ΧΡΗΣΙΜΑ

Ταρτάρ, σεβίτσε, τατάκι, καρπάτσιο, σασίμι: Τι είναι όλα αυτά;

Τα ωμά πιάτα είναι από τις πιο εκλεπτυσμένες επιλογές της γαστρονομίας. Ανακαλύψτε τι είναι το ταρτάρ, το σεβίτσε, το τατάκι, το καρπάτσιο και το σασίμι και πώς διαφέρουν μεταξύ τους.
Ταρτάρ, σεβίτσε, τατάκι, καρπάτσιο, σασίμι: Τι είναι όλα αυτά;

Η γαστρονομία εξελίσσεται συνεχώς, φέρνοντας στο προσκήνιο όρους που συχνά ακούμε σε σύγχρονα εστιατόρια αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι σημαίνουν. Πιάτα όπως το ταρτάρ, το σεβίτσε, το τατάκι, το καρπάτσιο και το σασίμι ανήκουν σε μια κατηγορία που βασίζεται στην τέχνη της κοπής και της προετοιμασίας ωμών ή ελάχιστα επεξεργασμένων υλικών. Παρόλο που προέρχονται από διαφορετικές κουζίνες και πολιτισμούς, έχουν κοινό στοιχείο την απλότητα και την ανάδειξη της φυσικής γεύσης των υλικών τους.

Το ταρτάρ είναι ένα από τα πιο διάσημα ωμά πιάτα της δυτικής κουζίνας. Πρόκειται για ψιλοκομμένο ή αλεσμένο ωμό κρέας ή ψάρι, που σερβίρεται με μυρωδικά, σάλτσες και καρυκεύματα. Η πιο γνωστή εκδοχή είναι το beef tartare, που περιλαμβάνει μοσχαρίσιο κρέας, κρόκο αυγού, μουστάρδα, κάπαρη και άλλα μπαχαρικά. Υπάρχουν όμως και εκδοχές με τόνο ή σολομό, που κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στις σύγχρονες κουζίνες.

Το σεβίτσε προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και είναι ο πιο δροσιστικός τρόπος να απολαύσει κάποιος θαλασσινά. Σε αντίθεση με άλλα ωμά πιάτα, το σεβίτσε μαρινάρεται σε χυμό εσπεριδοειδών, συνήθως λεμονιού ή λάιμ, γεγονός που δημιουργεί μια χημική αντίδραση που «μαγειρεύει» το ψάρι ή τα θαλασσινά. Συνοδεύεται με κόλιανδρο, τσίλι, κρεμμύδι και άλλα φρέσκα υλικά που προσθέτουν ένταση και φρεσκάδα στη γεύση του.

Το τατάκι είναι μια γιαπωνέζικη τεχνική που βρίσκεται ανάμεσα στο ωμό και το μαγειρεμένο. Το κρέας ή το ψάρι ψήνεται ελαφρώς στην επιφάνειά του, συνήθως σε πολύ δυνατή φωτιά ή σε σχάρα, και παραμένει σχεδόν ωμό στο εσωτερικό. Το πιο διάσημο είναι το tataki τόνου ή μοσχαριού, που συχνά συνοδεύεται από σάλτσα σόγιας, τζίντζερ και σχοινόπρασο.

Το καρπάτσιο έχει ιταλική προέλευση και είναι μια από τις πιο εκλεπτυσμένες μορφές ωμής γευστικής απόλαυσης. Αποτελείται από πολύ λεπτές φέτες ωμού κρέατος ή ψαριού, που σερβίρονται με ελαιόλαδο, λεμόνι, παρμεζάνα και διάφορα μπαχαρικά. Το αυθεντικό καρπάτσιο είναι από μοσχάρι, αλλά σύγχρονες εκδοχές περιλαμβάνουν σολομό, τόνο ή ακόμα και παντζάρι για μια vegetarian προσέγγιση.

Το σασίμι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας και αποτελείται αποκλειστικά από ωμό ψάρι ή θαλασσινά, κομμένα σε συγκεκριμένο σχήμα και πάχος για να αναδείξουν τη γεύση και την υφή τους. Το σασίμι διαφέρει από το σούσι, καθώς δεν περιλαμβάνει ρύζι, και σερβίρεται με συνοδευτικά όπως σάλτσα σόγιας, wasabi και τουρσί τζίντζερ.

Όλα αυτά τα πιάτα έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τον σεβασμό προς την πρώτη ύλη και τη διατήρηση της αγνής γεύσης των υλικών. Η σωστή προετοιμασία και η προέλευση των συστατικών είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς η φρεσκάδα του κρέατος ή του ψαριού επηρεάζει άμεσα τη γευστική εμπειρία.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Χρήσιμα: Η διακοπή στο ποδόσφαιρο ανάμεσα στα ημίχρονα είναι 15 λεπτά γιατί υπάρχει λόγος, δεν είναι τυχαίο

Η διακοπή στο ποδόσφαιρο ανάμεσα στα ημίχρονα είναι 15 λεπτά γιατί υπάρχει λόγος, δεν είναι τυχαίο

Γιατί ανάμεσα στα ημίχρονα στο ποδόσφαιρο υπάρχει 15 λεπτά διακοπή

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Κλιματιστικό ή ανεμιστήρας; Τι λέει η κατανάλωση…

Κλιματιστικό ή ανεμιστήρας; Τι λέει η κατανάλωση…

Ένα air condition καταναλώνει όσο 30 ανεμιστήρες! Μήπως ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείς πώς δροσίζεσαι;

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Δεν χρειάζονται καν τα κλειδιά σου! Αν δεν κάνεις αυτό το απλό κόλπο, μπορούν να σου κλέψουν το αυτοκίνητο σε δευτερόλεπτα

Δεν χρειάζονται καν τα κλειδιά σου! Αν δεν κάνεις αυτό το απλό κόλπο, μπορούν να σου κλέψουν το αυτοκίνητο σε δευτερόλεπτα

Δεν θα πιστέψεις πόσο εύκολο είναι σήμερα να σου πάρουν το αυτοκίνητο χωρίς καν να πλησιάσουν. Και η λύση; Μπορεί να βρίσκεται στο… συρτάρι της κουζίνας σου!

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Δεν είναι αισθητική – Είναι ασφάλεια! Δες γιατί τα παράθυρα στα αεροπλάνα είναι οβάλ.

Δεν είναι αισθητική – Είναι ασφάλεια! Δες γιατί τα παράθυρα στα αεροπλάνα είναι οβάλ.

Μπορεί να δείχνουν απλά “στρογγυλεμένα”, αλλά η μορφή των παραθύρων στα αεροπλάνα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Και βασίζεται σε τραγικά παθήματα του παρελθόντος.

Χρήσιμα
ExtraTime: Τρόλεϊ: Έρχεται το τέλος της εποχής τους; Θα τα αντικαταστήσουν με οικολογικά λεωφορεία

Τρόλεϊ: Έρχεται το τέλος της εποχής τους; Θα τα αντικαταστήσουν με οικολογικά λεωφορεία

Το παραδοσιακό τρόλεϊ, με τις κεραίες και τα καλώδια, φαίνεται πως οδεύει προς τη δύση του στην Αθήνα. Στη θέση του, ηλεκτρικά λεωφορεία με αυτονομία και μηδενικούς ρύπους

ExtraTime
Χρήσιμα: Φυσικό αέριο: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χρωματιστά τιμολόγια

Φυσικό αέριο: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χρωματιστά τιμολόγια

Από το φθινόπωρο οι λογαριασμοί φυσικού αερίου θα φέρουν μπλε ή κίτρινο χρώμα, ανάλογα με το είδος τιμολόγησης. Η ΡΑΕ ρυθμίζει την αγορά με στόχο τη διαφάνεια και τη σταθερότητα στις χρεώσεις.

Χρήσιμα
VIRAL: Κάθε 7 χρόνια παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για να μη γκρεμιστεί το πιο διάσημο μνημείο του κόσμου

Κάθε 7 χρόνια παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για να μη γκρεμιστεί το πιο διάσημο μνημείο του κόσμου

Μπορεί να μοιάζει σταθερός και αιώνιος, αλλά ο Πύργος του Άιφελ απαιτεί συνεχή φροντίδα. Κάθε 7 χρόνια, βάφεται από την κορυφή έως τη βάση… στο χέρι, από ειδικά εκπαιδευμένους αναρριχητές.

VIRAL
Κοινωνία: Πόσο κοστίζει να ενοικιάσεις μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα για εκδηλώσεις και γυρίσματα

Πόσο κοστίζει να ενοικιάσεις μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα για εκδηλώσεις και γυρίσματα

Από 100 έως και 1.600 ευρώ την ημέρα κοστίζει η χρήση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα για φωτογραφήσεις, κινηματογραφικές παραγωγές, ή πολιτιστικές δράσεις

Κοινωνία
Οικονομία: Ο χρυσός σπάει ρεκόρ και γίνεται επενδυτικό «καταφύγιο»

Ο χρυσός σπάει ρεκόρ και γίνεται επενδυτικό «καταφύγιο»

Η τιμή του χρυσού συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της, ξεπερνώντας τα 2.400 δολάρια/ουγγιά και επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως «ασφαλούς καταφυγίου».

Οικονομία