ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Με «θερμό επεισόδιο» απαντά ο Ερντογάν μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την Κύπρο;

Η απόφαση των ΗΠΑ να άρει το εμπάργκο στην Κύπρο για πώληση όπλων, ωθεί τον Ερντογάν για τη δημιουργία θερμού επεισοδίου.
Ελληνοτουρκικά: Με «θερμό επεισόδιο» απαντά ο Ερντογάν μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την Κύπρο;

Ελληνοτουρκικά: Η κίνηση των ΗΠΑ να πωλούν και πάλι πολεμικό εξοπλισμό στην Κύπρο, μετά την άρση του σχετικού εμπάργκο από πλευράς τους (είχε επιβληθεί το 1987), έχει κάνει την Τουρκία να… βράζει.

Η απόφαση αυτή των Αμερικάνων έχει προέκταση καθώς ουσιαστικά αναγνωρίζουν την κυπριακή Δημοκρατία και κάνουν πέρα το ψευδοκράτος και την Τουρκία γενικότερα.

Παράλληλα το εμπάργκο των ΗΠΑ για την πώληση όπλων στους Τούρκους σε ισχύ, η Τουρκία τρέμει τον στόλο των 277 μαχητικών της Ελλάδας, η οποία πλέον υπερέχει στον Αιγαίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ερντογάν αναζητά ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν, μπας και αλλάξει την κατάσταση, με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Ραπτόπουλο να σχολιάζει:

«Οι κινήσεις που έκανε ο Ερντογάν – ίσως για να πιέσει τα πράγματα- μπορεί διπλωματικά να γυρίσουν ”μπούμερανγκ”. Δεν θεωρώ καθόλου τυχαία τη στιγμή που το State Department ανακοίνωσε την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, νομίζω ότι ήταν απάντηση στους επαίνους του Πούτιν προς τον Ερντογάν».

Ελληνοτουρκικά: Οι φόβοι για θερμό επεισόδιο μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την Κύπρο

Οπως φαίνεται και από την ανακοίνωση της Κυβέρνησης Ερντογάν οι Τούρκοι βράζουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόφαση αυτή και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αποκλείεται να ωθήσει ακόμη περισσότερο τους γείτονες να «ψάξουν» ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα.

Άλλωστε ο Ερντογάν έχει επενδύσει στην εχθρική πολιτική προς τη χώρα μας ενόψει των εκλογών το 2023 στην Τουρκία, τις οποίες με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσει φαίνεται να χάνει.

Το «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», με το οποίο απείλησε την Αθήνα ο τούρκος πρόεδρος, δεν υιοθετείται μόνο από την κυβέρνηση του αλλά και από την αντιπολίτευση.

Τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης επιχειρούν μάλιστα να εμφανιστούν με ακόμα πιο εθνικιστικές θέσεις, καλώντας τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του να μην περιορίζονται στα λόγια, αλλά αν έχουν το «θάρρος» και το «κουράγιο» να κινηθούν με πράξεις απέναντι στην Ελλάδα.

Οι τουρκικές εφημερίδες, Μιλλιγιέτ και Χουρριγιέτ έχουν πρωτοσέλιδα αντίστοιχα: « Επικίνδυνο βήμα των ΗΠΑ» και «Στόχος ένταξης στον Οργανισμό Σαγκάης».

Στο μεταξύ την Κυριακή στην εκπομπή του Mega «Σαββατοκύριακο» αναλύθηκαν οι πιθανότητες ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Τουρκίας κι Ελλάδας: Ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου εκτίμησε: «Σε επίπεδο ρητορικής έχει αυξηθεί το τουρκικό αφήγημα και μάλιστα τοποθετεί την Ελλάδα σε θέση επίθεσης και όχι σε θέση άμυνας.. Ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενδέχεται να θέλει να απαντήσει και στον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο».

Επιπλέον ο αναπληρωτής καθηγητής σημείωσε ότι στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «ο πρόεδρος της Τουρκίας πηγαίνει με αέρα στα πανιά του», λόγω της συμφωνίας που έχει συναφθεί για τα σιταρά με την Ρωσία και την Ουκρανία.

«Αυτό όμως που θα έχει ενδιαφέρον» εκτιμά ο κ. Σέρμπος « είναι και η επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί και στον Οργανισμό της Σαγκάης και έχει μία τελείως διαφορετική αντίληψη ως χώρα προς τα πού πάνε τα πράγματα».

Επιπλέον στο κάδρο των εξελίξεων ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής τοποθέτησε και την Κύπρο λέγοντας «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και στην Κύπρο οδηγούνται τον Φεβρουάριο σε εκλογές και θα πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσει και σε αυτό ο πρόεδρος της Τουρκίας».

Ελληνοτουρκικά: Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα προκαλεί ανησυχία με εξοπλιστικά που καλύπτουν την Αθήνα

Η Άγκυρα προκαλεί ανησυχία με εξοπλιστικά που καλύπτουν την Αθήνα

Η Τουρκία επενδύει σε UAV, φρεγάτες, μαχητικά KAAN και πυραύλους 2.000 χιλιομέτρων, προκαλώντας ανησυχία σε Ισραήλ και Ελλάδα για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: «Steel Dome» η νέα τουρκική ασπίδα που απειλεί Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

«Steel Dome» η νέα τουρκική ασπίδα που απειλεί Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία αναπτύσσει το ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας Steel Dome με στόχο να καλύψει την «Γαλάζια Πατρίδα». Ένα πλέγμα που δημιουργεί γκρίζες ζώνες και ενισχύει τον τουρκικό έλεγχο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale: Το ελληνικό όπλο αποτροπής που αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Rafale: Το ελληνικό όπλο αποτροπής που αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Το Rafale προσφέρει στην Ελλάδα δυνατότητες deep strike με Meteor και SCALP EG και μετατρέπει την Πολεμική Αεροπορία σε στρατηγική δύναμη αποτροπής απέναντι στην Τουρκία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκικός φόβος για PULS και Rampage από την Ελλάδα μετά τη συμφωνία της Elbit

Τουρκικός φόβος για PULS και Rampage από την Ελλάδα μετά τη συμφωνία της Elbit

Τουρκικά μέσα ανησυχούν ότι η Ελλάδα είναι πίσω από τη συμφωνία 1,63 δισ. της Elbit Systems και ότι απέκτησε προηγμένα συστήματα PULS και πυραύλους Rampage, αλλάζοντας τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Elbit 1,63 δισ. δολαρίων – Υποψία για Ελλάδα και έντονη τουρκική ανησυχία

Elbit 1,63 δισ. δολαρίων – Υποψία για Ελλάδα και έντονη τουρκική ανησυχία

Η Elbit υπέγραψε συμφωνία 1,63 δισ. δολαρίων με ευρωπαϊκή χώρα και η Τουρκία εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι ο αγοραστής, μιλώντας για κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η αλήθεια πίσω από τις πτήσεις ισραηλινών F35 πάνω από την Τουρκία είναι πιο σκληρή για τους Τούρκους

Η αλήθεια πίσω από τις πτήσεις ισραηλινών F35 πάνω από την Τουρκία είναι πιο σκληρή για τους Τούρκους

Τι αποκαλύπτει το Geostratigika για τις πτήσεις F35I Adir και γιατί οι τουρκικοί ισχυρισμοί προκαλούν αμφιβολίες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Πώς η βόμβα Gazap μπορεί να αλλάξει τα σενάρια στο Αιγαίο

Πώς η βόμβα Gazap μπορεί να αλλάξει τα σενάρια στο Αιγαίο

Η τουρκική βόμβα Gazap θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε σενάρια στο Αιγαίο για πλήγματα ακριβείας σε κρίσιμες υποδομές και άμυνες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη της HAVELSAN θα άλλαζε την κρίση του 2020 στο Αιγαίο

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη της HAVELSAN θα άλλαζε την κρίση του 2020 στο Αιγαίο

Η πλατφόρμα MAIN της HAVELSAN θα μπορούσε να δώσει στην Τουρκία πλεονέκτημα σε κρίσεις όπως του 2020 με το Oruc Reis και τη Λήμνος.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Στις 23 Αυγούστου έρχεται στη Μύκονο ο Τούρκος Dj που έδιωξαν οι Ελβετοί επειδή έκανε το σήμα των Γκρίζων Λύκων – Στην Ελλάδα δεν τρέχει… μια

Στις 23 Αυγούστου έρχεται στη Μύκονο ο Τούρκος Dj που έδιωξαν οι Ελβετοί επειδή έκανε το σήμα των Γκρίζων Λύκων – Στην Ελλάδα δεν τρέχει… μια

Ο Μαχμούτ Ορχάν προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελβετία κάνοντας το σήμα των Grey Wolves σε φεστιβάλ, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν όλες οι συναυλίες του και να ξεσπάσει διπλωματικός θόρυβος.

Ελληνοτουρκικά