ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Ο άγνωστος πόλεμος υποβρυχίων στο βυθό του Αιγαίου – Τα τουρκικά σχέδια

Τα τουρκικά σχέδια και ο πόλεμος των υποβρυχίων στο Αιγαίο δεν σταματούν ποτέ.
Ελληνοτουρκικά: Ο άγνωστος πόλεμος υποβρυχίων στο βυθό του Αιγαίου – Τα τουρκικά σχέδια

Ελληνοτουρκικά: Ο άγνωστος πόλεμος των ελληνικών και τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο έγινε ιδαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό το καλοκαίρι όμως ακόμα και σήμερα δεν έχει τελειώσει και ούτε θα τελειώσει.

Το καλοκαίρι του 2020, Ελλάδα και η Τουρκία ήρθαν ένα βήμα πριν την σύρραξη, αποτέλεσμα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Συνέπεια της έντασης ήταν να βγει το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού Στόλου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μία ενέργεια στην οποία απάντησε με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα.

Ιδιαίτερης σημασίας στάθηκε τότε η παρουσία των «αόρατων» ελληνικών υποβρυχίων, τα οποία αποτέλεσαν για μήνες τον εφιάλτη των του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι Τούρκοι επιδόθηκαν σε έναν λυσσαλέο αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη των ελληνικών υποβρυχίων.

Μάλιστα, για εσωτερική κατανάλωση επιστρατεύτηκε και η τουρκική… μονταζιέρα, ώστε να πειστεί η τουρκική κοινή γνώμη ότι τα ελληνικά υποβρύχια ανακαλύφθηκαν.

Η αλήθεια βέβαια ήταν πολύ διαφορετική

Τα ελληνικά υποβρύχια παρέμειναν για πάνω από έναν μήνα κρυμμένα ενώ ελληνικά ελικόπτερα ξετρύπωσαν με ευκολία τα τουρκικά υποβρύχια.

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα τουρκικού υποβρυχίου το οποίο πιάστηκε έξω από την Εύβοια, στην προσπάθεια των Τούρκων να κάνουν «επίδειξη σημαίας» κοντά στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, τουρκικό υποβρύχιο έγινε… διεθνώς ρεζίλι, όταν νόμιζε ότι βάλλουν εναντίον του οι ελληνικές δυνάμεις.

Το σοκ των Τούρκων ήταν τέτοιο που το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό νόμιζε για κάποιο διάστημα πως το τουρκικό υποβρύχιο βυθίστηκε.

Τελικά οι Έλληνες το μόνο που έκαναν ήταν να… βάλουν στους Τούρκους να ακούσουν το τραγούδι Yellow Submarine.

Ποιος είναι όμως ο άγνωστος πόλεμος του Αιγαίου και πως εξελίσσεται μέρα με τη μέρα;

Θα έχετε διαβάσει στο Sportime για τις παγίδες που έχει στήσει η Ελλάδα στα τουρκικά υποβρύχια.

Πρόκειται για ηχοσημαντήρες οι οποίοι έχουν ποντιστεί σε άγνωστα για τους Τούρκους σημεία του Αιγαίου και οι οποίοι δίνουν πλήρη εικόνα των υποβρυχίων κινήσεων των τουρκικών υποβρυχίων.

Ίσως έχετε επίσης διαβάσει ένα άσχετο με την Ελλάδα περιστατικό στη θαλασσα της Νορβηγίας, όπου, πριν από λίγες μέρες, καταστράφηκε ηχοσημαντήρας ο οποίος έδινε στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών υποβρυχίων στην περιοχή.

Πώς συνδέονται τα δύο αυτά περιστατικά;

Επί της ουσίας οι Τούρκοι ψάχνουν να βρουν τις θέσεις των ελληνικών ηχοσημαντήτων, όπως αντίστοιχα ψάχνουν και οι Ρώσοι (σ.σ. πιθανόλογείται ότι για την καταστροφή του ηχοσημαντήρα υπεύθυνη είναι η Ρωσία).

Πώς όμως ψάχνουν οι Τούρκοι για τους ελληνικούς ηχοσημαντήρες;

Θυμάστε κατά καιρούς τις αναφορές για στρατιές από τουρκικά καΐκια που σαρώνουν παράνομα τις ελληνικές θάλασσες;

Λέγεται πως τα καΐκια αυτά, με τα δίχτυα τους και τα ραντάρ που διαθέτουν, σαρώνουν τον βυθό, προσπαθώντας να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τους ελληνικούς ηχοσημαντήρες, ανοίγοντας δρόμο στα τουρκικά υποβρύχια.

Ο πόλεμος των υποβρυχίων στο Αιγαίο δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή, άσχετα αν επειδή γίνεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας δεν παίρνει διαστάσεις.

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Οι Αμερικανοί τίναξαν την παράνομη τουρκική Γαλάζια Πατρίδα στον αέρα

Οι Αμερικανοί τίναξαν την παράνομη τουρκική Γαλάζια Πατρίδα στον αέρα

«Η εμπλοκή των ΗΠΑ μέσω της Chevron συνιστά έμμεση επιβεβαίωση ότι η αμερικανική πλευρά δεν αναγνωρίζει τη λογική της τουρκολιβυκής χάραξης».

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αντίδραση της Τουρκίας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης αλλά μέχρι εκεί καθώς εμπλέκονται οι Αμερικάνοι

Αντίδραση της Τουρκίας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης αλλά μέχρι εκεί καθώς εμπλέκονται οι Αμερικάνοι

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως οι κινήσεις της Ελλάδας στην περιοχή «αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Οι Έλληνες θα μας κλέψουν τον πατσά

Τούρκοι: Οι Έλληνες θα μας κλέψουν τον πατσά

Τουρκικά μέσα μιλούν για ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με τον πατσά και την UNESCO, με τη συζήτηση να φουντώνει.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Μάζης: Μικρό καλάθι για τα ελληνικά κοιτάσματα, προσοχή σε συνδιαχείριση με Τουρκία

Μάζης: Μικρό καλάθι για τα ελληνικά κοιτάσματα, προσοχή σε συνδιαχείριση με Τουρκία

Ο καθηγητής Γιάννης Μάζης αναλύει τις ενεργειακές εξελίξεις και προειδοποιεί για τις γεωπολιτικές προεκτάσεις τους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι Τουρκοι φτιάχνουν πύραυλο με εκτιμώμενο βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα

Οι Τουρκοι φτιάχνουν πύραυλο με εκτιμώμενο βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς για τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τεχνικές αξιολογήσεις για το κόστος χρήσης, τη συντήρηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η σύγκριση νέας πλατφόρμας όπως το KAPLAN με εκσυγχρονισμό M113 δεν είναι απλή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά