ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Η αθέατη αποστολή του ΚΑΝΑΡΗΣ – Παρακολουθούσε το Kemal Reis μέχρι την «καρδιά» της Ανατολικής Μεσογείου και οι Τούρκοι δεν… κατάλαβαν τίποτα;

Το ΚΑΝΑΡΗΣ έπλεε για μέρες πίσω από την Kemal Reis.
Ελληνοτουρκικά: Η αθέατη αποστολή του ΚΑΝΑΡΗΣ – Παρακολουθούσε το Kemal Reis μέχρι την «καρδιά» της Ανατολικής Μεσογείου και οι Τούρκοι δεν… κατάλαβαν τίποτα;

Μέσα στην ένταση του καλοκαιριού του 2020, όταν το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά έπλεαν μεταξύ Καστελλόριζου και Αττάλειας, οι ελληνικές φρεγάτες εκτελούσαν αποστολές κρίσιμης σημασίας – αλλά όχι όλες ήταν γνωστές.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν εκείνη της φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ. Αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, το ελληνικό πλοίο κλήθηκε να παρακολουθήσει διακριτικά την τουρκική φρεγάτα KEMALREIS μετά τη διάσημη επακούμβησή της από τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ.

Το ΚΑΝΑΡΗΣ έπλεε για μέρες πίσω από την Kemal Reis, καλύπτοντας μία διαδρομή γεωπολιτικής σημασίας, από τα ανοιχτά μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας, προς τα Κατεχόμενα, φτάνοντας μέχρι και την περιοχή του Τρικώμου, στη βόρεια Κύπρο. Η αποστολή του δεν σταμάτησε εκεί – συνέχισε μέχρι τον Κόλπο της Αττάλειας, διατηρώντας επαφή με το τουρκικό πλοίο που φέρεται να είχε υποστεί ζημιές.

Η συγκεκριμένη αποστολή, αν και δεν προβλήθηκε ποτέ επισήμως, αποδεικνύει τη διαρκή ελληνική παρουσία σε κρίσιμα σημεία και την ικανότητα παρακολούθησης στόχων ακόμη και βαθιά εντός τουρκικών ζωνών επιρροής.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι πως το ΚΑΝΑΡΗΣ κινήθηκε με απόλυτη επιχειρησιακή σιγή, χωρίς να γίνει αντιληπτό για μεγάλο διάστημα, μέχρι την επιστροφή του. Ήταν μία αποστολή που δεν «γράφτηκε» στις ανακοινώσεις, αλλά αποτυπώθηκε στην πραγματική γεωστρατηγική σκακιέρα.

Mε πληροφορίες από την «ΠΤΗΣΗ», η οποία έχει ξεκινήσει ένα αφιέρωμα στην ελληνοτουρκική κρίση του 2020, με συνεντεύξεις γνωστών προσωπικοτήτων.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για την Ελλάδα – Χάκερ παραβιάζει κρίσιμα δεδομένα για τις FDI;

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά