EXTRATIME

Gaslighting: Η Τρομακτική Μέθοδος που Αλλοιώνει την Πραγματικότητά Σου!

Μπορεί να σε πείσει ότι δεν είδες αυτό που είδες, ότι δεν ένιωσες αυτό που ένιωσες.
Gaslighting: Η Τρομακτική Μέθοδος που Αλλοιώνει την Πραγματικότητά Σου!

Πώς γίνεται να χάσεις την πίστη σου στην ίδια σου την αντίληψη; Πώς κάποιος μπορεί να σε πείσει ότι όσα θυμάσαι δεν έγιναν ποτέ; Το gaslighting είναι μια μέθοδος χειρισμού που δεν χρειάζεται βία, ούτε φωνές. Χρειάζεται μόνο χρόνο, λέξεις και αμφιβολία.

Ο όρος προέρχεται από την ταινία «Gaslight» του 1944, όπου ένας άντρας χειραγωγεί τη σύζυγό του ώστε να πιστέψει ότι χάνει τα λογικά της. Χαμηλώνει τα φώτα, αλλά της λέει ότι είναι στο μυαλό της. Στην αρχή εκείνη αμφιβάλλει. Στο τέλος, το πιστεύει.

Το gaslighting εφαρμόζεται σε σχέσεις, οικογένειες, εργασιακούς χώρους, ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο. Ένας gaslighter σπέρνει τη σύγχυση και τη δυσπιστία με μικρές, αλλά συνεχείς, παραποιήσεις της αλήθειας. Μπορεί να πει «δεν το είπα ποτέ αυτό», ενώ το θυμάσαι ξεκάθαρα. Ή να σου πει «είσαι υπερβολικός», «το φαντάστηκες», «κανείς άλλος δεν το βλέπει έτσι».

Το χειρότερο είναι πως λειτουργεί. Όχι μεμιάς, αλλά σαν σταγόνα που πέφτει ασταμάτητα. Ο αποδέκτης αρχίζει να αμφιβάλλει. Για τις σκέψεις του, τις αναμνήσεις του, τα συναισθήματά του. Πιστεύει ότι υπερβάλλει, ότι έχει πρόβλημα, ότι δεν θυμάται σωστά. Και όταν φτάσει να ζητά συγγνώμη επειδή “παρεξήγησε”, η πραγματικότητα έχει ήδη αλλάξει.

Στην ψυχολογία, το gaslighting αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο επιβλαβείς μορφές συναισθηματικής κακοποίησης. Τα θύματα συχνά αναπτύσσουν άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού ή και μετατραυματικό στρες. Οι σχέσεις τους με τον εαυτό τους και τους άλλους καταρρέουν.

Στο ιατρικό περιβάλλον, ο όρος χρησιμοποιείται και για να περιγράψει περιπτώσεις όπου γιατροί αγνοούν ή υποτιμούν τα συμπτώματα των ασθενών, κάνοντάς τους να νιώθουν ότι “είναι όλα στο μυαλό τους”. Ιδιαίτερα οι γυναίκες και οι μειονότητες έχουν υπάρξει στόχος τέτοιου είδους gaslighting.

Το gaslighting δεν είναι απλώς ένας καβγάς ή μια διαφωνία. Είναι ένα καλά οργανωμένο μοτίβο. Ένα είδος επίθεσης που χτυπά στον πυρήνα της προσωπικότητας: την αίσθηση του τι είναι αληθινό.

Η άμυνα είναι η επίγνωση. Η γνώση ότι αυτή η τακτική υπάρχει και πως αν νιώθεις συνεχώς αμφιβολία για τον εαυτό σου μέσα σε μία σχέση, ίσως δεν είναι τυχαίο. Ο διάλογος με τρίτους, η καταγραφή γεγονότων και η συμβουλευτική υποστήριξη μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη στην αντίληψή του.

Το gaslighting δεν είναι απλώς ψέμα. Είναι δηλητήριο στην πραγματικότητα. Και όταν το καταλάβεις, είναι η αρχή για να ανακτήσεις τον έλεγχο.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Επίθεση με σενάριο του μυαλού του έκανε ο Πορτοσάλτε στην Καρυστιανού: «Ξεφτίλα αν ανακοινώσει κόμμα στη μέρα της τραγωδίας»

Επίθεση με σενάριο του μυαλού του έκανε ο Πορτοσάλτε στην Καρυστιανού: «Ξεφτίλα αν ανακοινώσει κόμμα στη μέρα της τραγωδίας»

Καταπληκτικό επίπεδο δημοσιογραφίας - Ο Πορτοσάλτε διαδίδει φήμες που φαντάζεται ο ίδιος και μετά επιτίθεται σύμφωνα με αυτές

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Mercosur: Πέρασε η συμφωνία – ταφόπλακα για την αγροτιά – Η ΕΕ ψήφισε την ερήμωση της υπαίθρου και το δηλητήριο στο πιάτο μας

Mercosur: Πέρασε η συμφωνία – ταφόπλακα για την αγροτιά – Η ΕΕ ψήφισε την ερήμωση της υπαίθρου και το δηλητήριο στο πιάτο μας

Την ώρα που οι ΗΠΑ στρέφονται προς την παραδοσιακή διατροφή, η ΕΕ εισάγει «θάνατο» από τη Λατινική Αμερική και τελειώνει τους αγρότες

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σοκ στην Πιερία: Κτηνοτρόφος αυτοκτόνησε αφού του θανάτωσαν 1000 πρόβατα – Άλλο ένα τραγικό θύμα του απάνθρωπου πρωτοκόλλου της ευλογιάς

Σοκ στην Πιερία: Κτηνοτρόφος αυτοκτόνησε αφού του θανάτωσαν 1000 πρόβατα – Άλλο ένα τραγικό θύμα του απάνθρωπου πρωτοκόλλου της ευλογιάς

Ο 59χρονος αυτόχειρας ήταν απαρηγόρητος μετά τον χαμό των ζώων του - Τον βρήκε απαγχονισμένο ο αδερφός του

Κοινωνία
Κοινωνία: Αγρότες: Σε διχαστικά τρικ και απειλές επιμένει η κυβέρνηση – «Ενάντια στην κοινωνία κάθε ώρα κινητοποιήσεων»

Αγρότες: Σε διχαστικά τρικ και απειλές επιμένει η κυβέρνηση – «Ενάντια στην κοινωνία κάθε ώρα κινητοποιήσεων»

Ο Παύλος Μαρινάκης κουνά το δάχτυλο στους αγρότες και προειδοποιεί με βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας

Κοινωνία
Κοινωνία: Δηλώσεις ντροπής της Δ. Μιχαηλίδου για Καρυστιανού: «Πως χρησιμοποιεί τον πόνο της ως πολιτικό βατήρα προσωπικής εξέλιξης;»

Δηλώσεις ντροπής της Δ. Μιχαηλίδου για Καρυστιανού: «Πως χρησιμοποιεί τον πόνο της ως πολιτικό βατήρα προσωπικής εξέλιξης;»

Η Δόμνα Μιχαηλίδου «αποφάσισε» ότι οι χαροκαμένοι γονείς δεν αρμόζει να πολιτεύονται, αλλά θα πρέπει μόνο να θρηνούν άπραγοι

Κοινωνία
Κοινωνία: Άγγελος Συρίγος: Προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για τη διπλωματική γκάφα Μητσοτάκη με Βενεζουέλα – «Δεν είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου»

Άγγελος Συρίγος: Προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για τη διπλωματική γκάφα Μητσοτάκη με Βενεζουέλα – «Δεν είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου»

Η άγνοια δεν είναι δικαιολογία για έναν πρωθυπουργό με πλήθος συμβούλων - Ο Άγγελος Συρίγος προσπάθησε να δικαιολογήσει τον Μητσοτάκη, αλλά τον εξέθεσε χειρότερα

Κοινωνία
ExtraTime: Αυτές είναι οι 20 καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών, ανάμεσά τους και το 1968 της ΑΕΚ

Αυτές είναι οι 20 καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών, ανάμεσά τους και το 1968 της ΑΕΚ

Οι 20 καλύτερες ελληνικές ταινίες όπως τις δείχνει το IMDb σε αντίστροφη σειρά από το 20 στο 1 με κριτήριο πάνω από 1000 ψήφους

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Που βαδίζει η Γαλλία μου;» – Διαδικτυακή εφαρμογή των Γάλλων χαρτογραφεί «live» τον ισλαμικό εποικισμό της χώρας τους

«Που βαδίζει η Γαλλία μου;» – Διαδικτυακή εφαρμογή των Γάλλων χαρτογραφεί «live» τον ισλαμικό εποικισμό της χώρας τους

Χιλιάδες συντηρητικοί Γάλλοι χρησιμοποιούν το application «mafrance.app» για να παρακολουθούν την πληθυσμιακή αλλοίωση της Γαλλίας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Δένδιας και Μπακογιάννη «ξύπνησαν» από τον λήθαργο του «διεθνούς δικαίου»: «Δεν αποτελεί κανόνα λειτουργίας των κρατών» – «Ήρθε το τέλος της ανεμελιάς»

Δένδιας και Μπακογιάννη «ξύπνησαν» από τον λήθαργο του «διεθνούς δικαίου»: «Δεν αποτελεί κανόνα λειτουργίας των κρατών» – «Ήρθε το τέλος της ανεμελιάς»

Η απαγωγή Μαδούρο από τις ΗΠΑ «ξύπνησε» την κυβέρνηση, που ως τώρα ήταν «κολλημένη» με το διεθνές δίκαιο για να καταγγέλλει τη Ρωσία

Κοινωνία