ΜΠΑΣΚΕΤ

Νίκος Γκάλης: Η 6η Μαΐου άλλαξε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ

Είναι τόσες πολλές οι σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που όποιος κι αν επιχειρήσει να τις θυμηθεί, να τις καταγράψει, να τις παρουσιάσει, το πιθανότερο είναι να ξεχάσει κάποια από αυτές. Η 6η Μαίου είναι αναμφίβολα μία από τις πιο ξεχωριστές. Είναι, ίσως, αυτή που άλλαξε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ήταν 6...
Νίκος Γκάλης: Η 6η Μαΐου άλλαξε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ

Είναι τόσες πολλές οι σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που όποιος κι αν επιχειρήσει να τις θυμηθεί, να τις καταγράψει, να τις παρουσιάσει, το πιθανότερο είναι να ξεχάσει κάποια από αυτές. Η 6η Μαίου είναι αναμφίβολα μία από τις πιο ξεχωριστές.

Είναι, ίσως, αυτή που άλλαξε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ήταν 6 Μαίου 1980, πριν από 40 χρόνια δηλαδή, όταν ο Νίκος Γκάλης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το εθνόσημο. Η συνέχεια είναι γνωστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΒΑ: It’s all Greek to me

Τη μέρα που ο Γκάλης έκανε ντεμπούτο με την Εθνική ομάδα, γεννήθηκε ένας από τους διαδόχους του που συνέχισαν να «χτίζουν» την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Στις 6 Μαίου 1980 λοιπόν, μερικούς μήνες μετά τον ερχομό του στην Ελλάδα, ο Γκάλης πραγματοποίησε την πρώτη από τις 168 εμφανίσεις του με την ομάδα που στη συνέχεια απέκτησε το προσωνύμιο «επίσημη αγαπημένη», το οποίο κουβαλάει ακόμη.

Η Εθνική ομάδα έκανε την προσπάθεια της στο Προολυμπιακό τουρνουά του Βεβέ και παρότι το ντεμπούτο του Γκάλη συνδυάστηκε με μία «25άρα», δεν συνδυάστηκε και με νίκη. Η Ελλάδα ηττήθηκε με 79-71 με τον Ρίτσαρντ Ντουξάιρ στον πάγκο της και στη συνέχεια απέτυχε να προκριθεί. Η 6η Μαίου 1980 ήταν η μέρα που άναψε μία μικρή φλόγα, που κανείς δεν θα μπορούσε να διακρίνει. Μία φλόγα που φούντωσε και έγινε φωτιά σχεδόν έξι χρόνια μετά και αποτέλεσε την αφετηρία γι’ αυτό που γνωρίζουμε πια ως ελληνικό μπάσκετ.

Οι 30,53 και το 163/168

Από εκείνο το παιχνίδι στο Βεβέ μέχρι τις 29 Ιουνίου 1991 όταν η Εθνική μας αντιμετώπισε και νίκησε την Τσεχοσλοβακία με 95-79 στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης, στο ματς που ήταν το τελευταίο του με τη γαλανόλευκη, ο «γκάνγκστερ» σημείωσε 5.129 πόντους έχοντας δηλαδή έναν μέσο όρο που είναι αδύνατο να πλησιάσει καν κάποιος στο μέλλον (30.53).

Εξίσου εντυπωσιακό όμως είναι και το γεγονός ότι ο Γκάλης είχε διψήφιο αριθμό πόντων στα 163 από τα 168 παιχνίδια του με την Εθνική! Μικρότερη επίδοση του εκείνη των τεσσάρων πόντων απέναντι στην Τσεχοσλοβακία για το τουρνουά Ακρόπολις του 1990.

Πηγή: metrosport.gr

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μπάσκετ: Παναθηναϊκός μπάσκετ: Τι γίνεται με τη μεταγραφή

Παναθηναϊκός μπάσκετ: Τι γίνεται με τη μεταγραφή

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι ιδιαίτερα ενεργός στα social media, όμως οι μεγάλες κινήσεις του Παναθηναϊκού δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Μπρέσια – Βίρτους Μπολόνια: Σε ποιο κανάλι παίζει σήμερα ο αγώνας

Μπρέσια – Βίρτους Μπολόνια: Σε ποιο κανάλι παίζει σήμερα ο αγώνας

Μπρέσια - Βίρτους Μπολόνια για την Ιταλία, ματς υψηλής έντασης, με την ποιότητα και τη διαχείριση στο τέλος να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Δόξα Λευκάδας – Βίκος Ιωαννίνων: Σε ποιο κανάλι παίζει σήμερα ο αγώνας

Δόξα Λευκάδας – Βίκος Ιωαννίνων: Σε ποιο κανάλι παίζει σήμερα ο αγώνας

Δόξα Λευκάδας - Βίκος Ιωαννίνων με φόντο την Elite League, παιχνίδι έντασης και ρυθμού, όπου κάθε κατοχή μπορεί να γείρει την πλάστιγγα.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Βρήκε τελικά πλέι μέικερ ο Μπαρτζώκας και τρίβει τα χέρια του

Βρήκε τελικά πλέι μέικερ ο Μπαρτζώκας και τρίβει τα χέρια του

Ο Μπαρτζώκας βλέπει έναν παίκτη που μπορεί να «κουμπώσει» ιδανικά δίπλα ή αντί του Γουόκαπ.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Κλείνει στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο  Νάιτζελ Χέιζ Ντέιβις

Κλείνει στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο Νάιτζελ Χέιζ Ντέιβις

Η αισιοδοξία στο ισραηλινό στρατόπεδο είναι έντονη και οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες ώστε να φανεί αν ο παίκτης θα πει τελικά το «ναι».

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Στην Τουρκία ο Χέιζ Ντέιβις για να συζητήσει με Φενέρ – Όχι στον Παναθηναϊκό

Στην Τουρκία ο Χέιζ Ντέιβις για να συζητήσει με Φενέρ – Όχι στον Παναθηναϊκό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Χέιζ Ντέιβις απέρριψε τον Παναθηναϊκό και βρίσκεται μεταξύ Χάποελ Τελ Αβίβ και Τούρκων.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός μπάσκετ: Κυριαρχία με Προμηθέα 102 – 87 και νέο σοκ με Τζόσεφ

Ολυμπιακός μπάσκετ: Κυριαρχία με Προμηθέα 102 – 87 και νέο σοκ με Τζόσεφ

Άνετη νίκη για τον Ολυμπιακό απέναντι στον Προμηθέα αλλά με νέο πλήγμα στους γκαρντ καθώς ο Κόρι Τζόσεφ υπέστη θλάση και θα λείψει εβδομάδες.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός μπάσκετ: Σοκ με Κόρι Τζόσεφ και νέο πλήγμα στους γκαρντ

Ολυμπιακός μπάσκετ: Σοκ με Κόρι Τζόσεφ και νέο πλήγμα στους γκαρντ

Ο Ολυμπιακός δέχθηκε ακόμη ένα απρόοπτο καθώς ο Κόρι Τζόσεφ υπέστη θλάση και μπαίνει στη λίστα των τραυματιών.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Τι έκανε στο ΝΒΑ ο Τόμας Γουόκαπ;

Τι έκανε στο ΝΒΑ ο Τόμας Γουόκαπ;

Μετά το κολέγιο έμεινε εκτός επιλογών στο NBA Draft του 2016 και υπέγραψε αρχικά για το Summer League με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, προσπαθώντας να κερδίσει συμβόλαιο.

Μπάσκετ