ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Δίνουν οι ΗΠΑ F-16 Viper στην Τουρκία καλύτερα από τα ελληνικά αλλά πότε

Οι ΗΠΑ δεν είναι καθόλου σίγουρες ότι ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει σύμμαχος των Αμερικανών.
Ελληνοτουρκικά: Δίνουν οι ΗΠΑ F-16 Viper στην Τουρκία καλύτερα από τα ελληνικά αλλά πότε

Ελληνοτουρκικά: Δίνουν οι ΗΠΑ F-16 Viper στην Τουρκία καλύτερα από τα ελληνικά αλλά πότε θα τα δώσουν και πώς;

Η Τουρκία αιτήθηκε στις ΗΠΑ την αγορά 40 νέων F 16 Block 70/72 Super Viper και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 τουρκικών F-16 στο επίπεδο Viper, με την κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με πληροφoρίες των Τούρκων, να μην είναι αρνητική στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Πρόκειται, σύμφωνα με τους Τούρκους, για κρίσιμη εξέλιξη για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, αφού ο στόλος των τουρκικών F-16 έχει γεράσει ενώ η Ελλάδα έχει πάρει ήδη 24 Rafale και εκσυγρονίζει πάνω από 80 (σ.σ. θα φτάσουν στα 120) F-16 της σε Viper.

Όμως το πρόβλημα των Τούρκων είναι οι διαδικασίες, μέσω των οποίων θα περάσουν οι ΗΠΑ το τουρκικό αίτημα, αφού αν και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί το τουρκικό αίτημα, ερωτηματικό παραμένει για τους Τούρκους το αμερικανικό Κογκρέσο (σ.σ. θα ακολουθήσει και το αμερικανικό Πεντάγωνο).

H «μη άρνηση» των ΗΠΑ έως να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στην Τουρκία

Είχαμε αναφέρει στο Sportime πως η απάντηση των Αμερικανών θα είναι η «μη άρνηση». Δηλαδή, είχαμε σημειώσει πως η Ουάσιγκτον δεν θα απαντήσει αρνητικά στο τουρκικό αίτημα αλλά θα το… ρίξει στην αμερικανική γραφειοκρατία.

Για την υλοποίηση του τουρκικού αιτήματος θα χρειαστούν πέντε έως επτά ή και δέκα χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως η Τουρκία για το κρίσιμο αυτό διάστημα έως το 2029 όπου θα έχει επιχειρησιακά έτοιμο το εθνικό μαχητικό της (σ.σ. κανείς δεν ξέρει το επίπεδό του, με κάποιους ειδικούς να πιστεύουν πως θα είναι πολύ χαμηλών επιδόσεων), θα μείνει χωρίς μαχητικό νέας γενιάς.

Οι Τούρκοι χρυσοπληρώνουν τις ΗΠΑ με έξι δισ. δολάρια για να κάνουν δεκτό το τουρκικό αίτημα για νέα F-16 Viper, αλλά αν τα πάρουν θα τα πάρουν πολύ πιο μετά.

Πρέπει οι ΗΠΑ να διατηρήσουν την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, όμως πρέπει να είναι εξασφαλισμένες πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει πιστός στην Δύση.

Και σήμερα οι ΗΠΑ δεν είναι καθόλου σίγουρες ότι ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει σύμμαχος των Αμερικανών.

Βέβαια αυτά αλλάζουν. Κανένας δεν ξέρει ποιος θα είναι σε ένα-δύο χρόνια πρόεδρος της Τουρκίας, οπότε οι ΗΠΑ κρατούν την Άγκυρα «ζεστή».

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Βγάζουν τα ισραηλινά υποβρύχια στην Ανατολική Μεσόγειο – Μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους

Βγάζουν τα ισραηλινά υποβρύχια στην Ανατολική Μεσόγειο – Μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους

Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει τέσσερις τορπιλοσωλήνες 650 χιλιοστών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εικασίες για δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτα και υποβρύχιο από την Ελλάδα, κορβέτα και υποβρύχιο από το Ισραήλ μόνιμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτα και υποβρύχιο από την Ελλάδα, κορβέτα και υποβρύχιο από το Ισραήλ μόνιμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Σχέδια για κοινή ελληνοϊσραηλινή ναυτική παρουσία με φρεγάτα υποβρύχια και κορβέτα στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο συνεργασίας ταχείας αντίδρασης.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Σχέδιο για ελληνοϊσραηλινή δύναμη ταχείας αντίδρασης

Σχέδιο για ελληνοϊσραηλινή δύναμη ταχείας αντίδρασης

Σενάρια για κοινή ταξιαρχία Ελλάδας Ισραήλ, με τη συμμετοχή της Κύπρου και βάσεις σε Ρόδο ή Κάρπαθο για προστασία κρίσιμων υποδομών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale «Make in India»: Ινδική συμμετοχή στο ραντάρ RBE2

Rafale «Make in India»: Ινδική συμμετοχή στο ραντάρ RBE2

Ινδική εταιρεία μπαίνει στην εφοδιαστική αλυσίδα του ραντάρ RBE2 AESA των Rafale. Συμφωνία Thales και SFO Technologies.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκικά αντιτορπιλικά: Άχρηστα στο Αιγαίο τα ετοιμάζει για την Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκικά αντιτορπιλικά: Άχρηστα στο Αιγαίο τα ετοιμάζει για την Ανατολική Μεσόγειο

Η Ελλάδα δεν διαθέτει πλοία αυτού του μεγέθους ενώ ο πυρήνας της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής θα είναι οι τέσσερις ελληνικές Belharra.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα καταθέτει νέα αμυντική λίστα στο SAFE για 787 εκατ. ευρώ – Θα φτιάχνει και πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος

Η Ελλάδα καταθέτει νέα αμυντική λίστα στο SAFE για 787 εκατ. ευρώ – Θα φτιάχνει και πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος

Η τελική απόφαση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών προτάσεων αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτες: Έκανε λάθος η Ελλάδα που πλήρωσε τις 4 FDI ενώ μπορούσε να πάρει τις FREMM μέσω SAFE;

Φρεγάτες: Έκανε λάθος η Ελλάδα που πλήρωσε τις 4 FDI ενώ μπορούσε να πάρει τις FREMM μέσω SAFE;

Mήπως λοιπόν η Ελλάδα βιάστηκε να επιλέξει τις γαλλικές FDI και θα μπορούσε να πάρει τις νέες FREMM (οι 2+2 από την Ιταλία θα είναι μεταχειρισμένες);

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκία: Πάνω από 200 γεωτρήσεις για πετρέλαιο – Ψάχνει σαν… τρελή για κοιτάσματα

Τουρκία: Πάνω από 200 γεωτρήσεις για πετρέλαιο – Ψάχνει σαν… τρελή για κοιτάσματα

Η Άγκυρα τονίζει πως η τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου, ύψους 180.000 βαρελιών την ημέρα, καλύπτει της ανάγκες καυσίμων για επτά εκατ. οχήματα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ζηλεύουν οι Τούρκοι τα μπλόκα των αγροτών στην Ελλάδα – Έχουμε πολλά να μάθουμε λένε

Ζηλεύουν οι Τούρκοι τα μπλόκα των αγροτών στην Ελλάδα – Έχουμε πολλά να μάθουμε λένε

Με το καθεστώς Ερντογάν να κυνηγά κάθε αντίθετη φωνή, η συζήτηση για τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα βγάζει στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που «σιγοκαίει» στην τουρκική κοινωνία.

Ελληνοτουρκικά