως μόνο στην Ελλάδα που άφησε το στίγμα της. Η φωνή της ταξίδεψε και εκτός συνόρων. Οι πωλήσεις της έφτασαν σχεδόν τα 4 εκατομμύρια δίσκους, κάνοντάς την μία από τις πιο εμπορικές Ελληνίδες τραγουδίστριες όλων των εποχών. Οι εμφανίσεις της σε διεθνείς σκηνές, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο, αποδεικνύουν ότι το λαϊκό τραγούδι μπορεί να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και να συγκινήσει ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες.

Η Άντζελα Δημητρίου δεν ήταν ποτέ μια απλή τραγουδίστρια. Ήταν και παραμένει ένα φαινόμενο. Ένα παράδειγμα ανθρώπου που, παρά τις δυσκολίες, κατάφερε να αγγίξει την κορυφή και να παραμείνει εκεί για δεκαετίες.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χρυσό, λίβανο και σμύρνα Του προσφέραμε κι εκείνος μας ανταπέδωσε τη Βασιλεία των Ουρανών - Η Βηθλεέμ άνοιξε τη νέα Εδέμ

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Η Μύκονος… αλλιώς: Ανακαλύψτε ένα «διαφορετικό» νησί

Η Μύκονος… αλλιώς: Ανακαλύψτε ένα «διαφορετικό» νησί

Να ξέρετε πως δεν ταιριάζει μόνο το καλοκαίρι στη Μύκονο. Και οι άλλες εποχές, ακόμη κι ο χειμώνας, της πάνε!

ExtraTime
ExtraTime: Μια μαγική «Μαλαγουζιά» που αξίζει να δοκιμάσετε

Μια μαγική «Μαλαγουζιά» που αξίζει να δοκιμάσετε

Μια απρόσμενη βιβλιοπαρουσίαση στην Πύδνα Πιερίας με έφερε σε επαφή με ένα μοναδικό κρασί και τους ξεχωριστούς δημιουργούς του.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
VIRAL: Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Ένα βίντεο μέσα από συρμό του ηλεκτρικού προκάλεσε ανησυχία λόγω έντονων λαμψών. Δεν πρόκειται για εκρήξεις αλλά για ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

VIRAL
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία
ExtraTime: Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Στη Μαντίνεια Αρκαδίας υπάρχει μια εκκλησία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η Αγία Φωτεινή έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ιστορία της.

ExtraTime
ExtraTime: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Πολλές ακόμη εκδηλώσεις στον ίδιο «πολυχώρο» με ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

ExtraTime