MUST READ

Υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε το κλίμα και να μην έχουμε καύσωνες στην Ελλάδα;

Οι καύσωνες στην Ελλάδα δεν είναι πια εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Υπάρχει όμως τρόπος να αλλάξει αυτό
Υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε το κλίμα και να μην έχουμε καύσωνες στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα δεν ήταν πάντα μια χώρα με καλοκαίρια που μυρίζουν κάρβουνο και πίσσα. Υπήρχαν εποχές όπου ο Ιούνιος ήταν γλυκός, ο Ιούλιος υποφερτός, και ο Αύγουστος έφερνε καύσωνες που διαρκούσαν λίγες μόνο μέρες. Σήμερα, όμως, έχουμε φτάσει στο σημείο να μετράμε πάνω από 40 μέρες το χρόνο με θερμοκρασίες πάνω από 37 βαθμούς. Το ερώτημα είναι απλό: μπορούμε να κάνουμε κάτι; Και αν ναι, γιατί δεν το κάνουμε ήδη;

Η επιστήμη το λέει ξεκάθαρα. Οι καύσωνες στην Ελλάδα γίνονται συχνότεροι και εντονότεροι λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια από τις περιοχές που θερμαίνονται ταχύτερα σε όλο τον κόσμο. Αν η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ανέβει κατά 2°C, στην Ελλάδα αυτή η αύξηση θα είναι έως και 4°C. Σημαίνει ότι εκεί που κάποτε είχαμε 10 μέρες καύσωνα τον χρόνο, τώρα θα έχουμε 50. Ήδη οι πόλεις όπως η Λάρισα και η Αθήνα ζουν πάνω από 200 ώρες καύσωνα κάθε χρόνο. Και τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα.

Αλλά μπορεί να αναστραφεί αυτό; Οι ειδικοί λένε: ναι, αλλά μόνο αν γίνει γρήγορα, συντονισμένα και μαζικά. Το πρώτο βήμα είναι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα, θα πρέπει να φτάσει σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050. Αυτό σημαίνει τέρμα στα λιγνιτικά εργοστάσια, καθαρή ενέργεια από ήλιο και άνεμο, αλλαγές στις μεταφορές και στα κτίριά μας. Σημαίνει όμως και κάτι πιο δύσκολο: αλλαγή τρόπου ζωής.

Και υπάρχει κι ένα άλλο επίπεδο, πιο τεχνολογικό, πιο ριζοσπαστικό: η γεωμηχανική. Είναι η ιδέα να αλλάξουμε το ίδιο το κλίμα, ελεγχόμενα. Υπάρχουν ήδη προτάσεις: να ψεκάσουμε αεροσόλ στον στρατοσφαιρικό ουρανό για να αντανακλούν το ηλιακό φως, να ρίχνουμε σίδηρο στους ωκεανούς για να μεγαλώσουν τα φύκια που απορροφούν CO₂, ή να εγκαταστήσουμε τεράστιους καθρέφτες στο διάστημα. Το 2022, μια αμερικανική εταιρεία προκάλεσε σάλο επειδή έκανε μικρής κλίμακας πείραμα γεωμηχανικής χωρίς άδεια, ρίχνοντας διοξείδιο του θείου στην ατμόσφαιρα. Ήταν μόνο η αρχή.

Υπάρχουν κι άλλες τεχνολογίες: τεχνητά σύννεφα που καθρεφτίζουν την ακτινοβολία, ή ακόμα και μηχανές «άμεσης δέσμευσης άνθρακα» που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα σαν γιγάντια φίλτρα αέρα. Στην Ισλανδία λειτουργεί ήδη το Orca, το μεγαλύτερο τέτοιο εργοστάσιο στον κόσμο. Αλλά για να πιάσει τόπο, θα πρέπει να φτιαχτούν χιλιάδες τέτοια εργοστάσια. Προς το παρόν, είναι απλώς σταγόνα στον ωκεανό.

Κι όμως, η πιο δυνατή τεχνολογία είναι η παλιότερη: τα δέντρα. Η αναδάσωση, αν γίνει συντονισμένα, έχει τη δύναμη να αλλάξει το μικροκλίμα μιας περιοχής. Οι πράσινες στέγες και οι λεωφόροι με δέντρα μειώνουν τη θερμοκρασία της πόλης μέχρι και 7 βαθμούς. Η Αθήνα θα μπορούσε να είναι μια πράσινη πόλη, αλλά παραμένει μια άναρχη τσιμεντούπολη.

Αν τελικά τα καταφέρουμε, αν σταματήσουμε τις εκπομπές και ταυτόχρονα αφαιρούμε διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, τότε το κλίμα μπορεί να σταθεροποιηθεί γύρω στο 2100. Δεν θα επιστρέψουμε στο 1980, αλλά μπορεί να αποφύγουμε το σενάριο της κόλασης. Αν αποτύχουμε, τότε η Ελλάδα το 2100 θα μοιάζει περισσότερο με τη Σαουδική Αραβία παρά με την Ιταλία.

Και η τελική ερώτηση: μπορεί να γίνει αυτό μόνο από την Ελλάδα; Όχι. Αλλά η Ελλάδα μπορεί να δείξει τον δρόμο, όπως έκανε τόσες φορές στην ιστορία. Αν δείξει ότι μπορεί να έχει καθαρές πόλεις, πράσινες ταράτσες, ηλιακή ενέργεια και κλιματικά ανθεκτικές κοινότητες, τότε δεν αλλάζει μόνο το δικό της μέλλον. Αλλάζει και το παράδειγμα.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Η Premier League στην κορυφή με 3,2 δισ. θεατές. Δείτε τις 10 αθλητικές λίγκες με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση παγκοσμίως τη σεζόν 2025-26.

Must Read
Must Read: Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Ο Μητροπολίτης Νότιας Ασίας, Κωνσταντίνος Τσίλης, μιλά για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και το μήνυμα αγάπης, ελπίδας και προσφοράς.

Must Read
Must Read: «Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έγινε διαχρονικός θρύλος.

Must Read
Must Read: Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Σίγουρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δικαιούται τέτοια αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο George Dixon έγραψε ιστορία στο μποξ το 1890, αλλά η ζωή του είχε και φτώχεια, προκατάληψη και ένα δύσκολο τέλος. Ένα ανθρώπινο πορτρέτο πίσω από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο.

Must Read
Must Read: Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Δεν υπήρχαν αφίξεις, δρομολόγια ή επιβάτες. Το πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δημιουργήθηκε για εκπαίδευση και στρατιωτική χρήση, πριν υπάρξει πολιτική αεροπορία ή άλλα αεροδρόμια στη χώρα.

Must Read
Must Read: Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το ουκρανικό Droid TW είναι ένα οπλισμένο ground drone με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, τηλεχειρισμό και AI αισθητήρες, σχεδιασμένο για τον σύγχρονο πόλεμο.

Must Read
Must Read: Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Ο Τάιλορ Τσέις από τον «Οδηγό επιβίωσης του Ned» εντοπίστηκε άστεγος. Η εικόνα του προκαλεί ερωτήματα για το τίμημα της παιδικής δόξας.

Must Read
Must Read: Η Κερκυραία κόμισσα που έδωσε όλη της την περιουσία για φτωχά παιδιά και έμεινε στην ιστορία ως Μάνα της Κέρκυρας

Η Κερκυραία κόμισσα που έδωσε όλη της την περιουσία για φτωχά παιδιά και έμεινε στην ιστορία ως Μάνα της Κέρκυρας

Δεν πολέμησε και δεν κυβέρνησε. Έδωσε όμως όλη της την περιουσία για να φύγουν φτωχά παιδιά από την Κέρκυρα και να μορφωθούν στην Ευρώπη. Έτσι έμεινε στη μνήμη του νησιού ως Μάνα της Κέρκυρας.

Must Read