ΜΠΑΣΚΕΤ

Μάριους Γκριγκόνις: Το scouting report του Λιθουανού

Ο 28χρονος Λιθουανός βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού και παρουσιάζουμε μια αναλυτική εικόνα του τρόπου που αγωνίζεται
Μάριους Γκριγκόνις: Το scouting report του Λιθουανού

Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να φέρει τον Μάριους Γκριγκόνις στο ΟΑΚΑ μετά τη φυγή του Νεμάνια Νέντοβιτς συνδυαστικά με την επιχείρηση- Νικ Καλάθης!

Ο Γκριγκόνις έχει σταθεροποιηθεί στο υψηλό επίπεδο της Euroleague εδώ και χρόνια ως ένας αξιόπιστος παίκτης που παίζει στο 2 και στο 3. Η θητεία του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποδείχθηκε σύντομη αφού αποχώρησε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μέχρι τότε ο Λιθουανός είχε 8,5 πόντους με 44,4% στα τρίποντα σε περίπου 19 λεπτά παρουσίας. Και για ακόμα μια σεζόν ήταν άριστος (σχεδόν) στις βολές με ποσοστό πάνω από το 95%!

Παρεμπιπτόντως τις δύο τελευταίες σεζόν στην Euroleague έχει κατά μέσο όρο 94,4% και 95,5% αντίστοιχα στις βολές. Να τα λέμε κι αυτά.

Ο Γκριγκόνις γενικά είναι ένας παίκτης που όπως κινείται μέσα στο γήπεδο καταλαβαίνεις την all around δουλειά που κάνει. Το πολύπλευρο παιχνίδι του ενισχύεται από το μέγεθός του (1,98μ.). Είναι σίγουρος παίκτης επιθετικά κι εξαιρετικά αποφασιστικός κάτι που διακρίνεται στις κινήσεις του και ιδιαίτερα όταν εκτελεί.

Έχει καλή δεξιότητα στο χειρισμό της μπάλας και στον έλεγχο του σώματός του και- όπως προαναφέραμε- μπορεί και πηγαίνει συχνά στη γραμμή των βολών όπου επιδεικνύει εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας. Σχεδόν άριστα.

Δείτε την εξαιρετική του εμφάνιση κόντρα στον Παναθηναϊκό

Ένα από τα θετικά του στοιχεία είναι ότι διαθέτει δεξιότητα στην πάσα ενώ βλέπει άριστα το γήπεδο. Κι αυτό είναι ευδιάκριτο αν παρατηρήσετε την ταχύτητα με την οποία πασάρει σε συμπαίκτη του που μόλις έχει «κόψει» προς το καλάθι

Είναι πολύ καλός σουτέρ, με σπουδαία ποσοστά στο περιφερειακό σουτ. Αμυντικά παίζει σε σταθερό επίπεδο και δεν τον λες και κακό αμυντικό, το αντίθετο. Πάντως δείχνει περισσότερο ικανός στο να μαρκάρει το αντίπαλο τριάρι παρά τον παίκτη που αγωνίζεται στο «2».

Μπορεί να μη σε εντυπωσιάζει ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται αλλά είναι αλήθεια ότι ο Λιθουανός δείχνει πόσο ουσιαστικά, παραγωγική και όμορφη ταυτόχρονα είναι η απλότητα στο παιχνίδι. Γιατί δίνει αποτέλεσμα και σιγουριά.

https://youtu.be/yw0E86slUt4?t=1

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γκριγκόνις έχει ηρεμήσει τόσο ως χαρακτήρας αλλά και ως αθλητής. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τον Ηλία Ζούρο, προπονητή της Ζαλγκίρις Κάουνας το 2013, ο οποίος δε θέλησε να προωθήσει στην πρώτη ομάδα τον Γκριγκόνις (τότε έπαιζε στην U18).

