ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Έρχεται νέα αμερικανική βάση και στην Κάρπαθο;

Ο Νίκος Δένδιας κάνει λόγο για αμερικανική βάση σε «άλλη τοποθεσία στη νησιωτική Ελλάδα».
Ελληνοτουρκικά: Έρχεται νέα αμερικανική βάση και στην Κάρπαθο;

Ελληνοτουρκικά: Έρχεται νέα αμερικανική βάση στην Κάρπαθο – Ήταν αυτό το νησί που εννοούσε ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στο Βήμα κάνοντας λόγο για «άλλη τοποθεσία στη νησιωτική Ελλάδα»;

Ο Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξή του στο Βήμα τόνισε πως «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την στρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν αμφιβολίες αναφορικά με την Τουρκία».

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «η άλλη τοποθεσία στη νησιωτική Ελλάδα θα διευκολύνει την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του αμερικανικού καθώς και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο».

Θεωρείται δύσκολο ο κ. Δένδιας να αναφέρονταν στην Σούδα, αφού κάνει λόγο για «άλλη τοποθεσία στη νησιωτική Ελλάδα».

Αν έπρεπε να μαντέψουμε θα διαλέγαμε Λήμνο, αφού φαίνεται πως οι ΗΠΑ προσανατολίζονται πλέον προς τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα, όμως ο υπουργός κάνει λόγο για Αν. Μεσόγειο, οπότε η Λήμνος πέφτει λίγο… μακριά.

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», τα αμερικανικά αιτήματα αφορούν σε μια λίστα με περίπου 20 σημεία της ελληνικής Επικράτειας για την δημιουργία ή αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Μεταξύ των σημείων αυτών είναι η Σκύρος και η Κάρπαθος.

Η Σκύρος θα είναι απαραίτητη στις ΗΠΑ για τον έλεγχο των Στενών και της Μαύρης Θάλασσας.

Αντίστοιχα η Κάρπαθος θα χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Κάρπαθος είχε μπει στο τραπέζι της συζήτησης με τους Αμερικανούς από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Ελληνοτουρκικά: Έρχεται νέα αμερικανική βάση και στην Κάρπαθο;

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Παιχνίδια της Τουρκίας στην πίσω αυλή της Ελλάδας με την Αλβανία

Ελληνοτουρκικά: Παιχνίδια της Τουρκίας στην πίσω αυλή της Ελλάδας με την Αλβανία

Η Άγκυρα επενδύει συστηματικά στις σχέσεις της με τα Τίρανα, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελλάδα: Το σχέδιο απόκτησης πυραύλων LORA και Air LORA για στρατηγική αποτροπή

Ελλάδα: Το σχέδιο απόκτησης πυραύλων LORA και Air LORA για στρατηγική αποτροπή

Η Ελλάδα αποφάσισε την απόκτησή του το 2025, με παραδόσεις από το 2026.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Μόνο ο Νετανιάχου μιλά για τους Χριστιανούς της Συρίας;

Μόνο ο Νετανιάχου μιλά για τους Χριστιανούς της Συρίας;

Κι όμως, παρά τη βαρύτητα των δηλώσεων, ελάχιστα -αν όχι κανένα- μεγάλα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν έδωσαν σημασία στο συγκεκριμένο σκέλος των τοποθετήσεών του.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι επειδή δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι επειδή δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου

Χωρίς καμία προσφορά ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου - Πλήγμα στους στόχους της Ελλάδας να παρακάμψει την Τουρκία, λένε οι Τούρκοι.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αίσθηση στην Τουρκία από τη δήλωση Δένδια: Στόχος παραγωγής 1.000 drones τον μήνα στην Ξάνθη

Αίσθηση στην Τουρκία από τη δήλωση Δένδια: Στόχος παραγωγής 1.000 drones τον μήνα στην Ξάνθη

Η νέα μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως και 1.000 drones τον μήνα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: F 35 και Τουρκία: Το πραγματικό άγχος του Ισραήλ

F 35 και Τουρκία: Το πραγματικό άγχος του Ισραήλ

Γιατί το Ισραήλ πιέζει για την Τουρκία αλλά δείχνει πιο ήπιο στη Σαουδική Αραβία. Κλειδί ο έλεγχος λογισμικού και η επιχειρησιακή αυτονομία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Νέο γαλλικό αεροπλανοφόρο: Ο Μακρόν ανοίγει την εποχή του PANG έως το 2038

Νέο γαλλικό αεροπλανοφόρο: Ο Μακρόν ανοίγει την εποχή του PANG έως το 2038

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την κατασκευή του νέου γαλλικού αεροπλανοφόρου PANG που θα αντικαταστήσει το Charles de Gaulle με ορίζοντα το 2038 και κόστος άνω των 10 δισ. ευρώ.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Το είπε ξεκάθαρα ο Νετανιάχου στους Τούρκους – Μην δοκιμάσετε την συμμαχία Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου

Ελληνοτουρκικά: Το είπε ξεκάθαρα ο Νετανιάχου στους Τούρκους – Μην δοκιμάσετε την συμμαχία Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου

Το μήνυμα ήταν προσεκτικά διατυπωμένο, αλλά απολύτως σαφές.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία υλοποιεί το πρόγραμμα αποχώρησης από τη Δύση;

Η Τουρκία υλοποιεί το πρόγραμμα αποχώρησης από τη Δύση;

Ο Ντογού Περιντσέκ μιλά για επανάσταση στην Τουρκία, ρήξη με το Ατλαντικό σύστημα και στροφή προς Ρωσία, Κίνα και Ιράν.

Ελληνοτουρκικά