ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορεί μια σχολή πολεμικών τεχνών να εκπαιδεύει δολοφονικά ένστικτα; Ο ρόλος των δασκάλων στη σκιά της ανήλικης βίας

Το παράδειγμα της Ιαπωνίας και η εμπλοκή γονέων και Social Media.
Μπορεί μια σχολή πολεμικών τεχνών να εκπαιδεύει δολοφονικά ένστικτα; Ο ρόλος των δασκάλων στη σκιά της ανήλικης βίας

Τα τελευταία χρόνια, η συστηματική άνοδος της βίας μεταξύ ανηλίκων στη χώρα μας έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Ραντεβού για ξύλο σε εμπορικά κέντρα, επιθέσεις για λόγους “σεβασμού”, βιντεοσκοπημένοι ξυλοδαρμοί με στόχο τη δημοσιότητα στο TikTok – όλα αποτελούν σημάδια μιας κοινωνικής παθογένειας που φλερτάρει με τη νομιμοποίηση της ωμής επιθετικότητας. Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις, όπως τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ανηλίκων στο Metro Mall, οι εμπλεκόμενοι είναι μαθητές πολεμικών τεχνών.

Αυτό γεννά ένα εύλογο ερώτημα: φέρουν ευθύνη οι σχολές πολεμικών τεχνών για τη βία των ανηλίκων; Και κυρίως: τι μπορούν να κάνουν ώστε να προστατέψουν το νόημα του αθλήματος από την παρερμηνεία του;

Καταρχάς, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι πολεμικές τέχνες, στον πυρήνα τους, δεν προάγουν τη βία αλλά τη πειθαρχία, τον αυτοέλεγχο και την εσωτερική δύναμη. Είτε πρόκειται για καράτε, ταεκβοντό, τζούντο ή MMA, οι παραδοσιακές αρχές που τις διέπουν μιλούν για σεβασμό στον αντίπαλο, ταπεινότητα και ευθύνη για τη δύναμη που αποκτάς. Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτές οι αξίες δεν περνούν πάντα σε όλους τους μαθητές.

Ο ρόλος του δασκάλου – ή sensei – είναι κρίσιμος. Όταν ο προπονητής περιορίζεται στην τεχνική και αδιαφορεί για τη διαπαιδαγώγηση του χαρακτήρα, τότε η σχολή μετατρέπεται σε «προπονητήριο επιθετικότητας». Οι ανήλικοι εκπαιδεύονται σε λαβές, χτυπήματα και κλειδώματα, χωρίς καμία κουβέντα για τις συνθήκες και τα όρια χρήσης τους. Και όταν συναντούν τον ενθουσιασμό του TikTok και την πίεση της παρέας, η «τέχνη» γίνεται όπλο. Δεν είναι λίγες οι φορές που εμπλεκόμενοι σε επεισόδια δηλώνουν αθλητές, με μάλιστα υψηλό επίπεδο.

Ίσως, λοιπόν, να ήρθε η ώρα να τεθεί κανονιστικό πλαίσιο ευθύνης για τις σχολές. Αν ένας μαθητής εμπλέκεται σε επαναλαμβανόμενες πράξεις βίας με αποδεδειγμένα στοιχεία, η σχολή να ελέγχεται και εφόσον αποδειχθεί αμέλεια ή ανοχή, να προβλέπεται πρόστιμο ή ακόμα και αναστολή λειτουργίας. Όχι ως τιμωρία, αλλά ως έλεγχος ποιότητας και πειθαρχίας. Επιπλέον, θα μπορούσαν να γίνουν υποχρεωτικά σεμινάρια ψυχολογικής εκπαίδευσης και δεοντολογίας, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους δασκάλους.

Στην Ιαπωνία, είναι απαραίτητο το χαρτί γιατρού (κάθε χρόνο) καθώς και το λευκό ποινικό μητρώο για να γραφτεί κάποιος σε μία σχολή πολεμικών τεχνών, όπως επίσης τα συγκεκριμένα απαραίτητα δικαιολογικά αφορούν και στους δασκάλους των σχολών.

Η ευθύνη δεν είναι αποκλειστικά των σχολών – εμπλέκονται γονείς, κοινωνία, ακόμα και τα ίδια τα social media. Όμως όταν διδάσκεις πώς να ρίχνεις κάποιον στο έδαφος, οφείλεις να διδάσκεις και πότε δεν πρέπει να το κάνεις. Και αυτό δεν είναι απλώς προπόνηση. Είναι παιδεία.

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Τέσσερα νησιά ενώνουν δυνάμεις για λύση στη στεγαστική κρίση

Τέσσερα νησιά ενώνουν δυνάμεις για λύση στη στεγαστική κρίση

Τα ακίνητα θα παραχωρούνται με συμβολικό ενοίκιο για τον διορισμό εκπαιδευτικών και γιατρών.

Κοινωνία
Sportime BET: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε στέκι παράνομου τζόγου στην Κυψέλη – 2 συλλήψεις και κατάσχεση 21 υπολογιστών

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε στέκι παράνομου τζόγου στην Κυψέλη – 2 συλλήψεις και κατάσχεση 21 υπολογιστών

Έφοδος σε λέσχη στην Κυψέλη όπου διεξαγόταν παράνομα τυχερά παίγνια απο΄άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Συνέλαβαν δύο άτομα για παράβαση του νόμου περί παιγνίων.

Sportime BET
Ελευθέριος Ανδρώνης: Τα κόμπλεξ του Έντι Ράμα ξεχείλισαν: «Έλληνες δεν είστε απόγονοι του Πλάτωνα» – Η «νεκρική» σιγή της Αθήνας τον αποθράσυνε εντελώς

Τα κόμπλεξ του Έντι Ράμα ξεχείλισαν: «Έλληνες δεν είστε απόγονοι του Πλάτωνα» – Η «νεκρική» σιγή της Αθήνας τον αποθράσυνε εντελώς

«Ξεσαλώνει» ο Έντι Ράμα με την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφού «όργωσε» ανενόχλητος για 2 χρόνια την Ελλάδα για εθνικιστικές φιέστες

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Eurostat: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες θέσεις σε όλους τους δείκτες φτώχειας

Eurostat: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες θέσεις σε όλους τους δείκτες φτώχειας

Η φτωχοποίηση των Ελλήνων «ξεχειλίζει» στη στατιστική γλώσσα της Eurostat - Ουραγός παντού η Ελλάδα επί διακυβερνήσεως Μητσοτάκη

Κοινωνία
Κοινωνία: Παλαμήδης, ο άριστος των Αχαιών

Παλαμήδης, ο άριστος των Αχαιών

Ο Παλαμήδης ήταν Έλληνας ήρωας του Τρωικού Πολέμου. Το όνομα του είναι σύνθετο, βγαίνει από τις λέξεις παλάμη + μήδομαι → «αυτός που με τα έργα των χεριών του (παλάμη) εκδηλώνει την ευφυΐα/τέχνη (μήδομαι)

Κοινωνία
Κοινωνία: Μεσοβέζικη συγγνώμη Ανεστίδη για την off camera χυδαιολογία κατά Μητσοτάκη: «Ζητάω συγγνώμη – Εξέφρασα αυτό που λένε όλοι οι Έλληνες»

Μεσοβέζικη συγγνώμη Ανεστίδη για την off camera χυδαιολογία κατά Μητσοτάκη: «Ζητάω συγγνώμη – Εξέφρασα αυτό που λένε όλοι οι Έλληνες»

«Ήταν μία έκφραση εκ παραδρομής - Την προσωπική επίθεση δεν την ξεκίνησα εγώ» είπε ο Κ. Ανεστίδης - Ανεπιθύμητος πλέον από το Μαξίμου ο αγροτοσυνδικαλιστής

Κοινωνία
Κοινωνία: Εργασιακή γαλέρα η Ελλάδα για όφελος του κράτους – Το 2025 εργαστήκαμε 177 ημέρες για φόρους και εισφορές!

Εργασιακή γαλέρα η Ελλάδα για όφελος του κράτους – Το 2025 εργαστήκαμε 177 ημέρες για φόρους και εισφορές!

Παραπάνω από το μισό χρόνο, δουλεύουμε για το κράτος - Ιδιαίτερα οι έμμεσοι φόροι προκαλούν μια μόνιμη «αφαίμαξη» για τα νοικοκυριά

Κοινωνία
Κοινωνία: Ντελίριο Άδωνι Γεωργιάδη: «Τα μπλόκα είναι αηδιαστικά και φασιστικά – Η ΝΔ είναι το κόμμα των αγροτών»

Ντελίριο Άδωνι Γεωργιάδη: «Τα μπλόκα είναι αηδιαστικά και φασιστικά – Η ΝΔ είναι το κόμμα των αγροτών»

Εξοντωτικά πρόστιμα και νομικές συνέπειες ζήτησε για τους αγρότες ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει «μεγάλη υπομονή»

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση Real Polls: Προοπτική πρωτιάς Καρυστιανού παρά τον ανηλεή πόλεμο που δέχεται – Το 27,6% θα στήριζε το κόμμα της

Δημοσκόπηση Real Polls: Προοπτική πρωτιάς Καρυστιανού παρά τον ανηλεή πόλεμο που δέχεται – Το 27,6% θα στήριζε το κόμμα της

Οι δημοσκοπικές επιδόσεις Καρυστιανού τρομάζουν το Μαξίμου - Οι πολίτες αγνοούν την προπαγάνδα εναντίον της Μαρίας Καρυστιανού

Κοινωνία