ΜΠΑΣΚΕΤ

Basket League: Ο έβδομος ξένος και τα ερωτηματικά

Το θέμα του έβδομου ξένου στις ομάδες της Basket League αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα και βάζουμε κάτω τα δεδομένα για το αν ωφελεί σε κάτι
Basket League: Ο έβδομος ξένος και τα ερωτηματικά

Την ίδια στιγμή που συζητάμε για την παραγωγή του ελληνικού μπάσκετ, στην Basket League επέστρεψε το θέμα του 7ου ξένου στις ομάδες.

Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, κάθε ομάδα της Basket League (με βάση την πρόταση) θα έχει τη δυνατότητα να δηλώνει επτά ξένους στο ρόστερ της αλλά θα χρησιμοποιούνται μόνο οι έξι.

Αυτό λοιπόν έχει ως αποτέλεσμα να μη χάνεται θέση εργασίας για τους Έλληνες (αφού πάλι έξι minimum θα βρίσκονται υποχρεωτικά στη δωδεκάδα) και αποτελεί το πρώτο επιχείρημα όσων είναι υπέρ αυτής της αλλαγής.

Ταυτόχρονα όμως καταρρίπτει και το δεύτερο επιχείρημά τους που είναι ότι «θα μειωθούν οι απαιτήσεις των Ελλήνων που έχουν ξεφύγει». Από τη στιγμή κατά την οποία ΠΑΛΙ θα είναι υποχρεωτική και αναγκαία η παρουσία έξι (τουλάχιστον) γηγενών στη δωδεκάδα, δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης σε κάτι.

Προσωπικά, έχω εκφράσει και σε παλαιότερα άρθρα τη θέση μου σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Κατά πρώτο λόγο θα μου επιτρέψετε να μη «δαιμονοποιήσω» τους ξένους και να μη θεωρώ ότι οι Έλληνες πρέπει να παίζουν μόνο και μόνο από την ταυτότητά τους. Εκτιμώ ότι πρέπει να παίζουν με βάση τη δουλειά τους. Κι αυτή είναι η σημαντική διαφορά που πρέπει να προσέξουμε.

Για να είμαι ειλικρινής το μοντέλο που μου αρέσει περισσότερο είναι το ισπανικό: Δύο ξένοι με υποχρεωτική παρουσία τεσσάρων γηγενών (όπου συμπεριλαμβάνονται και μη Ισπανοί που έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον για μια τριετία σε τμήματα υποδομής σε ομάδα της χώρας), έξι κοινοτικοί ή cotonou παίκτες. Δεν εμπόδισε τους Ισπανούς ούτε ανάπτυξη να έχουν, ούτε και κακές Εθνικές ομάδες. Αλλά ακολουθούν ένα πλάνο.

Στην Basket League το πρόβλημά μας δεν πρέπει να είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Δηλαδή δεν πρέπει να μας απασχολεί ο αριθμός των ξένων αλλά τι παίκτες θα έρθουν.

Τα «λαυράκια» είναι πλέον ελάχιστα, οι αλλαγές είναι συνεχείς και συνηθισμένες (ως κωμικές) και η ποιότητα σίγουρα χαμηλή.

Θα μπορούσε μια λύση να είναι τέσσερις ξένοι αλλά ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ και όχι οι «καραβιές» που έρχονται κατά καιρούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και από πλευράς συμπεριφοράς. Διότι- ξεκάθαρα- σε ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο δεν πληρώνεις μόνο αγωνιστική αξία.

Επί της ουσίας, η είσοδος έβδομου ξένου στην Basket League ευνοεί μόνο τις δύο ομάδες της Euroleague αν και ο Ολυμπιακός ακόμα δεν έχει εκφράσει άποψη επί του θέματος ενώ ο Παναθηναϊκός επιμένει στη θέσπισή του. Και ταυτόχρονα είναι τελείως λάθος να το συνδέουμε με την ανάπτυξη που αποτελεί συνάρτηση του πλάνου και όχι του αριθμού των ξένων ή των Ελλήνων.

