ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΔΡΩΝΗΣ

ΗΠΑ: Έρευνα δείχνει πρωτοφανή ποσοστά σε πράξεις βίας κατά εκκλησιών – Τετραπλασιάστηκαν οι επιθέσεις από το 2018

Σταθερά αυξημένα είναι την τελευταία διετία στις ΗΠΑ τα περιστατικά αντιχριστιανικής βίας σε εκκλησίες - Πολύ χειρότερα τα πράγματα στην Ελλάδα αναλογικά
ΗΠΑ: Έρευνα δείχνει πρωτοφανή ποσοστά σε πράξεις βίας κατά εκκλησιών – Τετραπλασιάστηκαν οι επιθέσεις από το 2018

Οπωσδήποτε αν πιστεύει κανείς ότι οι βανδαλισμοί χριστιανικών ναών είναι ένα περιορισμένο φαινόμενο που απαντάται σε λίγες δυτικές χώρες, πλανάται πλάνην οικτράν.

Παρουσιάζοντας αδιάσειστα στοιχεία από αυτή εδώ τη στήλη, έχουμε αναδείξει σε διάφορα άρθρα ότι ο Χριστιανισμός στα χρόνια μας είναι πλέον η πιο άγρια διωκόμενη θρησκεία παγκοσμίως. Από τα πιο τριτοκοσμικά κράτη έως τα πλέον ανεπτυγμένα, δεν υπάρχει πλέον χώρα που οι χριστιανοί να μην υφίστανται ρατσιστικές διακρίσεις και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Ενώ σε πολλές χώρες που ο θρησκευτικός εξτρεμισμός είναι καθεστώς, οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν μαζικούς εκτοπισμούς, βασανιστήρια και θάνατο.

Αλλά αν για τα σκληροπυρηνικά ισλαμικά καθεστώτα οι διωγμοί των χριστιανών είναι μια αναμενόμενη κτηνωδία, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο όταν πληθαίνουν τα περιστατικά βίας ακόμα και στις πιο συντηρητικές και ανεκτικές κοινωνίες, όπως των ΗΠΑ.

Σε μια νέα έκθεση που δημοσίευσε το Συμβούλιο Οικογενειακής Έρευνας (Family Reasearch Council) των ΗΠΑ, για το 2024 καταγράφηκαν περισσότερες από 400 πράξεις βίας κατά εκκλησιών στη χώρα. Η έκθεση με τίτλο «Εχθρότητα κατά εκκλησιών στις Ηνωμένες Πολιτείες» αναγνωρίζει 415 καταγεγραμμένες πράξεις βίας σε 43 πολιτείες που έχουν να κάνουν από βανδαλισμούς και εμπρησμούς έως απειλές που σχετίζονται με όπλα, φάρσες για βόμβες και σωματικές επιθέσεις. Μάλιστα βρέθηκε ότι οι περιπτώσεις επιθέσεων με όπλα σημειώνουν ανησυχητική αύξηση. Ο αριθμός των περιστατικών παραμένει σταθερά αυξημένος τα τελευταία 2 χρόνια, αφού ξεκίνησε να παρουσιάζει θεαματική άνοδο από το 2018.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι τα εγκλήματα κατά εκκλησιών ακολουθούν αντιστρόφως ανάλογη αύξηση με τη συρρίκνωση των ποιμνίων και την αποκοπή των πολιτών από την (κάθε) πίστη. Σε άλλα άρθρα έχουμε αναδείξει για τις σημερινές ΗΠΑ ότι μόνο η Ορθοδοξία (και δευτερευόντως ο Καθολικισμός) γνωρίζουν θεαματική άνθιση. Όλες οι υπόλοιπες ομολογίες (οι παραφυάδες του Προτεσταντισμού δηλαδή κυρίως) σημειώνουν μια καθίζηση ιστορικών διαστάσεων.

Αν και η έκθεση αναφέρει ότι δεν σχετίζονται όλα τα εγκλήματα κατά εκκλησιών με κίνητρα αντιχριστιανικού μίσους (λ.χ. μπορεί να αφορά κλοπές) αυτό δεν αλλάζει και πολλά. Οποιοδήποτε και αν είναι το κίνητρο κάποιου για να βάλει στο στόχαστρο μια εκκλησία, σημαίνει ότι η ιερότητά της έχει υποβαθμιστεί στη συνείδηση του. Κάτι που πηγάζει από μια ευρύτερη κοινωνική απαξίωση του Χριστιανισμού στο «προοδευτικό» κομμάτι των ΗΠΑ.

Η έκθεση αναφέρει περιστατικά από ένοπλες απειλές και επιθέσεις εναντίον ιερέων και ενοριτών, αλλά και παραδειγματικές πράξεις εκφοβισμού. Το πιο συχνό αδίκημα που εντοπίζεται είναι ο βανδαλισμός, με αναφορές για σπασμένες πόρτες και παράθυρα, ρίψεις πετρών, καταστροφές αγαλμάτων, λεηλασίες γραφείων και κλοπές. Σε 55 περιστατικά σημειώθηκαν εμπρησμοί ή ύποπτες ενέργειες για εμπρησμούς.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο μήνας που σημειώθηκαν τα περισσότερα περιστατικά βίας. Δεν είναι άλλος από τον Ιούνιο (ο μήνας που γιορτάζεται το Pride) με περίπου το 22% των περιστατικών να σχετίζονται άμεσα με ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+. Ακόμα, επιθέσεις σημειώνονται και από φανατικούς συντηρητικούς, σε εκκλησίες δογμάτων που έχουν εκφυλιστεί πλήρως από την ατζέντα του «ουράνιου τόξου».

Στη συνολική κατανομή περιστατικών ανά πολιτεία, τα περισσότερα (40 στα 415) σημειώνει η πολυπολιτισμική και «Δημοκρατική» Καλιφόρνια. Ακολουθεί η Πενσυλβάνια με 29, η Φλόριντα και η Νέα Υόρκη με 25, το Τέξας με 23, ενώ Τενεσί και Οχάιο έχουν από 19.

Ίσως κάποιος να ισχυριστεί ότι τα 415 περιστατικά βίας μπροστά στις εκατοντάδες χιλιάδες εκκλησίες που υπάρχουν στις ΗΠΑ είναι ένα χαμηλό ποσοστό. Αυτός ο ισχυρισμός θα μπορούσε να τεθεί υπό συζήτηση αν και οι άλλες θρησκείες όπως πχ. ο Ισλαμισμός, σημείωναν αξιοσημείωτα περιστατικά στις ΗΠΑ. Όμως οι επιθέσεις κατά μουσουλμανικών Τεμενών είναι σχεδόν μηδαμινές και οπωσδήποτε όταν συμβαίνουν γίνονται πρώτο θέμα παντού, σε αντίθεση με τις καταστροφές στις χριστιανικές εκκλησίες.

Ανεξάρτητα από το ποσοστό εκκλησιών/επιθέσεων, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στοχοποιείται (σχεδόν) μόνο ο Χριστιανισμός και μάλιστα τα εγκλήματα κατά των εκκλησιών έχουν τετραπλασιαστεί από το 2018. Είναι το ξεκίνημα ενός ρεύματος βίας που εξακολουθεί να σιγοβράζει στις ΗΠΑ και μόνο η αλλαγή ηγεσίας «φρενάρει» προσωρινά την έκρηξη του.

Και αν η κατάσταση έχει αρχίσει να θορυβεί τους συντηρητικούς Αμερικανούς για την τροπή που παίρνει, φανταστείτε ότι στη μικρή Ελλάδα που διαθέτει περίπου 10.000 καταγεγραμμένες εκκλησίες (οι ΗΠΑ έχει πάνω από 300.000), τα ετήσια περιστατικά βανδαλισμών είναι περισσότερα, αφού το 2023 καταγράφηκαν περίπου 600!

Φαίνεται ότι η κρατική αδιαφορία, ο ασταμάτητος λαθρο-εποικισμός, οι χαλαροί νόμοι και η ελλιπέστατη αστυνόμευση είναι οι κύριοι λόγοι που η Ελλάδα μετατρέπεται σε παιδική χαρά των χριστιανοφοβικών βανδάλων. Η διαφορά μας με τις ΗΠΑ είναι ότι το φαινόμενο εκεί καταγράφεται με εμπεριστατωμένες εκθέσεις και ήδη αναπτύσσονται πολιτικές για να αντιμετωπιστεί, ενώ στη χώρα μας καταγράφεται ως ψυχρό στατιστικό που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται, αλλά ούτε καν συζητείται στο δημόσιο πολιτικό διάλογο, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ελευθέριος Ανδρώνης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

Από την «κατήχηση» του διαδικτύου στα σκαλοπάτια της ενορίας - Η Associated Press μιλά για «δεύτερο κύμα» Αμερικανών που γεμίζει τους ναούς

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Το ύπουλο δηλητήριο του Netflix στα παιδιά: 41% των «κατάλληλων» σειρών είναι γεμάτες με woke μηνύματα!

Το ύπουλο δηλητήριο του Netflix στα παιδιά: 41% των «κατάλληλων» σειρών είναι γεμάτες με woke μηνύματα!

Έρευνα - σοκ ενός συντηρητικού οργανισμού στις ΗΠΑ εντόπισε 326 σειρές να επιχειρούν πλύση εγκεφάλου με άμεσο ή έμμεσο τρόπο!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Μας καλούν να πανηγυρίσουμε για τον ψηφιακό «τσάρο» που θέλει να μας κάνει αριθμούς και φέρνει το τέλος των μετρητών; - Έλεος!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ψηφιακός κλοιός μέσω των social media: Η Αυστραλία φέρνει την ταυτοποίηση ηλικίας – Οι ΗΠΑ θεσπίζουν «διαβατήριο» φρονημάτων!

Ψηφιακός κλοιός μέσω των social media: Η Αυστραλία φέρνει την ταυτοποίηση ηλικίας – Οι ΗΠΑ θεσπίζουν «διαβατήριο» φρονημάτων!

Δούρειος ίππος τα social media - Η Αυστραλία φέρνει την ψηφιακή ταυτοποίηση από την πίσω πόρτα - Οι ΗΠΑ απαιτούν το ιστορικό 5 χρόνων από τους τουρίστες!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Ζάκυνθος: Ένα δίχρονο παιδάκι νεκρό από πίτμπουλ – Χάσαμε το μέτρο απέναντι στη φύση και το πληρώνουμε με αίμα;

Ζάκυνθος: Ένα δίχρονο παιδάκι νεκρό από πίτμπουλ – Χάσαμε το μέτρο απέναντι στη φύση και το πληρώνουμε με αίμα;

Η φύση δεν εκδικείται αλλά ενίοτε μας θυμίζει με τραγικούς τρόπους ότι δεν χωρά στα καλούπια της υποκειμενικής «φιλοζωίας» μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Το ελληνικό κράτος αφανίζει με αδίστακτο τρόπο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας - «Είναι σαν να μας σκοτώνουν τα παιδιά μας ένα - ένα...»

Ελευθέριος Ανδρώνης
Ελευθέριος Ανδρώνης: Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Τα «κλουβιά» γίνονται θελκτικά εάν έχουν χρυσά κάγκελα - Διαφημίζουν τα Γιάννενα ως την πιο ευτυχισμένη πόλη των 15 λεπτών

Ελευθέριος Ανδρώνης