EXTRATIME

Είναι νεκρός εδώ και 12 χρόνια αλλά κυκλοφορεί νέα βιβλία κάθε χρόνο

Είναι νεκρός εδώ και 12 χρόνια. Αλλά κυκλοφορεί νέα βιβλία κάθε χρόνο. Το όνομά του είναι πιο ζωντανό από ποτέ.
Είναι νεκρός εδώ και 12 χρόνια αλλά κυκλοφορεί νέα βιβλία κάθε χρόνο

Ο Tom Clancy πέθανε το 2013. Κι όμως, κάθε χρόνο, ένα καινούργιο βιβλίο κυκλοφορεί με το όνομά του στο εξώφυλλο. Ο ίδιος δεν έχει γράψει ούτε λέξη. Δεν μπορεί. Είναι νεκρός. Αλλά η υπογραφή του συνεχίζει να πουλάει εκατομμύρια αντίτυπα. Κι αυτό είναι απόλυτα νόμιμο. Και συμφωνημένο.

Η σειρά βιβλίων που ξεκίνησε με το The Hunt for Red October στις αρχές της δεκαετίας του ’80, έχει μετατραπεί σε έναν ζωντανό –ή καλύτερα, μεταθανάτιο– μηχανισμό αφήγησης. Οι ήρωες του Clancy, όπως ο Jack Ryan και ο John Clark, έχουν συνεχίσει τις περιπέτειές τους σε βιβλία που γράφουν άλλοι συγγραφείς, γνωστοί ως ghostwriters. Κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα υπογράφουν με το δικό τους όνομα κάτω από το μεγάλο, εμπορικό “TOM CLANCY”.

Η χήρα του συγγραφέα, Alexandra Marie Llewellyn Clancy, διαχειρίζεται τα πνευματικά του δικαιώματα. Και σε συμφωνία με τον εκδοτικό οίκο, έχει δώσει το πράσινο φως για να συνεχιστεί το έργο του. Όχι όμως από θαυμαστές ή απλούς επαγγελματίες του χώρου — αλλά από ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί σχεδόν να «μιμούνται» το ύφος και την ψυχολογία του ίδιου του Clancy.

Το αποτέλεσμα; Κάθε χρόνο, η φράση “Tom Clancy’s [κάτι]” φιγουράρει στις λίστες των best sellers. Ακόμα και αν ο ίδιος δεν έχει αγγίξει πληκτρολόγιο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η φωνή του συνεχίζει να υπάρχει, όχι από το στόμα του, αλλά μέσα από έναν λογοτεχνικό μηχανισμό υψηλής παραγωγής. Μια γραμμή συναρμολόγησης θρίλερ. Ενός θανάτου που δεν ήρθε ποτέ για την εμπορική του αξία.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Νέο και ξεχωριστό τραγούδι με τη Μαρία Φαραντούρη

Νέο και ξεχωριστό τραγούδι με τη Μαρία Φαραντούρη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Σε μουσική του Μανώλη Καρπάθιου και στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη.

ExtraTime
ExtraTime: Ο Βασίλης Σκουλάς τραγουδά Ποντιακά κάλαντα στα… Ανώγεια

Ο Βασίλης Σκουλάς τραγουδά Ποντιακά κάλαντα στα… Ανώγεια

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ενώνει την Κρήτη με τον Πόντο με τον δικό του ξεχωριστό πανελλαδικό τρόπο.

ExtraTime
Κοινωνία: Σε αυτές τις γιορτές ας κάνουμε «γούρι» μας την ελεημοσύνη

Σε αυτές τις γιορτές ας κάνουμε «γούρι» μας την ελεημοσύνη

Αντί να κρεμάσουμε γούρια στην πόρτα να «κρεμάσουμε» την απροθυμία μας για πράξεις αγάπης - Η ελεημοσύνη είναι το μόνο «γούρι» που δεν σπάει ποτέ

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χρυσό, λίβανο και σμύρνα Του προσφέραμε κι εκείνος μας ανταπέδωσε τη Βασιλεία των Ουρανών - Η Βηθλεέμ άνοιξε τη νέα Εδέμ

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Η Μύκονος… αλλιώς: Ανακαλύψτε ένα «διαφορετικό» νησί

Η Μύκονος… αλλιώς: Ανακαλύψτε ένα «διαφορετικό» νησί

Να ξέρετε πως δεν ταιριάζει μόνο το καλοκαίρι στη Μύκονο. Και οι άλλες εποχές, ακόμη κι ο χειμώνας, της πάνε!

ExtraTime
ExtraTime: Μια μαγική «Μαλαγουζιά» που αξίζει να δοκιμάσετε

Μια μαγική «Μαλαγουζιά» που αξίζει να δοκιμάσετε

Μια απρόσμενη βιβλιοπαρουσίαση στην Πύδνα Πιερίας με έφερε σε επαφή με ένα μοναδικό κρασί και τους ξεχωριστούς δημιουργούς του.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
VIRAL: Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Ένα βίντεο μέσα από συρμό του ηλεκτρικού προκάλεσε ανησυχία λόγω έντονων λαμψών. Δεν πρόκειται για εκρήξεις αλλά για ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

VIRAL
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία