ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: H Eλλάδα οδεύει προς το αδιανόητο – Παρουσίαση των F-35

H Eλλάδα οδεύει προς το αδιανόητο με την αγορά και των F-35.
Ελληνοτουρκικά: H Eλλάδα οδεύει προς το αδιανόητο – Παρουσίαση των F-35

Ελληνοτουρκικά: H Eλλάδα οδεύει προς το αδιανόητο – Παρουσίαση των F-35 από την Lockheed Martin στο ελληνικό Πεντάγωνο, με την Αθήνα να ετοιμάζεται ολοταχώς να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά.

Η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 έφερε σε αδιέξοδο την Άγκυρα.

Αν σε αυτό το πλαίσιο προστεθεί και η ενίσχυση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με τα γαλλικά Rafale και τον εκσυγρονισμό των ελληνικών F-16 σε Viper, αντιλαμβάνεται κανείς το αδιέξοδο αυτό των Τούρκων.

Η Άγκυρα δεν έχει μαχητικά νέας γενιάς και η όποια προσπάθειά της περιορίζεται στο να καταφέρει μέσω τους εκσυγρονισμού των υφιστάμενων τουρκικών F-16 να αυξήσει την πτητική ζωή τους κατά 20 χρόνια.

Οι Τούρκοι υπολογίζουν πως κάθε τουρκικό μαχητικό πετά κατά μέσο όρο 200 ώρες το χρόνο.

Έτσι, η Άγκυρα με το πρόγραμμα εκσυγρονισμού που τρέχει, αλλά και το πρόγραμμα εκσυγρονισμού των 80 τουρκικών F-16 που αιτήθηκε στις ΗΠΑ, επιχειρεί να δώσει παράταση ζωής για τουλάχιστον 20 χρόνια στα μαχητικά της.

Προσωπική εκτίμηση είναι πως η αγορά των 40 νέων F-16 70/72 Viper που επίσης αιτήθηκε η Τουρκία θα αργήσει πολύ να ολοκληρωθεί.

Σε τουλάχιστον πέντε με εφτά χρόνια θα ωριμάσει η συγκεκριμένη αγοραπωλησία, αφού περάσει τις απαραίτητες διαδικασίες μέσω του Πενταγώνου και του αμερικανικού Κογκρέσο.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα προχωρά τον προγραμματισμό της για την ανανέωση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

H Αθήνα, εκτός από τα Rafale και τα F-16 Viper, έχει σχεδιάσει και την προσθήκη αμερικανικών F-35 στο οπλοστάσιό της.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει την διάθεσή της για να αγοράσει μεταξύ 18 και 24 F-35.

Μάλιστα, στελέχη της Lockheed Martin αναμένεται να βρεθούν στο Πεντάγωνο για να παρουσιάσουν το αμερικανικό F-35 στους Έλληνες αξιωματούχους (σ.σ. κατά κάποιες πηγές που μίλησαν στο Sportime η παρουσίαση αυτή έγινε ήδη πριν από λίγες μέρες).

Έτσι, η Ελλάδα περνά όπως φαίνεται στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας απόκτησης των F-35.

Θα τα πάρουμε αλλά πότε;

Στο πεδίο των F-35, προσωπική εκτίμηση είναι πως οι ΗΠΑ δεν θα αποφασίσουν ακόμα την προμήθειά τους μόνο στην Ελλάδα.

Αν και η Lockheed Martin στοχεύει στις ευρωπαϊκές αγορές, η Ελλάδα δεν έχει σχέση με την Ισπανία (σ.σ. θέλει 50 F-35), με την Πολωνία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία, που επίσης φαίνεται πως θέλουν τα αμερικανικά μαχητικά.

Η Ουάσιγκτον σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσει να κρατήσει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, μία ισορροπία που στον αέρα έχει σαφώς «γυρίσει» προς την πλευρά της Αθήνας μετά την προσθήκαν των Rafale και των F-16 Viper.

Πάντως η Ελλάδα οδεύει στο μέλλον (σ.σ. σε πέντε τουλάχιστον χρόνια) προς το «αδιανόητο» πριν από λίγα χρόνια, να διαθέτει στην Πολεμική της Αεροπορία Rafale, F-16 Viper και F-35, έχοντας απέναντί της γερασμένα τουρκικά F-16.

Ελληνοτουρκικά: H Eλλάδα οδεύει προς το αδιανόητο – Παρουσίαση των F-35

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Οι Αμερικανοί τίναξαν την παράνομη τουρκική Γαλάζια Πατρίδα στον αέρα

Οι Αμερικανοί τίναξαν την παράνομη τουρκική Γαλάζια Πατρίδα στον αέρα

«Η εμπλοκή των ΗΠΑ μέσω της Chevron συνιστά έμμεση επιβεβαίωση ότι η αμερικανική πλευρά δεν αναγνωρίζει τη λογική της τουρκολιβυκής χάραξης».

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αντίδραση της Τουρκίας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης αλλά μέχρι εκεί καθώς εμπλέκονται οι Αμερικάνοι

Αντίδραση της Τουρκίας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης αλλά μέχρι εκεί καθώς εμπλέκονται οι Αμερικάνοι

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως οι κινήσεις της Ελλάδας στην περιοχή «αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Οι Έλληνες θα μας κλέψουν τον πατσά

Τούρκοι: Οι Έλληνες θα μας κλέψουν τον πατσά

Τουρκικά μέσα μιλούν για ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με τον πατσά και την UNESCO, με τη συζήτηση να φουντώνει.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Μάζης: Μικρό καλάθι για τα ελληνικά κοιτάσματα, προσοχή σε συνδιαχείριση με Τουρκία

Μάζης: Μικρό καλάθι για τα ελληνικά κοιτάσματα, προσοχή σε συνδιαχείριση με Τουρκία

Ο καθηγητής Γιάννης Μάζης αναλύει τις ενεργειακές εξελίξεις και προειδοποιεί για τις γεωπολιτικές προεκτάσεις τους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι Τουρκοι φτιάχνουν πύραυλο με εκτιμώμενο βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα

Οι Τουρκοι φτιάχνουν πύραυλο με εκτιμώμενο βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς για τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τεχνικές αξιολογήσεις για το κόστος χρήσης, τη συντήρηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η σύγκριση νέας πλατφόρμας όπως το KAPLAN με εκσυγχρονισμό M113 δεν είναι απλή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά