ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Περιζήτητες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά το ξύλο στους Τούρκους

Ελληνοτουρκικά: Περιζήτητες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λόγω επάρκειας και επιχειρησιακής αρτιότητας που έδιξαν στην ένταση με την Τουρκία.
Ελληνοτουρκικά: Περιζήτητες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά το ξύλο στους Τούρκους

Ελληνοτουρκικά: Περιζήτητες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λόγω επάρκειας και επιχειρησιακής αρτιότητας.

Όλο και περισσότερες ασκήσεις ζητούν από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι σύμμαχες χώρες της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο λόγος είναι απλός, η Ελλάδα διαθέτει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αλλά και ο ελληνικός Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό, πραγματικά διδάσκουν επιχειρησιακή ετοιμότητα, με αποτέλεσμα οι σύμμαχοι της Ελλάδας να επιδιώκουν συνεχή συνεργασία σε ασκήσεις στην περιοχή.

Το επίπεδο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι στο υψηλότερο επίπεδο, με τις όποιες υλικοτεχνικές ελλείψεις (σ.σ. ειδικά στο Π.Ν. και τον Στρατό) να καλύπτονται.

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX – ADEX (Passing Exercise – Air Defense Exercise) της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΑΔΡΙΑΣ, του Υποβρυχίου (Y/B) ΠΟΝΤΟΣ και τεσσάρων (4) Αεροσκαφών F-16 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το Αντιτορπιλικό USS PORTER του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς καθώς και αντικείμενα επικοινωνιών, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού και ηλεκτρονικού πολέμου. Συνέβαλε δε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

«Η εν λόγω συνεκπαίδευση αποδεικνύει έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στην άμυνα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)], ενώ παράλληλα αναδεικνύει τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που συνεχώς ενισχύονται», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ.

Tην Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε από το ΓΕΕΘΑ διαδικτυακή εκπαίδευση σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Κολομβίας επί θεμάτων Αμυντικής Τυποποίησης.

Ειδικότερα, η εκπαίδευση περιέλαβε αντικείμενα οργάνωσης, διαδικασιών και βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούνται διεθνώς, με σκοπό την επαύξηση της διαλειτουργικότητας στις ΕΔ της Κολομβίας, και πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ και αρμόδιων φορέων των ΗΠΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει το κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας υποστήριξης, καθώς και των δυνατοτήτων επέκτασης των κοινών δράσεων των δύο χωρών.

Να θυμίσουμε τις ασκήσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και με τη Σαουδική Αραβία, όπου ξεχώρησαν η ελληνική Π.Α. και το Π.Ν.

Να πούμε ότι η Φ/Γ ΥΔΡΑ βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, η Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ με την SNMG2 από το Ισραήλ στη Σικελία για την Dynamic Manta 2021, η Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ ανοιχτά Λιβύης και η Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Ο τρόπος αντίδρασης της Ελλάδας στην ένταση με την Τουρκία δεν πέρασε απαρατήρητoς ενώ το υλικό που έχει συλλέξει το ΓΕΕΘΑ είναι εντυπωσιακό.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Πρώτη επιλογή η γερμανική πρόταση – Δέλεαρ τα δύο Type 214

Φρεγάτες: Μόλις ανέλαβε ο Ντράγκι στέλνει τις FREMM στην Ελλάδα – Αλλάζουν όλα

Ελληνοτουρκικά: Περιζήτητες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά το ξύλο στους Τούρκους

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά