MUST READ

Αφού δεν υπήρχαν Hermès, Rolls-Royce και Patek Philippe στην Αρχαία Ελλάδα, τι παραπάνω είχε ένας πλούσιος από έναν φτωχό;

Γη, σπίτια, φαγητό, κοσμήματα και χρόνος: έτσι ξεχώριζαν οι πλούσιοι από τους φτωχούς στην Αρχαία Ελλάδα, χωρίς να χρειάζονται Hermès και Rolls-Royce.
Αφού δεν υπήρχαν Hermès, Rolls-Royce και Patek Philippe στην Αρχαία Ελλάδα, τι παραπάνω είχε ένας πλούσιος από έναν φτωχό;

Στην Αρχαία Ελλάδα, ο πλούτος δεν έλαμπε μέσα από τσάντες, αυτοκίνητα ή ρολόγια, αλλά από πιο ουσιαστικά και πρακτικά πράγματα που διαμόρφωναν τη ζωή του ανθρώπου από την κορυφή ως τα νύχια. Ένας πλούσιος δεν ξεχώριζε μόνο από το ντύσιμο ή τα κοσμήματα του, αλλά κυρίως από την ιδιοκτησία του, τις συνήθειες του και τις απολαύσεις που είχε κάθε μέρα.

Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν η γη. Οι πλούσιοι είχαν τεράστιες εκτάσεις με ελιές, αμπέλια και σιτηρά. Η γη σήμαινε χρήματα, εξουσία και ανεξαρτησία. Ένας φτωχός μπορεί να είχε μόνο ένα μικρό κτήμα ή καθόλου, ζώντας ως εργάτης ή μισθωτός. Η κατοχή γης έφερνε έσοδα και εξασφάλιζε πολιτική δύναμη, αφού σε πολλές πόλεις μόνο οι ιδιοκτήτες γης είχαν δικαίωμα ψήφου ή συμμετοχής στα κοινά.

Το σπίτι ήταν άλλο ένα μεγάλο σημάδι πλούτου. Οι πλούσιοι ζούσαν σε μεγάλες, πέτρινες κατοικίες με κεντρικές αυλές, ιδιωτικούς χώρους για άντρες και γυναίκες, ακόμα και ειδικά δωμάτια για συμπόσια. Οι φτωχοί ζούσαν σε μικρά, σκοτεινά σπίτια, πολλές φορές με χώρους κοινούς για ύπνο και μαγείρεμα μαζί.

Η διατροφή ήταν επίσης πολύ διαφορετική. Ένας πλούσιος είχε στο τραπέζι του καθημερινά φρέσκο ψάρι, κρέας, εκλεκτό κρασί και εξωτικά προϊόντα όπως μπαχαρικά από την Ανατολή. Οι φτωχοί ζούσαν κυρίως με ψωμί, ελιές και ό,τι λαχανικά μπορούσαν να καλλιεργήσουν ή να αγοράσουν φθηνά.

Η ένδυση και τα κοσμήματα ήταν άλλο ένα σημάδι. Οι πλούσιοι φορούσαν ενδύματα από καλύτερης ποιότητας υφάσματα, όπως φίνο λινό ή μαλακό μαλλί, και στολίζονταν με χρυσά και αργυρά κοσμήματα. Οι φτωχοί ντύνονταν απλά, με τραχιά ρούχα και χωρίς στολίδια.

Αλλά ίσως το πιο μεγάλο προνόμιο των πλουσίων ήταν ο ελεύθερος χρόνος. Μπορούσαν να σπουδάσουν, να ασχοληθούν με την ποίηση, τη φιλοσοφία, την πολιτική, τη μουσική. Οι φτωχοί, αντίθετα, δούλευαν σχεδόν ασταμάτητα για να επιβιώσουν, χωρίς χρόνο ή μέσα για καλλιέργεια του πνεύματος.

Τελικά, στην Αρχαία Ελλάδα, ο πλούτος δεν φαινόταν μόνο σε υλικά αντικείμενα. Ήταν βαθύτερα δεμένος με τη γη, την τροφή, το σπίτι, την παιδεία και την ελευθερία που είχε κάποιος στη ζωή του.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Σίγουρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δικαιούται τέτοια αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο George Dixon έγραψε ιστορία στο μποξ το 1890, αλλά η ζωή του είχε και φτώχεια, προκατάληψη και ένα δύσκολο τέλος. Ένα ανθρώπινο πορτρέτο πίσω από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο.

Must Read
Must Read: Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Δεν υπήρχαν αφίξεις, δρομολόγια ή επιβάτες. Το πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δημιουργήθηκε για εκπαίδευση και στρατιωτική χρήση, πριν υπάρξει πολιτική αεροπορία ή άλλα αεροδρόμια στη χώρα.

Must Read
Must Read: Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το ουκρανικό Droid TW είναι ένα οπλισμένο ground drone με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, τηλεχειρισμό και AI αισθητήρες, σχεδιασμένο για τον σύγχρονο πόλεμο.

Must Read
Must Read: Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Ο Τάιλορ Τσέις από τον «Οδηγό επιβίωσης του Ned» εντοπίστηκε άστεγος. Η εικόνα του προκαλεί ερωτήματα για το τίμημα της παιδικής δόξας.

Must Read
Must Read: Η Κερκυραία κόμισσα που έδωσε όλη της την περιουσία για φτωχά παιδιά και έμεινε στην ιστορία ως Μάνα της Κέρκυρας

Η Κερκυραία κόμισσα που έδωσε όλη της την περιουσία για φτωχά παιδιά και έμεινε στην ιστορία ως Μάνα της Κέρκυρας

Δεν πολέμησε και δεν κυβέρνησε. Έδωσε όμως όλη της την περιουσία για να φύγουν φτωχά παιδιά από την Κέρκυρα και να μορφωθούν στην Ευρώπη. Έτσι έμεινε στη μνήμη του νησιού ως Μάνα της Κέρκυρας.

Must Read
Must Read: Στην 10άδα των ισχυρότερων της ναυτιλίας παγκοσμίως ο Βαγγέλης Μαρινάκης – Ποια Eλληνίδα τον περνάει

Στην 10άδα των ισχυρότερων της ναυτιλίας παγκοσμίως ο Βαγγέλης Μαρινάκης – Ποια Eλληνίδα τον περνάει

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας που τόλμησε να σταθεί απέναντι στους μεγαλύτερους επιστήμονες της εποχής του

Ο Έλληνας που τόλμησε να σταθεί απέναντι στους μεγαλύτερους επιστήμονες της εποχής του

Ο Κοσμάς Μπαλάνος στάθηκε απέναντι στην ευρωπαϊκή επιστήμη για να υπερασπιστεί τη γνώση όπως την πίστευε και πλήρωσε το τίμημα μιας εποχής που άλλαζε

Must Read
Must Read: Ποιος ήταν ο Φώτιος Πανάς, ο Έλληνας που έφτιαξε από το μηδέν τη γαλλική οφθαλμολογία και έγινε θρύλος στο Παρίσι

Ποιος ήταν ο Φώτιος Πανάς, ο Έλληνας που έφτιαξε από το μηδέν τη γαλλική οφθαλμολογία και έγινε θρύλος στο Παρίσι

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και κατέληξε να αλλάξει για πάντα την ιατρική στο Παρίσι

Must Read