MUST READ

Οι μισές ελληνικές εξαγωγές ήταν αυτό και μετά ήρθε η καταστροφή

Η ελληνική σταφίδα κυριαρχούσε στο εμπόριο μέχρι την καταστροφή που άλλαξε την οικονομία της χώρας.
Οι μισές ελληνικές εξαγωγές ήταν αυτό και μετά ήρθε η καταστροφή

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η σταφίδα ήταν ο χρυσός της ελληνικής οικονομίας. Ήταν το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 50% των συνολικών εξαγωγών. Χάρη στη σταφίδα, ολόκληρες περιοχές, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη, καθώς το προϊόν αυτό τροφοδοτούσε τις αγορές της Ευρώπης. Η Βρετανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, χρησιμοποιώντας τη σταφίδα για την παραγωγή γλυκισμάτων και ιδιαίτερα των φημισμένων αγγλικών πουτίγκων.

Η ευημερία αυτή όμως κατέρρευσε ξαφνικά, οδηγώντας σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της Ελλάδας. Το 1893, η ζήτηση για ελληνική σταφίδα μειώθηκε δραματικά, καθώς οι Βρετανοί άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες και άρχισαν να αντικαθιστούν τη σταφίδα με άλλα προϊόντα. Παράλληλα, οι Γάλλοι, οι οποίοι επίσης αγόραζαν μεγάλες ποσότητες για την παραγωγή κρασιού, βρήκαν νέες μεθόδους ανασύστασης των αμπελώνων τους μετά τη φυλλοξήρα που τους είχε καταστρέψει. Μέσα σε λίγα χρόνια, η ελληνική σταφίδα από περιζήτητο προϊόν μετατράπηκε σε αδιάθετο εμπόρευμα.

Η κρίση της σταφίδας έφερε τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Χιλιάδες παραγωγοί κατέρρευσαν οικονομικά, οι εξαγωγές μειώθηκαν δραματικά και η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναζητήσει λύσεις. Ένα από τα μέτρα που προτάθηκαν ήταν η καύση των πλεονασματικών ποσοτήτων σταφίδας και η χρήση τους για την παραγωγή οινοπνεύματος. Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τη γενικευμένη ύφεση.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις ήταν εξίσου καταστροφικές. Οι αγρότες, αδυνατώντας να αποπληρώσουν τα χρέη τους, εγκατέλειπαν τη γη τους. Ξεκίνησε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης προς την Αμερική, καθώς οι Έλληνες προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια που έφερε η κατάρρευση της αγοράς. Παράλληλα, η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε πτώχευση το 1893, καθώς η χώρα εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα της σταφίδας.

Η κρίση της σταφίδας υπήρξε μια σκληρή υπενθύμιση για την Ελλάδα ότι η μονοκαλλιέργεια και η εξάρτηση από ένα μόνο εξαγώγιμο προϊόν μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή. Παρά την ανάκαμψη που ήρθε δεκαετίες αργότερα, η ζημιά είχε ήδη γίνει, αλλάζοντας για πάντα το οικονομικό και κοινωνικό τοπίο της χώρας.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ εξηγεί τον ρόλο της Τουρκίας στη διέλευση ξένων μαχητών προς τη Συρία την περίοδο ανόδου του ISIS.

Must Read
Must Read: Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Η Premier League στην κορυφή με 3,2 δισ. θεατές. Δείτε τις 10 αθλητικές λίγκες με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση παγκοσμίως τη σεζόν 2025-26.

Must Read
Must Read: Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Ο Μητροπολίτης Νότιας Ασίας, Κωνσταντίνος Τσίλης, μιλά για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και το μήνυμα αγάπης, ελπίδας και προσφοράς.

Must Read
Must Read: «Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έγινε διαχρονικός θρύλος.

Must Read
Must Read: Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Σίγουρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δικαιούται τέτοια αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο George Dixon έγραψε ιστορία στο μποξ το 1890, αλλά η ζωή του είχε και φτώχεια, προκατάληψη και ένα δύσκολο τέλος. Ένα ανθρώπινο πορτρέτο πίσω από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο.

Must Read
Must Read: Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Δεν υπήρχαν αφίξεις, δρομολόγια ή επιβάτες. Το πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δημιουργήθηκε για εκπαίδευση και στρατιωτική χρήση, πριν υπάρξει πολιτική αεροπορία ή άλλα αεροδρόμια στη χώρα.

Must Read
Must Read: Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το ουκρανικό Droid TW είναι ένα οπλισμένο ground drone με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, τηλεχειρισμό και AI αισθητήρες, σχεδιασμένο για τον σύγχρονο πόλεμο.

Must Read
Must Read: Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Ο Τάιλορ Τσέις από τον «Οδηγό επιβίωσης του Ned» εντοπίστηκε άστεγος. Η εικόνα του προκαλεί ερωτήματα για το τίμημα της παιδικής δόξας.

Must Read