ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: 900 «Μ1117 Guardian» θωρακισμένα οχήματα στην Ελλάδα έτοιμα για μάχες!

Ελληνοτουρκικά: Κλιμάκιο του ΓΕΣ αναμένεται το επόμενο διάστημα να ταξιδέψει στις ΗΠΑ προκειμένου να επιλέξει τα Μ1117, τα οποία θα μεταφερθούν στη
Ελληνοτουρκικά: 900 «Μ1117 Guardian» θωρακισμένα οχήματα στην Ελλάδα έτοιμα για μάχες!

Ελληνοτουρκικά: Κλιμάκιο του ΓΕΣ αναμένεται το επόμενο διάστημα να ταξιδέψει στις ΗΠΑ προκειμένου να επιλέξει τα Μ1117, τα οποία θα μεταφερθούν στην Ελλάδα για να ενισχύσουν την θωράκιση των Μονάδων σε ακριτικές περιοχές.

Ελληνοτουρκικά: Το ζήτημα της ενίσχυσης του Στρατού Ξηράς αναμένεται να λάβει τέλος με τα αμερικανικά θωρακισμένα τροχοφόρα Μ1117.

ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ έχουν στόχο ακόμα και μέσα στο 2021 τα πρώτα από αυτά να έχουν φτάσει σε Μονάδες των νησιών και του Έβρου.

Τις επόμενες εβδομάδες εκτός απροόπτου και αφού φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν τόσο ζητήματα γραφειοκρατίας όσο και τα προβλήματα μετακίνησης λόγω της πανδημίας κλιμάκιο του ΓΕΣ αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο και επιλογή των Μ1117, τα οποία θα μεταφερθούν στην Ελλάδα για να ενισχύσουν την θωράκιση των Μονάδων σε ακριτικές περιοχές.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει την πώληση σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή 1200 Μ1117 στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο το ελληνικό επιτελείο φαίνεται να καταλήγει σε απόκτηση 900 θωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων έπειτα από αυστηρή επιλογή στις αποθήκες του αμερικανικού στρατού όπου φυλάσσονται χιλιάδες τέτοια οχήματα. Τα περισσότερα από αυτά θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά ενώ ένας αριθμός Μ1117 θα χρησιμοποιηθεί ως ανταλλακτικά για τις ανάγκες συντήρησης των υπολοίπων.

Αρχικά το κόστος για κάθε μεταχειρισμένο Μ1117 Guardian είχε υπολογιστεί σε 83.700 δολάρια όμως η πίεση προς τους Αμερικανούς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ είχε ως αποτέλεσμα το πρόγραμμα να ενταχθεί στο EDA (Excess Defence Article s) και τα θωρακισμένα οχήματα να παραχωρηθούν δωρεάν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες θα επιβαρυνθούν μόνο με το κόστος επιθεώρησης, επιλογής και μεταφοράς τους με πλοίο από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία δεν προβλέπει την παραχώρηση του οπλισμού των M1117 αλλά και των συστημάτων επικοινωνιών τα οποία έχουν ήδη αφαιρεθεί από τα αποθηκευμένα τροχοφόρα.

Τα Guardian όσο τα χρησιμοποιούσε ο Αμερικανικός στρατός έφεραν βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ Browning διαμετρήματος 0.50 ιντσών (το γνωστό «πενηντάρι») στον πύργο και δεύτερο πολυβόλο Μ240Η διαμετρήματος 7.62 χλστ. αλλά και εκτοξευτήρα βομβίδων ΜΚ19 διαμετρήματος 40 χλσ. Ωστόσο, οι Έλληνες επιτελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν τη διαμόρφωση του οπλισμού και σε αριθμό Μ1117 να τοποθετήσουν ακόμα και αντιαρματικά όπλα.

Τα Guardian, όπως σχεδιάζουν ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, θα προωθηθούν στο σύνολό τους σε Μονάδες των νησιών αλλά και στον Έβρο στην παραποτάμια περιοχή όπου σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τα θωρακισμένα οχήματα με τροχούς είναι απαραίτητα και σαφώς πιο ευέλικτα σε σχέση με τα ερπυστριοφόρα. Ειδικά, μάλιστα, στα μικρότερα νησιά με περιορισμένα δρομολόγια κίνησης τα Μ1117 όπως εκτιμάται θα μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε αποστολές αναγνώρισης-επιτήρησης και άμεσης αντίδρασης. Τον ρόλο αυτό στις Μονάδες του Στρατού Ξηράς έχουν τώρα τα VDL και τα Hummer.

Το Μ1117 Guardian ανήκουν στην κατηγορία των ASV (ArmoredSecurity Vehicle) θωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας και στηρίζονται πάνω στα οχήματα Commando V100 και V150. Διαθέτουν θωράκιση που προστατεύει το προσωπικό από ελαφρά πυρά αλλά και νάρκες όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη σε επιχειρήσεις του Αμερικανικού στρατού σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Στη βασική τους έκδοση μεταφέρουν συνολικά έξι άτομα, τέσσερα το πλήρωμα και ακόμη δύο, ενώ εάν αφαιρεθεί ο πυργίσκος μπορούν να μετατραπούν ουσιαστικά σε ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού) και να μεταφέρουν επιπλέον οκτώ άτομα.

Ελληνοτουρκικά: Αυτά είναι τα M1117 Guardian

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Rafale: H επιχείρηση στη Λιβύη το 2011 που άλλαξε τα πάντα

Rafale: H επιχείρηση στη Λιβύη το 2011 που άλλαξε τα πάντα

Ήταν η πρώτη... δικαίωση των Rafale σε μάχη, με τα διεθνή φώτα επάνω τους και η απόλυτη δικαίωση για τους Γάλλους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Αναλυτές λένε πως η Ελλάδα ετοιμάζεται για των πόλεμο των drone με την Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Αναλυτές λένε πως η Ελλάδα ετοιμάζεται για των πόλεμο των drone με την Τουρκία

«Η Ελλάδα, με τη στενή συνεργασία με το Ισραήλ, προετοιμάζεται γρήγορα για τις απειλές του μέλλοντος», λένε.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Meteor: Πώς ο γαλλικός υπερπύραυλος γίνεται εθνικός πύραυλος της Ελλάδας

Meteor: Πώς ο γαλλικός υπερπύραυλος γίνεται εθνικός πύραυλος της Ελλάδας

Όλα τα προηγμένα ελληνικά μαχητικά σε κάποια χρόνια, θα διαθέτουν και τους Meteor, ανάγοντας τους γαλλικούς υπερπυραύλους σε κάτι σαν... εθνικούς πυραύλους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale: Η Ινδία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία

Rafale: Η Ινδία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία

Νομοτελειακά η Ελλάδα θα ακολουθήσει την πορεία των Ινδών, αφού η εξέλιξη προχωρά ήδη προς το Rafale F4 και μελλοντικά προς το Rafale F5.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκος αναλυτής: Ψέματα Δένδια – Στα 100 δισ. το κόστος της Ασπίδας – Θέλει 35 χρόνια η Ελλάδα για να την φτιάξει

Τούρκος αναλυτής: Ψέματα Δένδια – Στα 100 δισ. το κόστος της Ασπίδας – Θέλει 35 χρόνια η Ελλάδα για να την φτιάξει

Μάλιστα ο Τουράν Ογούζ υπογραμμίζει πως πλέον η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και από το μέτωπο της Λιβύης άρα η Αθήνα έχει πολλαπλάσιο θαλάσσιο χώρο να προστατεύσει.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα παίρνει και SPYDER και David’s Sling και Barak MX από το Ισραήλ – Που θα τα βάλει

Η Ελλάδα παίρνει και SPYDER και David’s Sling και Barak MX από το Ισραήλ – Που θα τα βάλει

Σε πλήρη ανάπτυξη η ελληνική Ασπίδα, σε βάθος 10ετίας, θα παρέχει αεράμυνα τεσσάρων επιπέδων.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα δεν διαθέτει το βασικό στοιχείο που κερδίζει τους πολέμους αλλά ούτε και αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις

Η Ελλάδα δεν διαθέτει το βασικό στοιχείο που κερδίζει τους πολέμους αλλά ούτε και αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις

Οι σύγχρονοι πόλεμοι ανέδειξαν νέες μεθόδους μάχης και πληγμάτων οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση μίας πολεμικής σύρραξης.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκία: Η Ελλάδα ενισχύει τα Apache με νέους Hellfire αξίας 64 εκατ.

Τουρκία: Η Ελλάδα ενισχύει τα Apache με νέους Hellfire αξίας 64 εκατ.

Η Ελλάδα προχωρά σε παραγγελία πυραύλων Hellfire για τα Apache αυξάνοντας την ισχύ τους και ανοίγοντας τον δρόμο για νέες προμήθειες Apache και Black Hawk από τις ΗΠΑ.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Αγκυρα μιλά για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης μετά τις δηλώσεις Δένδια

Η Αγκυρα μιλά για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης μετά τις δηλώσεις Δένδια

Tουρκικά ΜΜΕ ερμηνεύουν τις δηλώσεις Δένδια ως «παραδοχή παραβίασης της Λωζάνης» και προειδοποιούν για αλλαγή ισορροπιών στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά