ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αυτό θα είναι το πιο ισχυρό πλοίο της Αλβανίας – Δωρεά της Ιταλίας

Η συμφωνία τεκμηριώθηκε με επιστολή προθέσεων (Letter of Intent).
Αυτό θα είναι το πιο ισχυρό πλοίο της Αλβανίας – Δωρεά της Ιταλίας

Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να μεταβιβάσει στην Αλβανία το περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης (OPV) P402 “Libra”, τύπου Cassiopea, ενισχύοντας έτσι καθοριστικά τη ναυτική ισχύ της γειτονικής χώρας. Το πλοίο, μήκους περίπου 80 μέτρων και εκτοπίσματος 1.500 τόνων, θεωρείται επιχειρησιακά ενεργό περιουσιακό στοιχείο των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων και ως εκ τούτου απαιτείται έγκριση από το ιταλικό Κοινοβούλιο προτού ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Η συμφωνία τεκμηριώθηκε με επιστολή προθέσεων (Letter of Intent) που υπογράφηκε στις 8 Απριλίου 2025 στο λιμάνι του Δυρραχίου, παρουσία της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του Αλβανού ομολόγου της Έντι Ράμα, καθώς και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή που εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας Ιταλίας–Αλβανίας υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, με στόχο την περιφερειακή σταθερότητα στην Αδριατική και το Ιόνιο.

Το “Libra” θα αποτελέσει το ισχυρότερο πλοίο του Αλβανικού Πολεμικού Ναυτικού, ικανό να φέρει πυροβόλα OTO Melara 76/62 mm και 25 mm, να υποστηρίζει ελικόπτερο και να ενσωματωθεί σε επιχειρήσεις επιτήρησης, ασφάλειας και συντονισμού με άλλες νατοϊκές δυνάμεις. Αναμένεται να μετονομαστεί σε P133 και να ενταχθεί ενεργά στις αποστολές της αλβανικής ακτοφυλακής και του ναυτικού.

Η μεταβίβαση δεν περιορίζεται μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο. Αποτελεί και σύμβολο διμερούς εμπιστοσύνης αλλά και πλατφόρμα για βιομηχανική συνεργασία, καθώς συνδέεται με την ίδρυση ναυπηγείων στο Δυρράχιο και κοινή επενδυτική πρωτοβουλία Fincantieri–KAYO, που φιλοδοξεί να ενισχύσει τη ναυπηγική βιομηχανία της Αλβανίας και να εξάγει υπηρεσίες στο ευρύτερο ΝΑΤΟϊκό περιβάλλον.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Ιταλία εμφανίζεται πρόθυμη να αναλάβει ηγέτιδα θέση στη στρατηγική αρχιτεκτονική της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τα πλεονάσματα του στόλου της ως μοχλό εξωτερικής πολιτικής και αμυντικής διπλωματίας. Η τελική επικύρωση από το ιταλικό Κοινοβούλιο θα σφραγίσει μία εξαγωγή δύναμης ήπιας ισχύος, ενισχύοντας τον ρόλο της Ρώμης ως πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με Kentavros και Barak MX

Η Ελλάδα ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με Kentavros και Barak MX

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την ενσωμάτωση του Kentavros στο Barak MX. Τα δύο συστήματα λειτούργησαν πλήρως συντονισμένα σε δοκιμές πεδίου.

Ελληνοτουρκικά