Εντάσσονται στον Εξωδικαστικό τα «κόκκινα» δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Ανάσα για 10.000 δανειολήπτες
Πρωτοβουλία για την ένταξη των δανείων σε ελβετικό φράγκο στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας ελπίδα ρύθμισης σε χιλιάδες δανειολήπτες που βλέπουν τα χρέη τους να διογκώνονται για περισσότερο από μια δεκαετία.
Σημαντική πρωτοβουλία για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων σε ελβετικό φράγκο λαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών, εντάσσοντας τα στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών. Στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί ουσιαστική λύση σε περισσότερους από 10.000 δανειολήπτες, των οποίων οι οφειλές ανέρχονται συνολικά σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ.
Οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπουν διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη περισσότερων οφειλετών στον μηχανισμό. Επιπλέον, προσφέρονται δυνατότητες για κούρεμα χρέους και αποπληρωμή σε έως 420 δόσεις, με υποχρεωτική αποδοχή της πρότασης ρύθμισης από τους πιστωτές.
Το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα, καθώς οι περισσότεροι δανειολήπτες είχαν επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια της Ελβετίας έως το 2008. Ωστόσο, η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, ιδιαίτερα μετά το 2015, οδήγησε σε εκρηκτική αύξηση των οφειλών, με αποτέλεσμα δάνεια των 120.000 ευρώ να φτάνουν ακόμη και τις 190.000 ευρώ.
Παρά τις μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη, τα ελληνικά δικαστήρια — και ο Άρειος Πάγος — δικαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες, κρίνοντας νόμιμες τις ρήτρες που συνέδεαν το ποσό αποπληρωμής με την εκάστοτε ισοτιμία. Αυτές οι αποφάσεις κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολη την καθολική ρύθμιση μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων.
Πλέον, το οικονομικό επιτελείο, με επικεφαλής τον Κυριάκο Πιερρακάκη, προχωρά σε στοχευμένες τροποποιήσεις του Εξωδικαστικού, ώστε να ενταχθούν οι δανειολήπτες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο — ακόμη και αν τα δάνειά τους έχουν τιτλοποιηθεί ή περιλαμβάνονται σε πακέτα που φέρουν κρατικές εγγυήσεις (όπως στον «Ηρακλή»).
Εκτιμάται ότι περίπου 8.000 από τα 10.000 δάνεια πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις για ένταξη στο νέο πλαίσιο. Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη παρεμβάσεις στον αλγόριθμο του συστήματος, ώστε να προβλέπεται ενιαία και αποδεκτή λύση ρύθμισης που θα εγκρίνεται αυτόματα και από τράπεζες και από δανειολήπτες.
Το Υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι οι αλλαγές δεν θα επιτρέψουν κατάχρηση του μηχανισμού από μη δικαιούχους, ενώ επιδιώκεται να διατηρηθεί η αξιοπιστία των εγγυήσεων του Δημοσίου.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ομαδική αγωγή περισσότερων από 1.100 δανειοληπτών κατά του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση άνω των 100.000 ευρώ έκαστος, καταγγέλλοντας αδικία στη μεταχείριση και την άρνηση του Αρείου Πάγου να παραπέμψει την υπόθεσή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η νέα ρύθμιση, πάντως, επιχειρεί να δώσει οριστική διέξοδο σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει κοινωνικά και νομικά χιλιάδες νοικοκυριά για πάνω από 15 χρόνια.