ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eurogroup: «Ιστορική απόφαση για το ελληνικό χρέος»

Στα 15 δις ευρώ η δόση – Δεκαετής περίοδος χάριτος στα δάνεια του EFSF – Επέκταση των ωριμάνσεων για 10 χρόνια. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση που σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε η γαλλική παρουσία, για να καμφθούν και οι τελευταίες γερμανικές αντιδράσεις....
Eurogroup: «Ιστορική απόφαση για το ελληνικό χρέος»

Στα 15 δις ευρώ η δόση – Δεκαετής περίοδος χάριτος στα δάνεια του EFSF – Επέκταση των ωριμάνσεων για 10 χρόνια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση που σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε η γαλλική παρουσία, για να καμφθούν και οι τελευταίες γερμανικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης υπάρχει καταρχάς συμφωνία για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ και για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια καθώς και 10 χρόνια χάριτος. H απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup.

Οι «Financial Times» αναφέρουν ότι η συμφωνία αφορά δάνεια ύψους περίπου 100 δισεκ. ευρώ και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα μεταθέσουν την έναρξη της εξόφλησης έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία αφού το χρέος είναι πια βιώσιμο».

«Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα .Όλοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή. Αυτό που πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας», σχολίασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

«Είναι μια ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται στο Λουξεμβούργο απόψε. Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, αλλά επίσης μια ιστορική στιγμή για την ευρωζώνη», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισι και προσέθεσε:

«Επιτέλους οι φίλοι μας οι Ελληνες θα ξαναβρούν την ελπίδα τους. Η ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος συνέβη χάρη στην ευθύνη και την αλληλεγγύη.Φτάσαμε στο τέλος αυτού του δρόμου που ήταν πολύ μακρύς και δύσκολος. Μιλάμε για οχτώ χρόνια προσπαθειών και θυσιών».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Eurogroup: «Ιστορική απόφαση για το ελληνικό χρέος»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.