ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Πολεμική Αεροπορία : Τα γερασμένα LANTIRN

η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να βασίζεται σε ένα σύστημα που θεωρείται πλέον ξεπερασμένο. Πού υστερεί και γιατί η ανάγκη ανανέωσης είναι πιο επιτακτική από ποτέ;
Πολεμική Αεροπορία : Τα γερασμένα LANTIRN

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σήμερα 61 ατρακτίδια σήμανσης στόχων και ναυτιλίας τύπου LANTIRN, των οποίων η τεχνολογία ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Τα συστήματα αυτά, AN/AAQ-14 και AN/AAQ-13, αποκτήθηκαν για τα F-16 Block 50, καλύπτοντας τις ανάγκες στόχευσης και χαμηλής πτήσης σε νυχτερινές και δύσκολες συνθήκες.

Ωστόσο, τριάντα χρόνια μετά, τα συγκεκριμένα μέσα θεωρούνται τεχνολογικά απαρχαιωμένα και επιχειρησιακά ανεπαρκή, ειδικά μπροστά στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής εποχής και την επιθετική στάση της Τουρκίας στον αέρα.

Πού υστερεί το LANTIRN

Το LANTIRN ξεκίνησε ως τεχνολογία αιχμής στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου. Περιλάμβανε μονάδα FLIR και αδρανειακό σύστημα ναυτιλίας, με σκοπό να προσφέρει στα μαχητικά ικανότητα χαμηλής πτήσης και αυτόνομου εντοπισμού στόχων.

Όμως:

  • Το βάρος του φτάνει τα 327 κιλά, καθιστώντας το ογκώδες για σύγχρονες αποστολές.

  • Η τεχνολογία του FLIR, τύπου AN/AAR-45 LANA, έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες αναγνώρισης στόχων σε σύγκριση με σημερινά πρότυπα.

  • Το AN/AAQ-23 Pave Spike που επίσης βρίσκεται σε περιορισμένη χρήση, διαθέτει laser αλλά μόνο για “σημάδεμα” στόχου, χωρίς δυνατότητα αυτόνομης καταδείξεως με GPS ή ευφυή διασύνδεση με το μαχητικό.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, παρά τη δυνατότητα καθοδήγησης όπλων τύπου LGB, η ακρίβεια, το εύρος εντοπισμού και οι συνθήκες λειτουργίας των LANTIRN είναι δραματικά περιορισμένες.

Πολεμική αεροπορία, ο επιχειρησιακός κίνδυνος

Η εξάρτηση της ΠΑ από τέτοιας παλαιότητας μέσα:

  • Περιορίζει την αποτρεπτική ισχύ, ειδικά απέναντι σε τουρκικά Viper Block 70 που έρχονται εξοπλισμένα με προηγμένα pods όπως το ASELPOD.

  • Καθυστερεί τις επιχειρησιακές αντιδράσεις σε συνθήκες νύχτας ή κακοκαιρίας.

  • Εμποδίζει τη συνεργασία με νέα όπλα ακριβείας που απαιτούν συμβατότητα με σύγχρονα pods.

 Η επείγουσα ανάγκη ανανέωσης

Τα LANTIRN μπορεί να κάλυψαν τις ανάγκες των προηγούμενων δεκαετιών, όμως σήμερα είναι απλώς ένα προσωρινό “μπάλωμα”. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η πλήρης αντικατάστασή τους από σύγχρονα ατρακτίδια στόχευσης, όπως τα Sniper ATP ή το LITENING 5, ώστε η ΠΑ να ανταποκριθεί με αξιοπιστία στις σημερινές γεωστρατηγικές προκλήσεις.

Κωνσταντίνος Μανωλίδης

Μου αρέσει να καταπιάνομαι με οικονομικά, κοινωνικά και χρηστικά θέματα που μας απασχολούν όλους στην καθημερινότητα μας, Αυτά θα βρεις σε αυτή τη γωνιά...

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Παιχνίδια της Τουρκίας στην πίσω αυλή της Ελλάδας με την Αλβανία

Ελληνοτουρκικά: Παιχνίδια της Τουρκίας στην πίσω αυλή της Ελλάδας με την Αλβανία

Η Άγκυρα επενδύει συστηματικά στις σχέσεις της με τα Τίρανα, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελλάδα: Το σχέδιο απόκτησης πυραύλων LORA και Air LORA για στρατηγική αποτροπή

Ελλάδα: Το σχέδιο απόκτησης πυραύλων LORA και Air LORA για στρατηγική αποτροπή

Η Ελλάδα αποφάσισε την απόκτησή του το 2025, με παραδόσεις από το 2026.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Μόνο ο Νετανιάχου μιλά για τους Χριστιανούς της Συρίας;

Μόνο ο Νετανιάχου μιλά για τους Χριστιανούς της Συρίας;

Κι όμως, παρά τη βαρύτητα των δηλώσεων, ελάχιστα -αν όχι κανένα- μεγάλα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν έδωσαν σημασία στο συγκεκριμένο σκέλος των τοποθετήσεών του.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι επειδή δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι επειδή δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου

Χωρίς καμία προσφορά ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου - Πλήγμα στους στόχους της Ελλάδας να παρακάμψει την Τουρκία, λένε οι Τούρκοι.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αίσθηση στην Τουρκία από τη δήλωση Δένδια: Στόχος παραγωγής 1.000 drones τον μήνα στην Ξάνθη

Αίσθηση στην Τουρκία από τη δήλωση Δένδια: Στόχος παραγωγής 1.000 drones τον μήνα στην Ξάνθη

Η νέα μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως και 1.000 drones τον μήνα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: F 35 και Τουρκία: Το πραγματικό άγχος του Ισραήλ

F 35 και Τουρκία: Το πραγματικό άγχος του Ισραήλ

Γιατί το Ισραήλ πιέζει για την Τουρκία αλλά δείχνει πιο ήπιο στη Σαουδική Αραβία. Κλειδί ο έλεγχος λογισμικού και η επιχειρησιακή αυτονομία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Νέο γαλλικό αεροπλανοφόρο: Ο Μακρόν ανοίγει την εποχή του PANG έως το 2038

Νέο γαλλικό αεροπλανοφόρο: Ο Μακρόν ανοίγει την εποχή του PANG έως το 2038

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την κατασκευή του νέου γαλλικού αεροπλανοφόρου PANG που θα αντικαταστήσει το Charles de Gaulle με ορίζοντα το 2038 και κόστος άνω των 10 δισ. ευρώ.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Το είπε ξεκάθαρα ο Νετανιάχου στους Τούρκους – Μην δοκιμάσετε την συμμαχία Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου

Ελληνοτουρκικά: Το είπε ξεκάθαρα ο Νετανιάχου στους Τούρκους – Μην δοκιμάσετε την συμμαχία Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου

Το μήνυμα ήταν προσεκτικά διατυπωμένο, αλλά απολύτως σαφές.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία υλοποιεί το πρόγραμμα αποχώρησης από τη Δύση;

Η Τουρκία υλοποιεί το πρόγραμμα αποχώρησης από τη Δύση;

Ο Ντογού Περιντσέκ μιλά για επανάσταση στην Τουρκία, ρήξη με το Ατλαντικό σύστημα και στροφή προς Ρωσία, Κίνα και Ιράν.

Ελληνοτουρκικά