ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Εκκένωση ή ασπίδα; Το Ισραήλ μετέφερε στόλο σε Ελλάδα και Κύπρο ενόψει Ιράν

Η επιλογή Ελλάδας και Κύπρου δεν είναι τυχαία.
Εκκένωση ή ασπίδα; Το Ισραήλ μετέφερε στόλο σε Ελλάδα και Κύπρο ενόψει Ιράν

Την ώρα που η Μέση Ανατολή βράζει από ένταση, η αποκάλυψη ενός μυστικού σχεδίου του Ισραήλ για τη μεταφορά πολιτικών αεροσκαφών στην Ελλάδα και την Κύπρο πυροδοτεί ερωτήματα και γεωπολιτικούς συνειρμούς. Όπως αποκαλύπτει η Jerusalem Post, λίγο πριν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράν στις 13 Ιουνίου 2025, δεκάδες αεροπλάνα και πληρώματα μεταφέρθηκαν κρυφά σε ελληνικά και κυπριακά αεροδρόμια.

Η επιχείρηση, την οποία σχεδίασαν η υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, Μίρι Ρεγκέβ, και ο ταξίαρχος Σμουέλ Ζακάι, διευθυντής της Ισραηλινής Πολιτικής Αεροπορίας, φέρει τη σφραγίδα της στενής συνεργασίας με τις αρχές Αθηνών και Λευκωσίας. Παρά την επίσημη αιτιολόγηση περί «προετοιμασίας για την εκκένωση Ισραηλινών», η εφημερίδα Maariv αναφέρει πως ο βασικός στόχος ήταν η προστασία των αεροπλάνων από πιθανές πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης.

Η επιλογή Ελλάδας και Κύπρου δεν είναι τυχαία. Το σχέδιο δείχνει ξεκάθαρα πως οι δύο χώρες θεωρούνται από το Τελ Αβίβ ασφαλή πίσω μέτωπα και πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, φανερώνει πως η γεωπολιτική αξία των δύο χωρών ανεβαίνει, όχι μόνο σε πολεμικό αλλά και σε πολιτικό και αεροπορικό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο Geostratigika.gr

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τεχνικές αξιολογήσεις για το κόστος χρήσης, τη συντήρηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η σύγκριση νέας πλατφόρμας όπως το KAPLAN με εκσυγχρονισμό M113 δεν είναι απλή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά