ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC

Ο Παναθηναϊκός είναι σε κρίση γιατί κυρίως δεν υπάρχει ελπίδα

Ο Παναθηναϊκός ζει δύσκολες στιγμές, ασυνήθιστες μάλιστα αφού δε συγκρίνονται με το καλοκαίρι του ’12. Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση;
Ο Παναθηναϊκός είναι σε κρίση γιατί κυρίως δεν υπάρχει ελπίδα

Το ερώτημα είναι το εξής: Έχει ξαναζήσει ο Παναθηναϊκός μια κρίση αντίστοιχη της τωρινής όπου είναι ολοφάνερος ο προβληματισμός;

Το να βρεις δικαιολογίες για το 0/2 που έχει μέχρι στιγμής ο Παναθηναϊκός δεν είναι και τόσο δύσκολο! Το να κάνεις τεχνικές αναλύσεις, επίσης είναι εύκολο. Η απόδοση ευθυνών είναι κάτι εντελώς αφηρημένο και γενικό στην παρούσα χρονική στιγμή αφού ο καθένας μπορεί να τις ρίξει όπου να ‘ναι.

Ποια είναι η ουσία; Ότι ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ. Έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση, αυτή λείπει.

Κρίση πέρασε και το καλοκαίρι του 2012. Πολύ μεγάλη… Έφυγαν ο Ομπράντοβιτς, ο Ιτούδης και σχεδόν όλη η ομάδα, όπως και ο Παύλος με τον Θανάση Γιαννακόπουλο. Παρά την αυστηρή κριτική που έφτασε και στο όριο της αθλιότητας πολλές φορές (οι έχοντες μνημονικό ξερουν καλά από ποιους), ο συνεχιστής της ΚΑΕ ήταν μέλος της οικογένειας Γιαννακόπουλου. Άρα από τη στιγμή που υπήρχε ένας Γιαννακόπουλος, υπήρχε και η ελπίδα.

Κρίση πέρασε και το 1992, που έμεινε εκτός Ευρώπης μετά από εκείνο το περιβόητο -20 στο Περιστέρι. Και το 1997 όταν έμεινε εκτός Euroleague. Και παλαιότερα, όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος ξόδευε εκατομμύρια αλλά δεν έρχονταν τρόπαια.

Όμως αυτές οι «κρίσεις» δεν είναι ίδιες με τη σημερινή. Ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος ήταν εγγύηση. Δεν πέρασαν εύκολα και οι παλαιοί το θυμούνται. Δέχτηκαν σκληρή κριτική, χλευάστηκαν κιόλας για τα χρήματα που ξόδευαν για το τίποτα.

Όμως, πρώτον επέμειναν. Δεύτερον, πείσμωσαν. Και τρίτον (και σημαντικότερο) έμαθαν γιατί ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ήθελαν να μάθουν και ποτέ δεν υπερηφανεύτηκαν πως τα ήξεραν όλα.

Και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός σε μια διαδικασία που αν κι έπεφταν… χρήματα με τη σέσουλα ελάχιστα έμοιαζε στη λειτουργία με Ανώνυμη Εταιρεία, μεγαλούργησε. Διότι οι Γιαννακόπουλοι δημιούργησαν ένα μοναδικό μοντέλο εταιρείας που λειτουργούσε συναισθηματικά, οικογενειακά. Ποτέ άλλοτε δεν έχει υπάρχει ομάδα που διοίκηση, προπονητές, παίκτες και κόσμος ήταν στην ίδια σελίδα! Ποτέ!

Αυτό ακριβώς το συναίσθημα ακολουθούν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης κι ασχολούνται με τα διοικητικά. Είναι αυτές οι στιγμές που έχουν ζήσει, είναι η ευγνωμοσύνη σε έναν Οργανισμό που τους χάρισε πολλά. Υλικά και ψυχικά. Έντονα συναισθήματα, εμπειρίες, τα πάντα…

Ποια είναι όμως η ουσία; Ότι τις προηγούμενες σεζόν ο Παναθηναϊκός είχε σημείο αναφοράς. Είχε ελπίδα ότι στα κρίσιμα θα γίνει κάτι! Θα μπει το χέρι βαθιά στην τσέπη, θα γίνει κάποια αντίδραση μέσα από τον Οργανισμό, κάτι…

Τώρα, δεν υπάρχει χέρι για να μπει βαθιά στην τσέπη. Ο τωρινός ιδιοκτήτης έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι δεν ασχολείται και έχει βάλει και πωλητήριο.

Ως εκ τούτου, σε μια ομάδα που ζει με αυτοδιαχείριση, που είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει σεντ παραπάνω και λειτουργεί με το συναισθηματισμό του Φράγκι και του Μήτσου, πως μπορεί να υπάρχει ελπίδα; Σεβασμός ναι… Ελπίδα όμως;

Είναι εύκολο να κατηγορήσεις την Πρίφτη… Σκέψου μόνο τι ανέλαβε και τι μπορεί να κάνει.

Είναι ακόμα πιο εύκολο να κατηγορήσεις τους παίκτες… Το ότι ο Κασελάκης (με κάθε σεβασμό) ή ο Πέρι (επίσης) φορούν τη φανέλα που κάποτε φορούσαν ο Φώτσης η ο Γιασικεβίτσιους, δεν τους καθιστά αντίστοιχου επιπέδου.

Είναι πολύ εύκολο να πεις ότι δεν υπάρχει pg αξιώσεων. Ακόμα περισσότερο ότι δεν υπάρχει σουτ από το «4»… Κι άλλες αναλύσεις που έχουμε κάνει. Φυσικά και λείπουν…

Ακόμα κι αν έρθουν όμως, όσο στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον και η λογική είναι «να βγει η χρονιά και βλέπουμε», η ομάδα και ο Οργανισμός θα παραμένουν στο τέλμα. Και θα χάνονται Μήτογλου (όπως έγινε το καλοκαίρι) ή θα αποκτώνται παίκτες που δεν διεκδικούνται από κανέναν.

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC: Παναθηναϊκός – Αρμάνι Μιλάνο (6/1/2026): Σε ποιο κανάλι θα δείτε απόψε τον αγώνα

Παναθηναϊκός – Αρμάνι Μιλάνο (6/1/2026): Σε ποιο κανάλι θα δείτε απόψε τον αγώνα

Παναθηναϊκός και Αρμάνι Μιλάνο συγκρούονται στη Euroleague σε μεγάλο ματς, με στόχο τη νίκη και βαθμολογικό κέρδος.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC
Μπάσκετ: Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήγε στην προπόνηση και μίλησε στους παίκτες

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήγε στην προπόνηση και μίλησε στους παίκτες

Λίγες ώρες μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εμφανίστηκε στην προπόνηση του Παναθηναϊκού και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για επαγγελματισμό, πειθαρχία και αντίδραση.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Αναλυτής λέει ότι αδικήθηκε ο ΠΑΟ στο πρώτο μέρος και ο Ολυμπιακός στο δεύτερο

Αναλυτής λέει ότι αδικήθηκε ο ΠΑΟ στο πρώτο μέρος και ο Ολυμπιακός στο δεύτερο

Ο Τοντ Γουόρνικ αναλύει τις φάσεις του ντέρμπι Παναθηναϊκός Ολυμπιακός και εξηγεί ότι τα λάθη μοιράστηκαν ανά ημίχρονο με διαφορετικό τρόπο.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Παναθηναϊκός μπάσκετ: Όλα λάθος από τον Αταμάν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Παναθηναϊκός μπάσκετ: Όλα λάθος από τον Αταμάν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός δεν έχασε απλώς από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Έχασε γιατί παρουσιάστηκε πνευματικά απροετοίμαστος, χωρίς καθαρό πλάνο και με σοβαρά λάθη από τον πάγκο. Ο Εργκίν Αταμάν την ευθύνη.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Παναθηναϊκός: Ο Αταμάν άφησε τα 2,3 εκατ. του Χολμς στον πάγκο και ο Μιλουτίνοφ έκανε πάρτι

Παναθηναϊκός: Ο Αταμάν άφησε τα 2,3 εκατ. του Χολμς στον πάγκο και ο Μιλουτίνοφ έκανε πάρτι

Γιατί ο Ρισόν Χολμς έμεινε εκτός στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός; Η επιλογή Αταμάν, ο Μιλουτίνοφ και η αντίδραση του Αμερικανού σέντερ.

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Παναθηναϊκός μπάσκετ: Γιατί ο Αταμάν «χτύπησε» Χουάντσο – Μήτογλου και τι δείχνει για μεταγραφή στο «4»

Παναθηναϊκός μπάσκετ: Γιατί ο Αταμάν «χτύπησε» Χουάντσο – Μήτογλου και τι δείχνει για μεταγραφή στο «4»

Οι δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό δεν ήταν τυχαίες. Η δημόσια σύγκριση με τον Βεζένκοφ, η μηδενική παραγωγή των Χουάντσο και Μήτογλου και η αναφορά στο Final Four

Μπάσκετ
Μπάσκετ: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Τα επόμενα ντέρμπι των «αιωνίων» – Οι ημερομηνίες

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Τα επόμενα ντέρμπι των «αιωνίων» – Οι ημερομηνίες

Ο Ολυμπιακός πέρασε ξανά νικηφόρα από το ΟΑΚΑ, έκανε το 2/2 στα φετινά ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στα επόμενα μεγάλα ραντεβού των δύο «αιωνίων»

Μπάσκετ
Πρωτοσέλιδο Sportime: Πρωτοσέλιδο Sportime (3/1) : Το κόκκινο σερί στην Euroleague και μία κερδισμένη μάχη του Μπαρτζώκα κόντρα στον Αταμάν

Πρωτοσέλιδο Sportime (3/1) : Το κόκκινο σερί στην Euroleague και μία κερδισμένη μάχη του Μπαρτζώκα κόντρα στον Αταμάν

Ο Ολυμπιακός κέρδισε ξανά τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, έφτασε τις 10 διαδοχικές νίκες απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό του στη Euroleague και έστειλε ακόμη ένα ξεκάθαρο μήνυμα κυριαρχίας

Πρωτοσέλιδο Sportime
Μπάσκετ: Πυρ και μανία ο Αταμάν: Επίθεση στους διαιτητές και αποθέωση Βεζένκοφ

Πυρ και μανία ο Αταμάν: Επίθεση στους διαιτητές και αποθέωση Βεζένκοφ

Ο Εργκίν Αταμάν εμφανίστηκε έξαλλος με τη διαιτησία μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, όμως δεν δίστασε να αποθεώσει τον Σάσα Βεζένκοφ, αναγνωρίζοντας ανοιχτά ότι έκανε τη διαφορά στο παρκέ.

Μπάσκετ