ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπαρτζώκας και Βεζένκοφ δεν άντεξαν το «Πρέπει» και μαζί τους κατέρρευσε κι ο Ολυμπιακός

Δύο κομβικότεροι παράγοντες του Ολυμπιακού, ο προπονητής και ο MVP του δεν άντεξαν την πίεση κι έτσι ο Ολυμπιακός απέτυχε σε ένα ακόμη F-4.
Μπαρτζώκας και Βεζένκοφ δεν άντεξαν το «Πρέπει» και μαζί τους κατέρρευσε κι ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ήρθε ως το φαβορί στο Final Four του Άμπου Ντάμπι, το 4ο στη σειρά και όμως αποχωρεί και πάλι χωρίς την κούπα. Αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το μεγάλο «Πρέπει» που είχε στις πλάτες του. Και κυρίως οι Γιώργος Μπαρτζώκας και Σάσα Βεζένκοφ.

Με το ζόρι έβαλε 68 πόντους απέναντι στη Μονακό που έβαλε 10 περισσότερους, κι αν δεν ήταν τα «τρελά» σουτ του Φουρνιέ στο τέλος, η ερυθρόλευκη συγκομιδή θα ήταν ακόμη μικρότερη, όπως και η διαφορά υπέρ της ομάδας του Βασίλη Σπανούλη.

Εν αντιθέσει με τους περισσότερους. θεωρώ μεγαλύτερη έκπληξη τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τη Φενέρμπαχτσε, παρά του Ολυμπιακού από τους Γάλλους. Γιατί πολύ απλά το ρόστερ των Μονεγάσκων δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι είναι το 2ο καλύτερο από τις τέσσερις ομάδες του Final-4. Ειδικά από τη στιγμή που ο Λεσόρ ήταν ανέτοιμος.

Προσωπικά μάλιστα θα πω οτι το υλικό που είχε στα χέρια του ο Σπανούλης ήταν πιο μπασκετικά ορθό όσον αφορά τις επιταγές του σημερινού μπάσκετ, από ότι αυτό που διαθέτει ο Μπαρτζώκας.

Μπορεί τα «ονόματα» που βλέπουμε στο ερυθρόλευκο ρόστερ να είναι ακούγονται πιο «ηχηρά» από της Μονακό. Φουρνιέ, Βεζένκοφ, Μιλουτίνοφ, Φαλ, Πίτερς. Επί της ουσίας ωστόσο αθλητικά (τομέας που είναι Νο1 πλέον στο μπάσκετ και τον αθλητισμό γενικότερα) οι δυνατότητες των παικτών της Μονακό απέχουν παρασάγκας από αυτές των Πειραιωτών.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού διαθέτουν ταλέντο πλούσιο, όχι όμως και… πόδια. Έτσι όταν ο Σπανούλης έδωσε εντολή για ασφυκτική πίεση, οι ερυθρόλευκοι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν.

Ο Σπανούλης διαθέτει μια περιφέρεια με Τζέιμς, Οκόμπο, Στράζελ, Λόιντ, Μπλόσομγκεϊμ, Ντιαλό. Όλοι τρέχουν… πηδάνε και καρφώνουν. Σε αυτούς προσθέστε και τον Καλάθη που μπορεί να είναι να ήταν ανέτοιμος, είναι όμως ένας από τους κορυφαίους καθαρόαιμους πλέι μέικερ της Ευρωλίγκας και ήταν εκεί για να δίνει ηρεμία όποτε χρειαζόταν.

Πάμε και στους ψηλούς; Κάποτε η Μονακό είχε μοναδικό αξιόπιστο ψηλό τον Μοτεγιούνας. Σε αυτό το final-4 ήταν εκτός αποστολής. Κι αυτό καθώς ο Σπανούλης είχε στη διάθεσή του τους Τζαϊτέ, Τάις και Παπαγιάννη με τον τελευταίο να μην χρησιμοποιείται καν.

Μπαρτζώκας και Βεζένκοφ δεν άντεξαν το «Πρέπει» και μαζί τους κατέρρευσε κι ο Ολυμπιακός

Στο σύνολο λοιπόν αν κάνουμε τις συγκρίσεις ο Ολυμπιακός ήταν μια.. ταχύτητα πίσω στις περισσότερες γραμμές. Και αν πει κανείς «Μα καλά ο Ολυμπιακός δεν ήταν η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου; Δεν έκανε τις περισσότερες νίκες;» Η απάντηση είναι «Ναι τις έκανε. Αλλά διαφορετικό είναι να παίζεις ένα μεγάλο αριθμό παιχνιδιών κόντρα σε όλες τις ομάδες κι αλλιώς να κρίνονται τα πάντα σε ένα ματς, κόντρα στις κορυφαίες της χρονιάς».

Άλλωστε μην ξεχνάμε πώς η  Μονακό από τη στιγμή που ήρθε ο Σπανούλης απέκτησε «μέταλλο» και έγινε πολύ πιο σκληρή από αυτή που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο οτι κέρδισε και μέσα στο ΟΑΚΑ και μέσα στο ΣΕΦ. Στο ΣΕΦ μάλιστα ο Τζέιμς είχε μόλις 11 πόντους αλλά 12 ασίστ. Για να αντιληφθεί κανείς την αλλαγή φιλοσοφίας των Μονεγάσκων επί Σπανούλη.

Εστιάζοντας στον Ολυμπιακό, φάνηκε πως δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από την ομάδα του Πριγκιπάτου. Μόλις αυτό έγινε και αισθάνθηκε οτι μπορεί να αποκλειστεί κατέρρευσε και σαν σύνολο και ατομικά οι περισσότεροι παίκτες.

Πρώτος από όλους βέβαια ο προπονητής Γιώργος Μπαρτζώκας που δεν κατάφερε να αφυπνίσει τους παίκτες του, βλέποντάς τους να κυνηγάνε επί 40 λεπτά στο σκορ και να τα… σπάνε από τα 6,75μ. Ίσως και το γεγονός ότι απέναντί του είχε τον Βασίλη Σπανούλη, το ενδεχόμενο της ήττας να ήταν ακόμη μεγαλύτερο βάρος για εκείνον. Και να που συνέβη.

Ο δεύτερος που φέρει μεγάλη ευθύνη είναι ο Σάσα Βεζένκοφ. Ένα ακόμη κακό final-4 για τον Βούλγαρο φόργουορντ, ο οποίος προερχόταν από μια εξαιρετική κανονική περίοδο, χάνοντας το MVP οριακά από τον Κέντρικ Ναν. Βεβαίως όταν παίζεις σε αυτό το επίπεδο και αμείβεσαι με ένα τεράστιο συμβόλαιο όπως ο Βεζένκοφ, στο τέλος μετράνε οι κούπες.

Ο 30χρονος φόργουορντ αποδεικνύεται οτι δεν είναι αυτός που λέμε «αρχηγός» στα μεγάλα ματς. Οπως ήταν ο Σπανούλης, ή ο Πρίντεζης, ακόμη και ο Σλούκας, έστω και σε μικρότερο βαθμό, ειδκότερα σε σχέση με τον Σπανούλή.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν σημαίνει οτι ο Βεζένκοφ δεν παραμένει ένας σπουδαίος παίκτης. Ωστόσο ο Ολυμπιακός ίσως θα πρέπει στα επόμενα final-4 να «μετατοπίσει» αλλού το «βάρος» των ευθυνών και να… ελαφρύνει έτσι το «Πρέπει» από τις πλάτες του Σάσα.

Εδώ φταίει και ο Μπαρτζώκας που ενώ είχε τον Πίτερς, άφησε στο παρκέ τον διεθνή Βούλγαρο για 32 λεπτά, παρότι τα είχε… σπάσει.

 

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μεταδόσεις: Άρης – Ηρακλής 10/1/2026 : Σε ποιο κανάλι θα δείτε απόψε τον αγώνα

Άρης – Ηρακλής 10/1/2026 : Σε ποιο κανάλι θα δείτε απόψε τον αγώνα

Άρης και Ηρακλής κοντράρονται στη GBL, σε ντέρμπι με ένταση, ρυθμό, δυνατές άμυνες και στόχο το πολύτιμο αποτέλεσμα.

Μεταδόσεις
Μπάσκετ: Ο Λι λάμπει στην Εφές και από 3,4 πόντους στον Ολυμπιακό στους 18

Ο Λι λάμπει στην Εφές και από 3,4 πόντους στον Ολυμπιακό στους 18

Ο Σέιμπεν Λι έχει ξεκινήσει στην Εφές με 17 και 19 πόντους σε δύο παιχνίδια, την ώρα που στον Ολυμπιακό είχε 3,4 μέσο όρο.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός – Μπάγερν 95-80: Σε ένα υποτονικό βράδυ είχε Γουόρντ – Βεζένκοφ – Μιλουτίνοφ και στο τέλος Ντόρσεϊ

Ολυμπιακός – Μπάγερν 95-80: Σε ένα υποτονικό βράδυ είχε Γουόρντ – Βεζένκοφ – Μιλουτίνοφ και στο τέλος Ντόρσεϊ

Λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης γύρισε ο αριστερός αστράγαλος του Μόντε Μόρις και η κακοτυχία ενός τραυματισμού χτύπησε ακόμα μια φορά την πόρτα του Ολυμπιακού.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Μπλέξιμο Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού με παίκτη της Βίρτους Μπολόνια βλέπουν στην Ισπανία

Μπλέξιμο Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού με παίκτη της Βίρτους Μπολόνια βλέπουν στην Ισπανία

Ισπανικά ρεπορτάζ συνδέουν τη Ρεάλ με τον Ντιούφ, αλλά βάζουν στο παιχνίδι και Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Παναθηναϊκός: Η ευκαιρία για σερί στη Euroleague

Παναθηναϊκός: Η ευκαιρία για σερί στη Euroleague

Ο Παναθηναϊκός με αφετηρία τη νίκη επί της Βίρτους αν και έχει αρκετά ματς εκτός Ελλάδας, μπορεί να χτίσει σερί

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός: Η Μπάγερν του Πέσιτς είναι άλλη ομάδα

Ολυμπιακός: Η Μπάγερν του Πέσιτς είναι άλλη ομάδα

Ο Μπαρτζώκας περιμένει πιο επιθετική άμυνα και μεγαλύτερη σταθερότητα από τη νέα Μπάγερν, ζητώντας συγκέντρωση σαν να είναι εκτός έδρας παιχνίδι.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός: Έτοιμος για ντεμπούτο ο Τάιρικ Τζόουνς

Ολυμπιακός: Έτοιμος για ντεμπούτο ο Τάιρικ Τζόουνς

Ο Αμερικανός σέντερ μπαίνει στο rotation κόντρα στην Μπάγερν, με τον Ολυμπιακό να παίρνει λύσεις και από επιστροφές παικτών.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός: Το πρώτο μεγάλο τεστ του Ταϊρίκ Τζόουνς

Ολυμπιακός: Το πρώτο μεγάλο τεστ του Ταϊρίκ Τζόουνς

Ο Ολυμπιακός ρίχνει στα βαθιά από την αρχή τον Ταϊρικ Τζόουνς αν και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η διαχείρισή του

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Οριστικό: Δανεικός από τον Ολυμπιακό στον Άρη ο Κώστας Αντετοκούνμπο

Οριστικό: Δανεικός από τον Ολυμπιακό στον Άρη ο Κώστας Αντετοκούνμπο

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο θα συνεχίσει τη σεζόν στη Θεσσαλονίκη, καθώς η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε επίσημα την παραχώρησή του στον Άρη με τη μορφή δανεισμού μέχρι το τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Μπάσκετ