MUST READ

Όταν οι νεκρές δεν ησύχαζαν – Γιατί οι γυναίκες φαντάσματα ήταν τα χειρότερα

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν φοβούνταν μόνο τον θάνατο. Φοβούνταν τους νεκρούς που είχαν λόγο να επιστρέψουν.
Όταν οι νεκρές δεν ησύχαζαν – Γιατί οι γυναίκες φαντάσματα ήταν τα χειρότερα

Στην Αρχαία Ελλάδα, τα φαντάσματα δεν ήταν μονάχα ιστορίες για τις νύχτες. Ήταν πραγματικοί φόβοι, κοινωνικές ανησυχίες και θρησκευτικές βεβαιότητες. Ξεχωριστή θέση στο μεταφυσικό αυτό σύμπαν κατείχαν τα φαντάσματα των γυναικών – μορφές που, συχνά αδικοχαμένες ή προσβεβλημένες, επέστρεφαν από τον Άδη για να απαιτήσουν δικαιοσύνη, εκδίκηση ή τελετουργική κάθαρση.

Η «άωρος» – η γυναίκα που πέθανε πριν παντρευτεί ή γεννήσει – θεωρούνταν επικίνδυνο πνεύμα. Η ψυχή της, σύμφωνα με τις δοξασίες, δεν μπορούσε να βρει γαλήνη και περιπλανιόταν, προκαλώντας ατυχίες ή αρρώστιες. Γι’ αυτό και στην κηδεία της προσφέρονταν γαμήλια σύμβολα, ώστε να «ολοκληρωθεί» τελετουργικά η ζωή της.

Σε επιτύμβια επιγράμματα και τραγωδίες, οι γυναικείες ψυχές εμφανίζονται συχνά: θρηνούν, καταριούνται, απαιτούν. Χαρακτηριστικό είναι το φάντασμα της Κλυταιμνήστρας στον Αισχύλο, που ξυπνά τις Ερινύες για να εκδικηθεί τον Ορέστη.

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν φοβούνταν μόνο τον θάνατο. Φοβούνταν τους νεκρούς που είχαν λόγο να επιστρέψουν. Και οι γυναίκες, αδικημένες, θυσιασμένες ή αγνοημένες, γίνονταν οι πιο επίμονες από όλους.

Διαβάστε επίσης:

Δεν ζωγράφισε την Ελλάδα όπως ήταν. Τη ζωγράφισε όπως θα μπορούσε να είναι. Ιδεατή. Πνευματική. Αναγεννημένη.

Το τρομακτικό και σοκαριστικό πείραμα που δείχνει ότι μπορεί να σκοτώσουμε

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ εξηγεί τον ρόλο της Τουρκίας στη διέλευση ξένων μαχητών προς τη Συρία την περίοδο ανόδου του ISIS.

Must Read
Must Read: Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Η Premier League στην κορυφή με 3,2 δισ. θεατές. Δείτε τις 10 αθλητικές λίγκες με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση παγκοσμίως τη σεζόν 2025-26.

Must Read
Must Read: Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Ο Μητροπολίτης Νότιας Ασίας, Κωνσταντίνος Τσίλης, μιλά για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και το μήνυμα αγάπης, ελπίδας και προσφοράς.

Must Read
Must Read: «Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έγινε διαχρονικός θρύλος.

Must Read
Must Read: Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Σίγουρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δικαιούται τέτοια αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο George Dixon έγραψε ιστορία στο μποξ το 1890, αλλά η ζωή του είχε και φτώχεια, προκατάληψη και ένα δύσκολο τέλος. Ένα ανθρώπινο πορτρέτο πίσω από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο.

Must Read
Must Read: Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Δεν υπήρχαν αφίξεις, δρομολόγια ή επιβάτες. Το πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δημιουργήθηκε για εκπαίδευση και στρατιωτική χρήση, πριν υπάρξει πολιτική αεροπορία ή άλλα αεροδρόμια στη χώρα.

Must Read
Must Read: Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το ουκρανικό Droid TW είναι ένα οπλισμένο ground drone με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, τηλεχειρισμό και AI αισθητήρες, σχεδιασμένο για τον σύγχρονο πόλεμο.

Must Read
Must Read: Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Ο Τάιλορ Τσέις από τον «Οδηγό επιβίωσης του Ned» εντοπίστηκε άστεγος. Η εικόνα του προκαλεί ερωτήματα για το τίμημα της παιδικής δόξας.

Must Read