MUST READ

Ξέρεις τι σημαίνει αποδεκατισμός; Ήταν αρχαία τιμωρία που επέβαλε να σκοτώνεις τους φίλους σου

Η λέξη «αποδεκατισμός» ξεκίνησε από μια τιμωρία της Ρώμης. Διάλεγαν έναν στους δέκα και τον σκότωναν οι ίδιοι του οι συμπολεμιστές.
Ξέρεις τι σημαίνει αποδεκατισμός; Ήταν αρχαία τιμωρία που επέβαλε να σκοτώνεις τους φίλους σου

Σήμερα, λέμε «αποδεκατίστηκε ο στρατός» ή «η γρίπη αποδεκάτισε τον πληθυσμό» και εννοούμε μια μεγάλη, μαζική απώλεια. Κανείς όμως δεν σκέφτεται τι πραγματικά σήμαινε η λέξη στην αρχή. Για τους Ρωμαίους, ο αποδεκατισμός ήταν κυριολεκτικός. Διάλεγαν έναν στους δέκα. Και τον σκότωναν.

Η ποινή λεγόταν decimatio, από το λατινικό decimus, δηλαδή «δέκατος». Ήταν η πιο σκληρή και ταπεινωτική τιμωρία που μπορούσε να επιβληθεί σε μονάδα στρατιωτών που θεωρούνταν δειλή, λιποτάκτης ή στασιαστική. Ο διοικητής τους δεν εκτελούσε όλους. Τους χώριζε σε δεκάδες. Και κάθε ομάδα των δέκα τραβούσε κλήρο. Ο ένας που έχανε έπρεπε να πεθάνει. Και μάλιστα από τα χέρια των υπολοίπων εννέα.

Το σκηνικό ήταν τελετουργικό και φρικιαστικό. Οι επιζώντες αναγκάζονταν να σκοτώσουν τον δέκατο με ξυλοδαρμό, με λιθοβολισμό ή με μαχαίρι, μπροστά σε όλους. Δεν υπήρχε σπαθί στρατηγού, ούτε συνοπτική απόφαση. Ήταν ψυχολογική συντριβή. Οι υπόλοιποι επιζώντες αποκτούσαν μόνιμο τραύμα, φόβο και απόλυτη πειθαρχία. Το μήνυμα ήταν σαφές: αν δεν μπορείς να κερδίσεις για τη Ρώμη, θα σκοτώσεις για τη Ρώμη.

Η decimatio χρησιμοποιήθηκε σπάνια, επειδή ήταν τόσο ακραία που μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον ίδιο τον στρατό. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλοι στρατηγοί όπως ο Κράσσος και ο Τίτος Λίβιος την επέβαλαν όταν ένιωθαν ότι η μονάδα τους είχε χάσει κάθε ίχνος σεβασμού.

Στην πορεία των αιώνων, η λέξη έμεινε. Ο «αποδεκατισμός» πέρασε στις γλώσσες ως συνώνυμο της μαζικής εξόντωσης. Αλλά σχεδόν κανείς δεν θυμάται πια ότι στην αρχή, δεν σήμαινε απώλεια. Σήμαινε να σκοτώσεις τον διπλανό σου.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ εξηγεί τον ρόλο της Τουρκίας στη διέλευση ξένων μαχητών προς τη Συρία την περίοδο ανόδου του ISIS.

Must Read
Must Read: Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Η Premier League στην κορυφή με 3,2 δισ. θεατές. Δείτε τις 10 αθλητικές λίγκες με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση παγκοσμίως τη σεζόν 2025-26.

Must Read
Must Read: Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Ο Μητροπολίτης Νότιας Ασίας, Κωνσταντίνος Τσίλης, μιλά για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και το μήνυμα αγάπης, ελπίδας και προσφοράς.

Must Read
Must Read: «Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έγινε διαχρονικός θρύλος.

Must Read
Must Read: Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Σίγουρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δικαιούται τέτοια αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο George Dixon έγραψε ιστορία στο μποξ το 1890, αλλά η ζωή του είχε και φτώχεια, προκατάληψη και ένα δύσκολο τέλος. Ένα ανθρώπινο πορτρέτο πίσω από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο.

Must Read
Must Read: Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Δεν υπήρχαν αφίξεις, δρομολόγια ή επιβάτες. Το πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δημιουργήθηκε για εκπαίδευση και στρατιωτική χρήση, πριν υπάρξει πολιτική αεροπορία ή άλλα αεροδρόμια στη χώρα.

Must Read
Must Read: Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το ουκρανικό Droid TW είναι ένα οπλισμένο ground drone με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, τηλεχειρισμό και AI αισθητήρες, σχεδιασμένο για τον σύγχρονο πόλεμο.

Must Read
Must Read: Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Ο Τάιλορ Τσέις από τον «Οδηγό επιβίωσης του Ned» εντοπίστηκε άστεγος. Η εικόνα του προκαλεί ερωτήματα για το τίμημα της παιδικής δόξας.

Must Read