Ήδη αρκετές ομάδες διαφωνούν αλλά το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία και θα γνωρίζουμε σύντομα τι πρόκειται να γίνει.

 

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μπάσκετ: Παναθηναϊκός – Ζαλγκίρις Κάουνας: Σε ποιο κανάλι παίζει σήμερα ο αγώνας

Παναθηναϊκός – Ζαλγκίρις Κάουνας: Σε ποιο κανάλι παίζει σήμερα ο αγώνας

Παναθηναϊκός - Ζαλγκίρις Κάουνας δυνατή μάχη στη Euroleague με ένταση και ρυθμό, καθώς οι δύο ομάδες αναζητούν σημαντική νίκη.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Μονακό – Ολυμπιακός: Σε ποιο κανάλι παίζει σήμερα ο αγώνας

Μονακό – Ολυμπιακός: Σε ποιο κανάλι παίζει σήμερα ο αγώνας

Μονακό - Ολυμπιακός δυνατή αναμέτρηση στη Euroleague με υψηλό ρυθμό και απαιτήσεις, σε ένα παιχνίδι που μπορεί να κρίνει ισορροπίες.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Πρωτοσέλιδο Sportime (12/3) : Τρινκιέρι, Σπανούλης και ελληνική Euroleague

Πρωτοσέλιδο Sportime (12/3) : Τρινκιέρι, Σπανούλης και ελληνική Euroleague

Σενάρια που συνδέουν τον Βασίλη Σπανούλη με τον πάγκο του Άρη κάνουν δειλά την εμφάνισή τους...

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Χώρισαν Σάσα Βεζένκοφ και Νικόλ Ελευθεριάδου μετά από χρόνια σχέσης

Χώρισαν Σάσα Βεζένκοφ και Νικόλ Ελευθεριάδου μετά από χρόνια σχέσης

Ο Σάσα Βεζένκοφ και η Νικόλ Ελευθεριάδου δεν είναι πλέον μαζί,

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να περιμένει το καλοκαίρι για τον Ντόρσεϊ

Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να περιμένει το καλοκαίρι για τον Ντόρσεϊ

Η ανανέωση του συμβολαίου του Τάιλερ Ντόρσεϊ πρέπει να απασχολήσει άμεσα τον Ολυμπιακό...

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός: Αυτός θα είναι στον πάγκο της Μονακό μετά το τέλος με Σπανούλη

Ολυμπιακός: Αυτός θα είναι στον πάγκο της Μονακό μετά το τέλος με Σπανούλη

Ο Ολυμπιακός θα παίξει αν μη τι άλλο ένα ιδιαίτερο ματς, απέναντι στη Μονακό που χώρισε και τυπικά με τον Σπανούλη

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός: Τζόζεφ τι κάνεις

Ολυμπιακός: Τζόζεφ τι κάνεις

Ο Ολυμπιακός βρίσκει στο πρόσωπο του Κόρεϊ Τζόζεφ τον παίκτη που μπορεί να καλύψει το κενό στο 1, τουλάχιστον πρόσφατα

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Άρης: Τρέλα στην Ευρώπη, θέλει τον Σπανούλη λένε οι Ιταλοί

Άρης: Τρέλα στην Ευρώπη, θέλει τον Σπανούλη λένε οι Ιταλοί

Ο Άρης θέλει να ταράξει τα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ και να φέρει για τη θέση του προπονητή τον Σπανούλη

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Παναθηναϊκός: Έσκασε η είδηση, με Λεσόρ κόντρα στην Ζαλγκίρις

Παναθηναϊκός: Έσκασε η είδηση, με Λεσόρ κόντρα στην Ζαλγκίρις

Ο Παναθηναϊκός θα έχει τον Λεσόρ κόντρα στην Ζαλγκίρις Κάουνας, είναι κάτι που το είπε ο Εργκίν Αταμάν πριν το ματς

Μπάσκετ