ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι ακριβώς καταλαβαίνεις όταν βανδαλίσεις ένα άγαλμα;

Οι ολοένα περισσότερες καταστροφές και βανδαλισμοί αγαλμάτων είναι ένα φαινόμενο που σίγουρα θα πρέπει να μας βάλει σε πολύ σοβαρές σκέψεις
Τι ακριβώς καταλαβαίνεις όταν βανδαλίσεις ένα άγαλμα;

Οι ολοένα περισσότερες καταστροφές και βανδαλισμοί αγαλμάτων είναι ένα φαινόμενο που σίγουρα θα πρέπει να μας βάλει σε πολύ σοβαρές σκέψεις, σχετικά με τον συμβολισμό και τα πραγματικά κίνητρα τέτοιων πράξεων.

Μέσα σε αυτόν τον αντιρατσιστικό αναβρασμό που δείχνει να επεκτείνεται παγκοσμίως σαν ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, κυριάρχησαν στα μέσα ενημέρωσης εικόνες ακέφαλων ή εντελώς κατεστραμμένων αγαλμάτων, που δέχτηκαν την οργή αλαλαζόντων «αντιεξουσιαστών».

Ίδιες εικόνες στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στο Βέλγιο και αλλού, μεγάλες μερίδες από τα λεγόμενα αντιφασιστικά κινήματα με τη συμπεριφορά που δείχνουν, φαίνεται πως έχουν να προτείνουν μόνο την ολική καταστροφή ως αντιπρόταση, στα σύγχρονα κοινωνικά και ταξικά προβλήματα.

Ως υπεράσπιση των πράξεων αυτών προβάλλουν πως τα αγάλματα που βανδαλίζουν, παριστάνουν προσωπικότητες του παρελθόντος που είχαν σχέση με την δουλεμπορία. Και ίσως να είναι όντως δίκαιη η οργή απέναντι σε τέτοιες ιστορικές μορφές, έως έναν βαθμό.

Όμως ξέρουμε πολύ καλά πως το εθνομηδενιστικό πνεύμα που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τα σύγχρονα «ANTIFA» κινήματα, δεν περιορίζει την «οργή» του σε αγάλματα δουλεμπόρων που έζησαν πριν από… 400 χρόνια. Ούτε ξοδεύει ώρες μελέτης της παγκόσμιας ιστορίας για να ανακαλύψει ποιος… μακαρίτης έκανε σκλαβοπάζαρα.

Σε ένα εκτεταμένο ξέσπασμα βίας λόγω ταξικού μίσους, δεν επικρατεί ποτέ η κοινή λογική. Και εκεί που δεν επικρατεί λογική, δεν υπάρχουν και τα λογικά κριτήρια για το πού θα διοχετευτεί η βία και η οργή της επαναστατημένης μάζας. Γι’ αυτόν τον λόγο βλέπουμε και καταστροφές καταστημάτων, δημόσιων υπηρεσιών, τραπεζών, εμπρησμούς, πλιάτσικο και διάφορες άλλες σπασμωδικές κινήσεις, που μας δείχνουν πως η μοναδική απάντηση τέτοιων κινημάτων είναι η βία απέναντι στην βία.

Μήπως θα ήταν προτιμότερο αντί να ασχολούνται με την καταστροφή αγαλμάτων δουλεμπόρων που έζησαν πριν αιώνες σε άλλες εποχές, να καταπολεμήσουν τις σύγχρονες μορφές δουλείας, όπως για παράδειγμα την καταναλωτική μανία..;

Αλλά και αν ρίξουμε μια ματιά εδώ στη χώρα μας, ο παράλογος εθνομηδενισμός καλά κρατεί. Οι βανδαλισμοί αγαλμάτων, ιερών ναών και ιστορικών μνημείων από δήθεν «ANTIFA», είναι ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο. Και δείχνουν και αυτά τα γεγονότα με τη σειρά τους, πως δεν υπάρχει καμία σοβαρή λογική σε αυτές τις πράξεις, παρά αδιάκριτο μίσος απέναντι σε οτιδήποτε έχει σχέση με την Ιστορία, το Έθνος και τη Θρησκεία μας.

Όταν παρακολουθούμε τους βανδαλισμούς αγαλμάτων και μνημείων στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να μην φέρουμε στο μυαλό μας τις εικόνες από πλάνα φανατικών τζιχαντιστών του ISIS, να σφυροκοπούν με βαριοπούλες και να καταστρέφουν αρχαία αγάλματα. Η ομοιότητα των περιπτώσεων είναι εκπληκτική. Η κοινή συνισταμένη των «ΑΝΤΙFA» καταστροφέων με τους τζιχαντιστές, είναι η ίδια. Ο φανατισμός και το μίσος.

Από τον εγχώριο «ΑΝΤIFA» χώρο δε, βλέπουμε μηδενιστικά και «αντιφασιστικά» συνθήματα και «γελοιοποιήσεις» με σπρέι ή μαρκαδόρους σε αγάλματα όπως του Καποδίστρια, του Κολοκοτρώνη, ακόμα και του Χρυσοστόμου Σμύρνης ο οποίος κατακρεουργήθηκε από Οθωμανούς φασίστες! Εμετικά συνθήματα έξω από ιερούς ναούς, που «κατακεραυνώνουν» τον «απολυταρχισμό της πατριαρχίας».

Τέτοιες πράξεις έχουν σαφέστατα συμβολικό χαρακτήρα. Όμως  – όπως είπαμε και πριν –  ο εθνομηδενισμός και ο μηδενισμός γενικότερα, σαν ιδεολογία τυφλού ταξικού μίσους που είναι, δεν διαθέτει καμία ευαισθησία, κανένα αντικειμενικό ιστορικό κριτήριο και καμία διάθεση για διαχωρισμούς μεταξύ «ενόχων» και «αθώων».

Ο ακροαριστερός φασισμός, όπως και ο ακροδεξιός, στερείται λογικής και βασίζεται περισσότερο στα καταστροφικά ένστικτα, τα οποία δεν αφήνουν χώρο για υγιή και ψύχραιμη σκέψη.

Το σκεπτικό τέτοιων βανδαλισμών είναι απλούστατο:

Άγαλμα Κολοκοτρώνη. Άρα επανάσταση του 21, άρα φυλετικός πόλεμος, άρα πατριωτισμός και ρατσισμός, άρα εθνικισμός, άρα το καταστρέφουμε.

Άγαλμα Καποδίστρια. Άρα κυβερνήτης του έθνους/κράτους της Ελλάδας και θερμός χριστιανός, άρα «πατριαρχικός» δικτάτορας (μας το είπε και η επιτροπή «Ελλάδα 2021»), άρα το καταστρέφουμε.

Προτομή Χρυσοστόμου Σμύρνης. Έχει γενειάδα, φοράει ράσα, άρα ιερέας, άρα «χριστιανοταλιμπάν» του πρώιμου 20ου αιώνα (όπως θα έλεγε και ο… Πολάκης), άρα την καταστρέφουμε.

Ορθόδοξος Ναός. Άρα άντρο του «χριστιανοταλιμπανισμού» και της «πατριαρχίας». Άρα τον καταστρέφουμε. Άλλωστε οι καταστροφές των χριστιανικών εκκλησιών είναι άλλη μια περίπτωση που «ΑΝΤΙFA» και ακραίος Ισλαμισμός, συμφωνούν απόλυτα.

Τράπεζα. Άρα άντρο του καπιταλισμού, άρα αν καταστρέψουμε ένα υποκατάστημα, θα καταφέρουμε ένα… τρομερό πλήγμα στον καπιταλισμό. Άρα την καίμε (ακόμα και αν έχει εργαζόμενους μέσα…).

Κατάστημα με ακριβά προϊόντα τεχνολογίας. Άρα υπηρέτες του καπιταλισμού. Άρα αν σπάσουμε τη τζαμαρία του, θα τσακίσουμε το κατεστημένο. Αν κλέψουμε δε και τα προϊόντα, ο καπιταλισμός θα εξαερωθεί από προσώπου γης…

Ελευθέριος Ανδρώνης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

«Ο Τειρεσίας των Ενοικιαστών»: To social credit system αλά Ελληνικά – Μαζικό φακέλωμα και όποιος χρωστάει δεν θα βρίσκει σπίτι!

Καλωσορίσατε στην απόλυτη δυστοπία του στεγαστικού - Το «πιστοποιητικό φερεγγυότητας» έρχεται για να γίνει εφιάλτης των ενοικιαστών

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

Ευχή για Ευλογημένο 2026: Να εκμεταλλευτούμε το «χρυσάφι» του νέου χρόνου για να «αγοράσουμε» μετάνοια

12 νέοι μήνες - 12 μεγάλες ευκαιρίες αγιότητας - Ο μόνος κακός χρόνος είναι εκείνος που θα μας απομακρύνει από τον Χριστό

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Η Σφαγή των Νηπίων από τον Ηρώδη: Όταν ο άνθρωπος κατηγορεί τον Θεό για τα δικά του εγκλήματα

Η Σφαγή των Νηπίων από τον Ηρώδη: Όταν ο άνθρωπος κατηγορεί τον Θεό για τα δικά του εγκλήματα

Αντί να φορτώνουμε στον Θεό τις θηριωδίες του ανθρώπου, ας ψάξουμε τους «Ηρώδηδες» που σκορπίζουν τον θάνατο ως την εποχή μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χρυσό, λίβανο και σμύρνα Του προσφέραμε κι εκείνος μας ανταπέδωσε τη Βασιλεία των Ουρανών - Η Βηθλεέμ άνοιξε τη νέα Εδέμ

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

Από την «κατήχηση» του διαδικτύου στα σκαλοπάτια της ενορίας - Η Associated Press μιλά για «δεύτερο κύμα» Αμερικανών που γεμίζει τους ναούς

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Το ύπουλο δηλητήριο του Netflix στα παιδιά: 41% των «κατάλληλων» σειρών είναι γεμάτες με woke μηνύματα!

Το ύπουλο δηλητήριο του Netflix στα παιδιά: 41% των «κατάλληλων» σειρών είναι γεμάτες με woke μηνύματα!

Έρευνα - σοκ ενός συντηρητικού οργανισμού στις ΗΠΑ εντόπισε 326 σειρές να επιχειρούν πλύση εγκεφάλου με άμεσο ή έμμεσο τρόπο!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Μας καλούν να πανηγυρίσουμε για τον ψηφιακό «τσάρο» που θέλει να μας κάνει αριθμούς και φέρνει το τέλος των μετρητών; - Έλεος!

Ελευθέριος Ανδρώνης