ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αυτός μπλοκάρει την πώληση των F-16 στη Τουρκία

Η πώληση των F-16 στην Άγκυρα, πιθανότατα, δεν θα προχωρήσει προτού επικυρωθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Αυτός μπλοκάρει την πώληση των F-16 στη Τουρκία

Παράταση μέχρι το φθινόπωρο παίρνει, πιθανότατα, η υπόθεση της πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, όπως αναφέρει ο Θανάσης Τσίτσας στη RealNews.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ έστειλε μήνυμα στον Λευκό Οίκο ότι δεν θα συναινέσει στο αίτημα της Άγκυρας αν δεν επικυρωθεί πρώτα η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Παρά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία συμφωνεί στην ένταξη της Σουηδίας, η επικύρωση του σχετικού πρωτόκολλου προσχώρησης από την τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από τον Οκτώβριο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δώσει προτεραιότητα στην εξασφάλιση των F-16 πριν ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η προσχώρηση της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέλουν η συμφωνία να προχωρήσει πιο γρήγορα, μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, πολλά μπορούν να συμβούν, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει να προβάλλει αξιώσεις, πολλές εκ των οποίων, ενδεχομένως, δεν θα ικανοποιηθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε ή η παραχώρηση των F-16 από τις ΗΠΑ.

Ακόμα και οι αυξημένες προσδοκίες του από τη Σουηδία, τις οποίες εξέφρασε ξεκάθαρα κατά το κλείσιμο της Συνόδου στο Βίλνιους, σχετικά με τον σεβασμό του Ισλάμ και με περαιτέρω διώξεις κατά των Κούρδων, δεν φαίνεται ότι θα βρουν ευήκοα ώτα στη Στοκχόλμη.

Πολλοί διπλωμάτες και αναλυτές πιστεύουν ότι ο Ερντογάν κράτησε ως «όμηρο» την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας την αίτησή της για να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ ώστε να προχωρήσουν στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών και του κιτ εκσυγχρονισμού τους.

Κώστας Παπαδόπουλος

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με Kentavros και Barak MX

Η Ελλάδα ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με Kentavros και Barak MX

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την ενσωμάτωση του Kentavros στο Barak MX. Τα δύο συστήματα λειτούργησαν πλήρως συντονισμένα σε δοκιμές πεδίου.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνικά USVs με βρετανική σχεδίαση από τη SAS Tech

Ελληνικά USVs με βρετανική σχεδίαση από τη SAS Tech

Η SAS Technology προχωρά στη ναυπήγηση ελληνικών μη επανδρωμένων πλοίων με σχεδίαση Sigmund UK, ενισχύοντας την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τα συμβατικά ελληνικά Barracuda και το άλμα ισχύος για την Ελλάδα

Τα συμβατικά ελληνικά Barracuda και το άλμα ισχύος για την Ελλάδα

Τα συμβατικά Barracuda δεν είναι απλώς νέα υποβρύχια αλλά πολλαπλασιαστές ισχύος για την ελληνική αποτροπή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι επιδιώκουν να μην γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Ενοχλήθηκαν από τα ισραηλινά όπλα

Οι Τούρκοι επιδιώκουν να μην γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Ενοχλήθηκαν από τα ισραηλινά όπλα

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο η Τουρκία έχει ενοχληθεί από τα ισραηλινά όπλα που αποκτά η Ελλάδα και θα εγκατασταθούν στα νησιά και αντιδρά.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Η προπαγανδιστική σύγκριση Τουρκίας – Ελλάδας στις φρεγάτες από τους Τούρκους

Ελληνοτουρκικά: Η προπαγανδιστική σύγκριση Τουρκίας – Ελλάδας στις φρεγάτες από τους Τούρκους

Τουρκικά μέσα παρουσιάζουν σύγκριση φρεγατών Istanbul και Belharra με σαφή στόχο την επικοινωνιακή υπεροχή και όχι την επιχειρησιακή ανάλυση.

Ελληνοτουρκικά