EXTRATIME

Ήταν 4 χρονών. Τον έκαναν Αυτοκράτορα. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του σε ένα κλουβί

Στα 4 του έγινε Αυτοκράτορας. Δεν κυβέρνησε ποτέ. Ζούσε πάντα σαν φυλακισμένος.
Ήταν 4 χρονών. Τον έκαναν Αυτοκράτορα. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του σε ένα κλουβί

Τον έλεγαν Πουγί. Ήταν μόλις τεσσάρων χρονών όταν τον έντυσαν με αυτοκρατορικά ενδύματα, τον κάθισαν σε έναν χρυσό θρόνο και του είπαν ότι από σήμερα κυβερνά ένα κράτος με ιστορία τεσσάρων χιλιετιών. Δεν καταλάβαινε ούτε τι σημαίνει αυτοκράτορας. Έκλαιγε ασταμάτητα και ζητούσε να πάει σπίτι του. Η μητέρα του απαγορευόταν να τον δει, και ο μικρός Πουγί μάθαινε να χαμογελά χωρίς να αισθάνεται.

Η Κίνα ήταν ήδη σε κρίση. Οι Τσινγκ, δυναστεία των Μαντσού, είχαν χάσει τον έλεγχο. Οι επαναστάσεις είχαν αρχίσει να ξεσπούν παντού, και στο παλάτι, όσο κι αν ήθελαν να το αγνοούν, καταλάβαιναν ότι το τέλος ήταν κοντά. Ο Πουγί βρισκόταν απομονωμένος στην Απαγορευμένη Πόλη, με νταντάδες και αυλικούς που του απαγόρευαν ακόμα και να αγγίξει τη γη. Το έδαφος του ανήκε, αλλά δεν μπορούσε να το περπατήσει.

Το 1912, ένα χρόνο μετά την ανακήρυξή του ως αυτοκράτορα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ήταν πέντε χρονών και είχε ήδη ζήσει μια παραίτηση που τον σημάδεψε για πάντα. Κανείς δεν τον ενημέρωσε. Συνέχισε να παίζει με τα παιχνίδια του, ενώ έξω ο κόσμος είχε γκρεμιστεί. Κράτησαν τον μικρό Πουγί έγκλειστο στην Απαγορευμένη Πόλη για μια δεκαετία ακόμα, σαν έκθεμα μουσείου, μέχρι να τον διώξουν και από εκεί.

Έγινε μαριονέτα των Ιαπώνων, ένας “Αυτοκράτορας” χωρίς εξουσία στην υποτελή Μαντζουρία. Κυβερνούσε ένα κράτος-βιτρίνα, το Μαντσουκούο, με τους Ιάπωνες στρατηγούς να του υπαγορεύουν ακόμα και πώς να κάθεται. Η γυναίκα του ήταν κατάθλιψη, οι αποφάσεις του κατευθυνόμενες και οι ομιλίες του γεμάτες ψέματα. Ο Πουγί δεν βασίλευε. Υπέγραφε.

Όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλαν και τον συνέλαβαν, τον έβαλαν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου. Από εκεί πέρασε στα χέρια του μαοϊκού καθεστώτος. Τον έστειλαν σε στρατόπεδο επανεκπαίδευσης. Καθάριζε τουαλέτες. Έγραφε μετανιωμένα γράμματα στον Μάο. Κανείς δεν τον πίστευε. Κανείς δεν τον φοβόταν. Δεν ήταν πια τίποτα.

Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ως απλός κηπουρός στο Πεκίνο. Πήγαινε στο πάρκο με το λεωφορείο και επέστρεφε με τα πόδια. Κανείς δεν τον αναγνώριζε. Μια φορά μόνο, σε ένα κατάστημα, τον ρώτησαν με περιέργεια ποιος ήταν. Έγνεψε απλώς ότι “ήταν κάποιος που έζησε σε ένα μεγάλο σπίτι και τώρα έχει μια γλάστρα”. Ήταν 61 ετών όταν πέθανε, χωρίς οικογένεια, χωρίς εξουσία, χωρίς στέμμα.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Η Μύκονος… αλλιώς: Ανακαλύψτε ένα «διαφορετικό» νησί

Η Μύκονος… αλλιώς: Ανακαλύψτε ένα «διαφορετικό» νησί

Να ξέρετε πως δεν ταιριάζει μόνο το καλοκαίρι στη Μύκονο. Και οι άλλες εποχές, ακόμη κι ο χειμώνας, της πάνε!

ExtraTime
ExtraTime: Μια μαγική «Μαλαγουζιά» που αξίζει να δοκιμάσετε

Μια μαγική «Μαλαγουζιά» που αξίζει να δοκιμάσετε

Μια απρόσμενη βιβλιοπαρουσίαση στην Πύδνα Πιερίας με έφερε σε επαφή με ένα μοναδικό κρασί και τους ξεχωριστούς δημιουργούς του.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
VIRAL: Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Ένα βίντεο μέσα από συρμό του ηλεκτρικού προκάλεσε ανησυχία λόγω έντονων λαμψών. Δεν πρόκειται για εκρήξεις αλλά για ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

VIRAL
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία
ExtraTime: Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Στη Μαντίνεια Αρκαδίας υπάρχει μια εκκλησία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η Αγία Φωτεινή έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ιστορία της.

ExtraTime
ExtraTime: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Πολλές ακόμη εκδηλώσεις στον ίδιο «πολυχώρο» με ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης