ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Εχει ξεκινήσει η γαλλοτουρκική προσέγγιση και η Ελλάδα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου; – Θα φτιάχνουν και υποβρύχια drone μαζί;

Γαλλική έκθεση θεωρεί επίσης ότι θα ήταν «ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιηθεί μια κοινή στρατηγική αναθεώρηση».
Εχει ξεκινήσει η γαλλοτουρκική προσέγγιση και η Ελλάδα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου; – Θα φτιάχνουν και υποβρύχια drone μαζί;

Τον Ιανουάριο του 2018, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν στο Παρίσι, η Τουρκία κοινοποίησε στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Eurosam, με σκοπό την «προετοιμασία της σύμβασης ανάπτυξης και παραγωγής για το μελλοντικό σύστημα ώστε να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας», εξήγησε τότε η Eurosam.

Ωστόσο, σημειώνει το opex360.com, «τα πράγματα δεν προχώρησαν περισσότερο, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν».

Η Τουρκία θεωρήθηκε «ανταγωνιστής», κυρίως λόγω συγκρουώμενων συμφερόντων με τους Γάλλους στην Αφρική καθώς και της στάσης του Παρισιού υπέρ της Αθήνας, στην ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τον Ιούνιο του 2020, το λοκάρισμα της φρεγάτας «Courbet», από ραντάρ τουρκικού πλοίου ήταν το σοβαρότερο περιστατικό μεταξύ των δύο χωρών.

Ταυτόχρονα, η Γαλλία παρείχε στήριξη στην Ελλάδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας που προβλέπει αμοιβαία αμυντική ρήτρα καθώς και την πώληση είκοσι τεσσάρων μαχητικών Rafale και τριών φρεγατών Defense and Intervention [FDI].

Τούτου λεχθέντος, φαίνεται ότι οι γαλλοτουρκικές σχέσεις σταδιακά «ζεσταίνονται». Τον περασμένο Νοέμβριο, η φρεγάτα Courbet έκανε επιχειρησιακό ενδιάμεσο σταθμό στην… Κωνσταντινούπολη, σαν να είχε «ξεχαστεί» το περιστατικό που συνέβη τέσσερα χρόνια νωρίτερα, τονίζεται.

Πιο πρόσφατα, η Αθήνα ζήτησε εξηγήσεις από το Παρίσι σχετικά με την πιθανή πώληση πυραύλων αέρος-αέρος Meteor στην Άγκυρα, κάτι που θα μπορούσε να εξαλείψει το πλεονέκτημα της αεροπορίας της έναντι των Τούρκων ομολόγων της χάρη στο Rafale.

Την ίδια ώρα, στα τέλη Ιανουαρίου, δημοσιοποιήθηκε έκθεση που εκπονήθηκε από πέντε γερουσιαστές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Τουρκία (Christian Cambon, Olivier Cigolotti, Nicole Duranton, Sylvie Goy-Chavent και Jean-Marc Vayssouze-Faure), οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ μιας «ενίσχυσης των γαλλοτουρκικών σχέσεων προκειμένου να δράσουμε από κοινού για την ειρήνη», αναφέρει το Zone Millitaire.

«Τα μέλη της αντιπροσωπείας θεωρούν ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αποτελεί στόχο προτεραιότητας στη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου που ανανεώθηκε με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης γερουσιαστών», σημειώνεται.

«Αυτή η απαραίτητη εμπιστοσύνη, που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την αναγνώριση του ουσιαστικού ρόλου των δύο χωρών στον μεσογειακό κόσμο, πρέπει να εδραιωθεί με ισχυρές αποφάσεις όσον αφορά την οικονομική, στρατιωτική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και αποκεντρωμένη συνεργασία, αλλά και με την επιβεβαίωση της κοινές πεποιθήσεις σχετικά με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την επιθυμία επίλυσης περιφερειακών συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της αναζήτησης δίκαιων και ισότιμων συμβιβασμών», τονίζεται.

Έτσι, η έκθεση αναφέρει ότι «η εμπιστοσύνη μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας […] πρέπει επίσης να μπορεί να ενισχυθεί στη διμερή στρατιωτική συνεργασία που απαιτεί το υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης και αποτελεί προτεραιότητα για τους Τούρκους συνομιλητές που συναντήθηκαν».

Σύμφωνα με τους εισηγητές, «η Τουρκία είχε συμμετάσχει σε πολλές συνεργασίες με ευρωπαϊκά κράτη -κυρίως με την Ισπανία σε ελικοπτεροφόρα και με τη Γερμανία για υποβρύχια- ενώ πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει νέα προγράμματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα υποβρύχια drones».

Η έκθεση θεωρεί επίσης ότι θα ήταν «ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιηθεί μια κοινή στρατηγική αναθεώρηση προκειμένου να εξεταστούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να υποδειχθεί ότι όντως έχει γυρίσει μια σελίδα», λέει το Zone Millitaire.

Με βάση την ανακοίνωση της Eurosam, η πιθανότητα της Τουρκίας να εμπλακεί στο SCAF (Future Combat Air System) είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Παρόλο που η τουρκική πλευρά έχει εκφράσει ενδιαφέρον, υπάρχουν σοβαρά εμπόδια.

Η Ελλάδα, ως βασικός σύμμαχος της Γαλλίας, πιθανότατα θα αντιδρούσε έντονα σε μια τέτοια συνεργασία.

Το SCAF βασίζεται σε υψηλού επιπέδου συνεργασία και κοινή ανάπτυξη τεχνολογιών. Η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα F-35 λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία, κάτι που δείχνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν επιφυλάξεις για τη στρατιωτική της αξιοπιστία.

Η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα ήθελαν να μοιραστούν προηγμένη τεχνολογία με την Τουρκία, ειδικά αν υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί κατά ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Η Τουρκία αναπτύσσει το Kaan, το οποίο θεωρητικά θα είναι μαχητικό 5ης γενιάς. Έχει επίσης επαφές με το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του προγράμματος GCAP.

Η Άγκυρα προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τη Δύση και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε προηγμένη αεροπορική τεχνολογία, αλλά το SCAF είναι μάλλον απρόσιτο γι’ αυτήν. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία δεν θα ήθελαν να εμπλακεί ένας “απρόβλεπτος” εταίρος σε ένα τόσο στρατηγικό πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα για τα γεωστρατηγικά στο geostratigika.gr

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά