MUST READ

Η Δίκη των Αεροπόρων, όταν η Ελλάδα καταδίκασε τους ίδιους της τους πιλότους για προδοσία, ενώ απλώς εκτελούσαν εντολές

Η Δίκη των Αεροπόρων το 1952 ήταν μια από τις μεγαλύτερες σκευωρίες στην Ελλάδα του Ψυχρού Πολέμου. Καταδίκες, βασανιστήρια και ψέματα που παραδέχτηκαν δεκαετίες μετά.
Η Δίκη των Αεροπόρων, όταν η Ελλάδα καταδίκασε τους ίδιους της τους πιλότους για προδοσία, ενώ απλώς εκτελούσαν εντολές

Το 1952, πέντε μήνες μετά την εκτέλεση του Μπελογιάννη, η Ελλάδα έστησε ακόμη μία θεαματική δίκη. Αυτή τη φορά, όμως, δεν δικάζονταν πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά στρατιωτικοί της ίδιας της Πολεμικής Αεροπορίας. Είκοσι άνδρες, ανάμεσά τους πιλότοι, υπαξιωματικοί και τεχνικοί, κατηγορήθηκαν ότι συγκροτούσαν «κομμουνιστική οργάνωση» μέσα στο σώμα. Οι περισσότεροι βασανίστηκαν, δύο καταδικάστηκαν σε θάνατο και πολλοί πέρασαν χρόνια στη φυλακή. Η Ελλάδα τούς καταδίκασε ως προδότες — και τριάντα χρόνια μετά, παραδέχτηκε ότι ήταν όλοι αθώοι.

Η αφορμή ήταν η εξαφάνιση του νεαρού δόκιμου Νίκου Ακριβογιάννη, που πέρασε από την Ελλάδα στην Αλβανία. Τότε διαδόθηκε πως «αυτομόλησε στους κομμουνιστές». Ήταν η εποχή του Ψυχρού Πολέμου, και κάθε απόκλιση βαφτιζόταν κίνδυνος. Όμως αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Ακριβογιάννης είχε σταλεί επίσημα για κατασκοπεία, συνελήφθη στην Αλβανία και εκτελέστηκε με τουφεκισμό. Το ελληνικό κράτος δεν μπορούσε να παραδεχτεί την αποτυχία της αποστολής. Έτσι, παρουσίασε τον νεαρό σαν προδότη και έψαξε συνεργούς μέσα στην Αεροπορία.

Το επόμενο στάδιο ήταν η «ανάκριση». Με ξύλο, βασανισμούς, απειλές, προχρονολογημένα έγγραφα και τρομοκράτηση, ο ανακριτής Μητσάκος εξανάγκασε τους κατηγορούμενους να ομολογήσουν σχέδια δολιοφθοράς. Την ίδια στιγμή, στην κοινή γνώμη διοχετευόταν πως «ο κομμουνισμός φτάνει ως τον στρατό». Μια δίκη-σκιά, με στημένο σενάριο, ξεκινούσε.

Η Δίκη των Αεροπόρων άρχισε τον Αύγουστο του 1952. Καταδικάστηκαν 2 σε θάνατο, 4 σε ισόβια και άλλοι σε δεκαετείς ποινές. Η κοινή γνώμη είχε πειστεί: κάποιοι πρόδιδαν την πατρίδα. Κανείς δεν ήξερε ότι το μόνο που είχαν κάνει ήταν να υπηρετούν τη χώρα τους.

Το 1953 ξεκίνησε η επανεξέταση. Οι ποινές μειώθηκαν. Το 1955, λίγο μετά την άνοδο του Καραμανλή, δόθηκε αμνηστία και όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Όμως η ντροπή έμεινε. Είχαν χάσει καριέρες, οικογένειες, τιμή. Το ελληνικό κράτος δεν τους αποκατέστησε επίσημα μέχρι το 1983, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 1378/83 από την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Η αποκάλυψη ήρθε λίγο αργότερα. Ο Βλάσσης Δέδες, στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας και διευθυντής ασφαλείας πτήσεων, αποκάλυψε με έγγραφο προς το ΓΕΑ ότι ο Ακριβογιάννης δεν αυτομόλησε, αλλά εκτελούσε αποστολή που του είχε δοθεί από την ίδια την υπηρεσία. Ο πατέρας του, απόστρατος χωροφύλακας, το φώναζε χρόνια. Κανείς δεν τον πίστεψε.

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος δήλωσε το 1977: «Τότε είχα αμφιβολίες. Σήμερα είμαι βέβαιος: ήταν όλοι αθώοι». Ο Γεώργιος Μαύρος είπε το ίδιο. Αλλά οι άνθρωποι εκείνοι είχαν ήδη προδοθεί. Όχι από κάποια κατασκοπεία. Από την ίδια τους την πατρίδα.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Η Premier League στην κορυφή με 3,2 δισ. θεατές. Δείτε τις 10 αθλητικές λίγκες με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση παγκοσμίως τη σεζόν 2025-26.

Must Read
Must Read: Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Ο Μητροπολίτης Νότιας Ασίας, Κωνσταντίνος Τσίλης, μιλά για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και το μήνυμα αγάπης, ελπίδας και προσφοράς.

Must Read
Must Read: «Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έγινε διαχρονικός θρύλος.

Must Read
Must Read: Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Σίγουρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δικαιούται τέτοια αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο George Dixon έγραψε ιστορία στο μποξ το 1890, αλλά η ζωή του είχε και φτώχεια, προκατάληψη και ένα δύσκολο τέλος. Ένα ανθρώπινο πορτρέτο πίσω από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο.

Must Read
Must Read: Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Δεν υπήρχαν αφίξεις, δρομολόγια ή επιβάτες. Το πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δημιουργήθηκε για εκπαίδευση και στρατιωτική χρήση, πριν υπάρξει πολιτική αεροπορία ή άλλα αεροδρόμια στη χώρα.

Must Read
Must Read: Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το ουκρανικό Droid TW είναι ένα οπλισμένο ground drone με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, τηλεχειρισμό και AI αισθητήρες, σχεδιασμένο για τον σύγχρονο πόλεμο.

Must Read
Must Read: Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Ο Τάιλορ Τσέις από τον «Οδηγό επιβίωσης του Ned» εντοπίστηκε άστεγος. Η εικόνα του προκαλεί ερωτήματα για το τίμημα της παιδικής δόξας.

Must Read
Must Read: Η Κερκυραία κόμισσα που έδωσε όλη της την περιουσία για φτωχά παιδιά και έμεινε στην ιστορία ως Μάνα της Κέρκυρας

Η Κερκυραία κόμισσα που έδωσε όλη της την περιουσία για φτωχά παιδιά και έμεινε στην ιστορία ως Μάνα της Κέρκυρας

Δεν πολέμησε και δεν κυβέρνησε. Έδωσε όμως όλη της την περιουσία για να φύγουν φτωχά παιδιά από την Κέρκυρα και να μορφωθούν στην Ευρώπη. Έτσι έμεινε στη μνήμη του νησιού ως Μάνα της Κέρκυρας.

Must Read