«Μου είπαν πως δεν θα με πάρουν στη Ζαλγκίρις. Δεν είχα την ευκαιρία να αποδείξω την αξία μου. Δεν ήμουν τόσο πειθαρχημένος πιο παλιά. Η Ζαλγκίρις το ήξερε. Κάτι πήγαινε λάθος και ο κόσμος δε μπορούσε να δει τις προοπτικές μου» είχε πει ο Γκριγκόνις που αποδεικνύει την αρετή της αυτογνωσίας αλλά και της βελτίωσης.

 

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μπάσκετ: Μαρούσι – Ολυμπιακός: Σε ποιο κανάλι παίζει σήμερα ο αγώνας

Μαρούσι – Ολυμπιακός: Σε ποιο κανάλι παίζει σήμερα ο αγώνας

Μαρούσι - Ολυμπιακός στο Κύπελλο Ελλάδας με φόντο την πρόκριση, ένταση από νωρίς, λεπτομέρειες στο τέλος και υψηλό ρυθμό.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Αυτά έκανε ο Χέιζ Ντέιβις στο πρώτο παιχνίδι του με τον Παναθηναϊκό (vid)

Αυτά έκανε ο Χέιζ Ντέιβις στο πρώτο παιχνίδι του με τον Παναθηναϊκό (vid)

Όσα έκανε στο ντεμπούτο του ο Χέιζ Ντέιβις με τον Παναθηναϊκό...

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Με Χέιζ Ντέιβις έγινε ξανά Παναθηναϊκός κόντρα στον ΠΑΟΚ (101-71)

Με Χέιζ Ντέιβις έγινε ξανά Παναθηναϊκός κόντρα στον ΠΑΟΚ (101-71)

Ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση στο Final 8, διέλυσε τον ΠΑΟΚ με 101-71 με εκρηκτικό ντεμπούτο του Χέιζ Ντέιβις!

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ο Χέιζ Ντέιβις μπήκε κανονικά στο ροτέισον του Παναθηναϊκού με ούτε 48 ώρες στην Ελλάδα

Ο Χέιζ Ντέιβις μπήκε κανονικά στο ροτέισον του Παναθηναϊκού με ούτε 48 ώρες στην Ελλάδα

Κατευθείαν έβαλε τον Αμερικανό στο βασικό ροτέισον της ομάδας ο Εργκίν Αταμάν.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Επέβαλε… την άσπρη φανέλα με τον Ακρόπολη ο Γιαννακόπουλος στον Παναθηναϊκό

Επέβαλε… την άσπρη φανέλα με τον Ακρόπολη ο Γιαννακόπουλος στον Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός φόρεσε τη λευκή φανέλα με την Ακρόπολη κόντρα στον ΠΑΟΚ, μετά το δημόσιο αίτημα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Τρέλα στον κόσμο του Παναθηναϊκού όταν είδε τον Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις στα πράσινα

Τρέλα στον κόσμο του Παναθηναϊκού όταν είδε τον Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις στα πράσινα

Ο Νάιτζελ Χέιζ Ντέιβις φόρεσε για πρώτη φορά τα πράσινα στο ζέσταμα του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ και ξεσήκωσε τον κόσμο.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Παναθηναϊκός: Μεγάλη η αναμονή για Χέιζ-Ντέιβις

Παναθηναϊκός: Μεγάλη η αναμονή για Χέιζ-Ντέιβις

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στο φάιναλ 8 του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ και φυσικά όλα τα βλέμματα είναι στον Χέιζ-Ντέιβις

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός: Νέα δήλωση του Πίτερς για το παρκέ στο Ηράκλειο

Ολυμπιακός: Νέα δήλωση του Πίτερς για το παρκέ στο Ηράκλειο

Ο Άλεκ Πίτερς έκανε δήλωση για το παρκέ στο γήπεδο του Ηρακλείου, που ο Ολυμπιακός έχει ήδη προκριθεί στον ημιτελικό

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός: Ο Πίτερς έθεσε θέμα για το παρκέ στο γήπεδο του Ηρακλείου

Ολυμπιακός: Ο Πίτερς έθεσε θέμα για το παρκέ στο γήπεδο του Ηρακλείου

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ αλλά ο Άλεκ Πίτερς μίλησε και για το παρκέ

Μπάσκετ