ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονή Σινά: «Τουρίστας» στην Αίγυπτο ο Γεραπετρίτης δεν εξασφάλισε τίποτα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και έμεινε στα «θα»

Με μισόλογα και πονηρές αναφορές στη «διατήρηση του θρησκευτικού χαρακτήρα», ο ΥΠ.ΕΞ κατάφερε μια διπλωματική «τρύπα στο νερό»
Μονή Σινά: «Τουρίστας» στην Αίγυπτο ο Γεραπετρίτης δεν εξασφάλισε τίποτα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και έμεινε στα «θα»

Φιάσκο πάνω στο φιάσκο αποδείχθηκε το ταξίδι του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Κάιρο, ο οποίος βρέθηκε εκεί – υποτίθεται – για να υπερασπιστεί το ιδιοκτησιακό στάτους της Μονής Σινά που απειλείται ευθέως από τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στην Αίγυπτο.

Φωτογραφικά ενσταντανέ, χειραψίες, χαμόγελα, αερολογίες και μετέωρες υποσχέσεις είναι τα μόνα διπλωματικά «κέρδη» που θα βάλει στις αποσκευές του ο υπουργός Εξωτερικών στο ταξίδι επιστροφής για Αθήνα.

Ο Γεραπετρίτης παρουσιάστηκε… ευχαριστημένος με τις διαπραγματεύσεις του με τους Αιγύπτιους αξιωματούχους, ενώ στην ουσία παραμένουν αμετακίνητοι στις απαράδεκτες διεκδικήσεις τους. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απέφυγε για άλλη μια φορά να επικεντρωθεί στο φλέγον ζήτημα της μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και σκόπιμα μιλούσε συνεχώς για τη διαφύλαξη του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής. Δηλαδή παρουσίαζε σαν επίτευγμα κάτι που ούτως ή άλλως ισχύει και δεν αμφισβητήθηκε ποτέ.

«Συμφωνήσαμε να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της Μονής, της νομικής μορφής και προσωπικότητας» είπε εντελώς αόριστα ο Γεραπετρίτης ενώ παρέπεμψε στο… μέλλον την αναζήτηση λύσης, δηλώνοντας ότι: «συμφωνήσαμε το αμέσως επόμενο διάστημα να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της Μονής, καθώς επίσης και της νομικής της μορφής και προσωπικότητας. Η πρόθεση της Αιγύπτου και της Ελλάδας είναι να προχωρήσουμε με βάση τη μακραίωνη παράδοση και το ήδη διαμορφωμένο status μιας εμβληματικής Μονής για τον ελληνορθόδοξο λατρευτικό χαρακτήρα της».

Όπως είπαμε όμως, ουδέποτε ως τώρα δεν τέθηκε θέμα αλλαγής του θρησκευτικού χαρακτήρα της Μονής Σινά. Το τεράστιο πρόβλημα εντοπίζεται στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που μετατρέπει τους μοναχούς σε «ενοικιαστές» στην ίδια τους την περιουσία και ανοίγει παράθυρο για εκβιαστική μεταχείριση των μοναχών σύμφωνα με τις επιχειρηματικές επιθυμίες των Αιγυπτίων και μετατροπή της Μονής σε μουσείο που θα ανήκει εξολοκλήρου στο Αιγυπτιακό δημόσιο.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να μεταθέτει δολίως το ζήτημα στη διατήρηση της θρησκευτικής λειτουργίας, μπορεί να έχει μόνο δύο εξηγήσεις: Είτε κάνει επικοινωνιακή διαχείριση μιας μεγάλης εθνικής ήττας, είτε συγκαλύπτει κάποια υπόγεια συμφωνία ντροπής που ξεπουλάει το Σινά με κάποιο παρασκηνιακό αντάλλαγμα, αν έχει κάποια βάση το δημοσίευμα της ιταλικής Corriere della Sera όπου γίνεται λόγος για ανταλλαγή του Σινά με ηλεκτρική διασύνδεση 5 δισ. ευρώ σε ενεργειακό κόμβο Αιγύπτου – Ελλάδας.

Ως τώρα η Αίγυπτος όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει στις αξιώσεις της, αλλά η Αιγυπτιακή κυβέρνηση στήριξε πλήρως τη δικαστική απόφαση αίσχους, δηλώνοντας ότι «η πρόσφατη δικαστική απόφαση ενισχύει το καθεστώς της διατήρησης του μοναδικού και ιερού θρησκευτικού καθεστώτος της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης».

Με λίγα λόγια η Αίγυπτος χρησιμοποιεί την ίδια ρητορική με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, μεταθέτοντας το ζήτημα στη διατήρηση του θρησκευτικού καθεστώτος, την ίδια στιγμή που η Μονή Σινά περνάει στον κρατικό έλεγχο των Αιγυπτίων.

Δεν έχει την παραμικρή σημασία αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης πηγαινοέρχεται στην Αίγυπτο σαν… τουρίστας και προσποιείται ότι όλα πηγαίνουν καλά. Σημασία έχουν τα αυταπόδεικτα γεγονότα, και αυτά δείχνουν ότι το Σινά χάνεται!

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Σε αυτές τις γιορτές ας κάνουμε «γούρι» μας την ελεημοσύνη

Σε αυτές τις γιορτές ας κάνουμε «γούρι» μας την ελεημοσύνη

Αντί να κρεμάσουμε γούρια στην πόρτα να «κρεμάσουμε» την απροθυμία μας για πράξεις αγάπης - Η ελεημοσύνη είναι το μόνο «γούρι» που δεν σπάει ποτέ

Κοινωνία
Κοινωνία: «Σαφάρι» ελέγχων από την Τροχαία: 6.000 αλκοτέστ παραμονή Χριστουγέννων – Ένας πήγε αυτόφωρο

«Σαφάρι» ελέγχων από την Τροχαία: 6.000 αλκοτέστ παραμονή Χριστουγέννων – Ένας πήγε αυτόφωρο

Ένας από τους 87 οδηγούς που έπιασαν τα αλκοοτεστ, είχε πάνω από το όριο των 0,60 και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.

Κοινωνία
Κοινωνία: Βίντεο ντοκουμέντο από τροχαίο με εγκατάλειψη στο Πικέρμι

Βίντεο ντοκουμέντο από τροχαίο με εγκατάλειψη στο Πικέρμι

Η οικογένεια του νεαρού οδηγού μοτοσικλέτας κάνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να ενημερώσει τις Αρχές.

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής – Δεν εξετάζεται παράταση

Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής – Δεν εξετάζεται παράταση

Λήγει στις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για παράταση.

Κοινωνία
Κοινωνία: Σέρρες: Αγωνία για την εξαφάνιση του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων

Σέρρες: Αγωνία για την εξαφάνιση του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων

Silver Alert στις Σέρρες για την εξαφάνιση του 45χρονου Κωνσταντίνου Γκίνη, διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων. Έκκληση για βοήθεια στον εντοπισμό του.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χρυσό, λίβανο και σμύρνα Του προσφέραμε κι εκείνος μας ανταπέδωσε τη Βασιλεία των Ουρανών - Η Βηθλεέμ άνοιξε τη νέα Εδέμ

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Άδικος αποκλεισμός πολυτέκνων από το επίδομα παιδιού

Άδικος αποκλεισμός πολυτέκνων από το επίδομα παιδιού

Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που πλήττει ιδιαίτερα τις πολύτεκνες και υπερπολύτεκνες οικογένειες, άδικος αποκλεισμός τους από το επίδομα παιδιού (Α21).

Κοινωνία
Κοινωνία: Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Τα εισοδηματικά κριτήρια του Α21 παραμένουν αμετάβλητα από το 2018, μειώνοντας συνεχώς τους δικαιούχους και πλήττοντας ακόμη και υπερπολύτεκνες οικογένειες κάτω από το όριο φτώχειας.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης