ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Σε απόλυτη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις – «Τείχος» γύρω από το Καστελόριζο

Ελληνοτουρκικά: Το «Oruc Reis», τα βοηθητικά του πλοία «Ataman» και «Cengiz Han», καθώς και τα τουρκικά πολεμικά που τα συνόδευαν επιχείρησαν πολλές φορές να πλησιάσουν τα 6 ναυτικά μίλια από τη
Ελληνοτουρκικά: Σε απόλυτη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις – «Τείχος» γύρω από το Καστελόριζο

Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι από τις 10 Αυγούστου και έπειτα εξέδιδαν συνεχώς, με μια μικρή ανάπαυλα ολίγων ημερών, παράνομες NAVTEX για έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όχι, τις περισσότερες φορές, μακριά από ο Καστελόριζο.

Ελληνοτουρκικά: Το «Oruc Reis», τα βοηθητικά του πλοία «Ataman» και «Cengiz Han», καθώς και τα τουρκικά πολεμικά που τα συνόδευαν επιχείρησαν πολλές φορές να πλησιάσουν τα 6 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Και όμως, μόλις ο τουρκικός στολίσκος πλησίαζε όχι τα 6 ναυτικά μίλια, αλλά τα 8,5 ναυτικά μίλια από το ακριτικό νησί, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, την οποία θα θυμούνται για πολύ καιρό οι Τούρκοι.

Ηταν σαν να εμφανίζονταν ξαφνικά από το πουθενά αόρατοι φρουροί, σαν να ήταν τα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού σε διατεταγμένη υπηρεσία προκειμένου να δημιουργήσουν μια θαλάσσια ασπίδα γύρω από το Καστελόριζο, ένα τείχος απροσπέλαστο από καθετί, ακόμα και από εχθρικά κατασκοπευτικά drones.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: «Ρίχνει» τον Ερντογάν η αντιπολίτευση – «Πρόωρες εκλογές αλλιώς καταστρεφόμαστε»

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», όταν τα τουρκικά πλοία επιχειρούσαν να «σπάσουν» τη θαλάσσια οριογραμμή των 8,5 μιλίων, ξαφνικά εμφανίζονταν στην περιοχή οι ελληνικές φρεγάτες, τα ταχύπλοα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, τα υποβρύχια με τους κατευθυνόμενους πυραύλους και τα ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας.

Δημιουργούσαν έτσι ένα θαλάσσιο ανάχωμα που απέτρεπε κάθε προσπάθεια παραβίασης των εθνικών χωρικών υδάτων. Οι Τούρκοι το επιχείρησαν για τελευταία φορά και την περασμένη Παρασκευή ξημερώματα, προτού ακόμα ο ήλιος ανατείλει, νομίζοντας πως έτσι αξημέρωτα θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητοι τη γραμμή των 6 μιλίων, αλλά τους περίμεναν ως ασπίδα τα ελληνικά πολεμικά.

Την ίδια ώρα εμφανίστηκαν (επίσης από το πουθενά) τα μέλη της ομάδας της πλέον επίλεκτης μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτής της Ζ-ΜΑΚ, με τα φουσκωτά τους με τον εξελιγμένο οπλισμό που διαθέτουν, με τον φούμο στα πρόσωπά τους, παίρνοντας θέση φρούρησης στο λιμάνι του Καστελόριζου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Με Harrier αντί για F-35B σκέφτεται να εφοδιάσει το αεροπλανοφόρο της

Η Ζ-ΜΑΚ ή η «μονάδα – φάντασμα», όπως την αποκαλούν, είναι η ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων, ποτέ τα μέλη της δεν δείχνουν τα πρόσωπά τους και κανείς δεν γνωρίζει τα ονόματά τους, εκτός από τους αξιωματικούς της μονάδας. Τους βλέπει κανείς με τα φουσκωτά τους σκάφη παντού σε όλο το Αιγαίο, με απίστευτο επαγγελματισμό και με θαυμαστή ακρίβεια στην αποστολή τους, από τη βραχονησίδα Αλιμιά (ανάμεσα στη Ρόδο και στη Χάλκη) έως και το λιμάνι του Καστελόριζου.

Σε εγρήγορση η Πολεμική Αεροπορία

Την περιοχή «σαρώνουν» τα ιπτάμενα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας. Πετούν σε ασφαλές σημείο και έχουν ως αποστολή να σκανάρουν ό,τι πλησιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή ό,τι πλέει επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είναι τα EMB-145H AEW&C που διαχειρίζεται η 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου).

Ό,τι πετούσε και ό,τι έπλεε στην περιοχή τα ιπτάμενα ραντάρ τα έβλεπαν και βεβαίως προειδοποιούσαν εκεί που έπρεπε. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ είναι το «ιπτάμενο μάτι» και για την Πολεμική Αεροπορία και για το Πολεμικό Ναυτικό. Η συγκεκριμένη μονάδα έχει και πολεμική εμπειρία, μιας και οι νατοϊκοί αξιωματικοί αξιολογώντας τις ικανότητές της ανέθεσαν σε αυτήν τη διαχείριση μέρους των θαλάσσιων επιτηρήσεων στην περιοχή της Λιβύης.

Πηγή: pentapostagma.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΚ: Για αυτό έμεινε ο Καρέρα!

Τζόλης: Απόλυτα ελεγχόμενος μην αγχώνεστε!

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ απαντούν στα Shahed: Παρουσίασαν το δικό τους «ιρανικού τύπου» drone καμικάζι LUCAS

Οι ΗΠΑ απαντούν στα Shahed: Παρουσίασαν το δικό τους «ιρανικού τύπου» drone καμικάζι LUCAS

Η ανάπτυξή του σηματοδοτεί μια νέα εποχή οικονομικά προσιτής αεροπορικής ισχύος.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκία: Έτοιμοι να στηρίξουμε τη Συρία λένε οι Τούρκοι – Έρχεται ο πόλεμος με το Ισραήλ;

Τουρκία: Έτοιμοι να στηρίξουμε τη Συρία λένε οι Τούρκοι – Έρχεται ο πόλεμος με το Ισραήλ;

Ιδιαίτερα αιχμηρή η αναφορά στους Ισραηλινούς.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αποκαλύπτεται το σχέδιο: Τουρκία και Ισπανία θέλουν να «μοιράσουν» τη Μεσόγειο – Το νέο σχέδιο πανευρωπαϊκής κυριαρχίας

Αποκαλύπτεται το σχέδιο: Τουρκία και Ισπανία θέλουν να «μοιράσουν» τη Μεσόγειο – Το νέο σχέδιο πανευρωπαϊκής κυριαρχίας

Η σύνδεση των τουρκικών λιμανιών με το Tanger-Med και το Algeciras, σε συνδυασμό με τις αμυντικές δυνατότητες Τουρκίας και Ισπανίας, υπόσχεται έναν άξονα που αμφισβητεί ευθέως την ευρωπαϊκή και δυτική κυριαρχία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αξιωματικοί σε αναβρασμό: Οι αποφάσεις του ΥΠΕΘΑ προκαλούν αντιδράσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Αξιωματικοί σε αναβρασμό: Οι αποφάσεις του ΥΠΕΘΑ προκαλούν αντιδράσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον εξορθολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των αξιωματικών...

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Πακιστάν: «Όχι» στα κινεζικά J-35 – Κοιτάζει πλέον προς ΗΠΑ και F-16

Πακιστάν: «Όχι» στα κινεζικά J-35 – Κοιτάζει πλέον προς ΗΠΑ και F-16

Η απόφαση αυτή θεωρείται στρατηγική μετατόπιση προς τις ΗΠΑ.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο: Περιβαλλοντική πρωτοβουλία ή γεωπολιτική κίνηση;

Θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο: Περιβαλλοντική πρωτοβουλία ή γεωπολιτική κίνηση;

Η Ελλάδα ανακοινώνει τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία βλέπει την κίνηση αυτή ως πιθανή αμφισβήτηση των συμφερόντων της στην περιοχή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αυτά είναι τα Ελληνικά πολεμικά πλοιά που φοβούνται οι Τούρκοι

Αυτά είναι τα Ελληνικά πολεμικά πλοιά που φοβούνται οι Τούρκοι

Τα Ελληνικά πολεμικά πλοία που φοβούνται οι Τούρκοι και είναι από τα πιο σύγχρονα που υπάρχουν γενικότερα

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα ετοιμάζει επίδειξη δύναμης με νέα άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού απέναντι στα Δωδεκάνησα

Η Άγκυρα ετοιμάζει επίδειξη δύναμης με νέα άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού απέναντι στα Δωδεκάνησα

Η Τουρκία ενεργοποιεί ξανά το ναυτικό της εργαλείο πίεσης στο Αιγαίο, με άσκηση-επίδειξη ισχύος στα Δωδεκάνησα, σε μια περίοδο που η ρητορική της Άγκυρας για «αποστρατιωτικοποίηση» έχει επιστρέψει στο προσκήνιο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αντιαεροπορική ασπίδα για το Αιγαίο: Η πρόταση για ένα ολοκληρωμένο σύστημα άμυνας στα νησιά

Αντιαεροπορική ασπίδα για το Αιγαίο: Η πρόταση για ένα ολοκληρωμένο σύστημα άμυνας στα νησιά

Η συνολική αντιαεροπορική προστασία των ελληνικών νησιών απαιτεί μια νέα προσέγγιση: όχι απλώς αντικατάσταση παλαιών συστημάτων, αλλά δημιουργία ενός «παντεναρισμένου» δικτύου αεράμυνας

Ελληνοτουρκικά