ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Έρχεται με πρόταση – «βόμβα» για φρεγάτες η Γαλλίδα ΥΠΑΜ

Ελληνοτουρκικά: Όπως αναφέρει το enikos.gr η κα Παρλί θα έχει στις... αποσκευές της ολοκληρωμένη πρόταση προμήθειας τεσσάρων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό
Ελληνοτουρκικά: Έρχεται με πρόταση – «βόμβα» για φρεγάτες η Γαλλίδα ΥΠΑΜ

Ελληνοτουρκικά: Το Πολεμικό Ναυτικό, όπως όλα δείχνουν δεν έχει πλέον την επιλογή των αμερικανικών φρεγατών πολλαπλού ρόλου MMSC αφού  η υπόθεση «ναυαγεί» και έτσι προέκυψε σειρά εξελίξεων εν όψει της επίσκεψης της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Ελληνοτουρκικά: Όπως αναφέρει το enikos.gr η κα Παρλί θα έχει στις… αποσκευές της ολοκληρωμένη πρόταση προμήθειας τεσσάρων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, που θα περιλαμβάνει επιπλέον:

– Πακέτο αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης «ΥΔΡΑ»

– 2 Πλοία ενδιάμεσης λύσης

– Ναυπήγηση στην Ελλάδα

– «Ξεκλείδωμα» προμήθειας όπλων μεγάλου βεληνεκούς

Η Γαλλία φέρεται αποφασισμένη, μετά την μεγάλη συμφωνία με ταχείς διαδικασίες προμήθειας των 18 Rafale, να καταθέσει πρόταση που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ανταγωνιστεί οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Με τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που προσφέρει να είναι πιθανόν οι φρεγάτες κλάσης La Fayette (αν και ορισμένοι κύκλοι κάνουν λόγο για μία FREMM, που δεν επιβεβαιώνεται), η Γαλλία «ξεκλειδώνει» και την προμήθεια στρατηγικών όπλων. Πρόκειται για τους NAVAL Sculp ή NAVAL CRUISE MISSILE (NCM), o οποίος έχει εμβέλεια άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Μαζί με αυτά δίνει και τους γνωστούς στο ΠΝ Exocet, σε συνδυασμό με το 3D Radar αλλά και το σόναρ τροπίδας, για επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Ταυτόχρονα, το γαλλικό πακέτο περιλαμβάνει την ναυπήγηση τριών εκ των τεσσάρων Belharra σε ελληνικό ναυπηγείο αφήνοντας την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει σε ποιο ενώ – κι αυτό είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό – αφήνουν το δικαίωμα στον πελάτη (εν προκειμένω στην Ελλάδα) να αποφασίσει εάν θα εξοπλίσει τις 2 εξ αυτών με αμερικανικής ή άλλης χώρας προέλευσης οπλικά συστήματα.

Επιπλέον, αναμένεται να παρουσιάσουν κι ένα ευέλικτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, που δεν θα γονατίσει τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έχει κι άλλα σημαντικά προγράμματα να τρέξει.

Οι Γάλλοι φέρνουν δοκιμασμένη συνταγή – από την Αίγυπτο, με την ναυπήγηση των κορβετών Gowind – προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας εκμηδενίζοντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που εμφάνιζε η αμερικανική πρόταση.

Με δεδομένο το «μούδιασμα» της αμερικανικής πλευράς το τελευταίο χρονικό διάστημα, η οποία ίσως και να δικαιολογείται εν μέρει λόγο αλλαγής σκυτάλης στην ηγεσία της χώρας, το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα παραμείνει «απαθής» να παρακολουθεί τις εξελίξεις ή θα συγκεράσει όλες τις απόψεις με ίδια αφετηρία και θα εμφανίσει μία εξίσου ανταγωνιστική αν όχι καλύτερη πρόταση, η οποία θα ενισχύσει και την στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών; Θα προσφέρει – επίσημα πλέον – πλοία ενδιάμεσης λύσης και θα αποδεσμεύσει οπλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας;

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι στο μεγάλο πρόγραμμα του East Med «αρχιτέκτονας» το 2015 ήταν ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και νυν πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε οραματιστεί την Ελλάδα ως κύριο πυλώνα σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου.

Magbox. Κάντε δικά σας με ένα κλικ όλα τα αγαπημένα σας περιοδικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνοτουρκικά: Απειλεί με πόλεμο ο Τσαβούσογλου!

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά