ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Στον ύπνο έπιασε την Τουρκία η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Να... τρέχει έχει κάνει την Τουρκία η Ελλάδα μετά τη συμφωνία με τη Γαλλία για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.
Ελληνοτουρκικά: Στον ύπνο έπιασε την Τουρκία η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Ελληνοτουρκικά: Άνω-κάτω έχει γίνει η Τουρκία μετά την ελληνογαλλική στρατιωτική (και όχι μόνο) συμφωνία συνεργασίας. Η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκφράσει την οργή της, την ώρα που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του δέχονται συνεχή «πυρά».

Νωρίτερα σήμερα (8/10) στο Sportime, διαβάσατε πως η Τουρκία βγαίνει για έρευνες με το Oruc Reis ξανά στην Κύπρο ως μια πρώτη αντίδραση στην κίνηση που έκανε η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι δεν θα πάρουν τελικά τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, αλλά να καταφύγoyn στα… ταπεινά πλέον F- 16, δηλαδή μια γενιά πίσω. Ολο αυτό το σκηνικό έχει φέρει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγορεί έντονα τον Ερντογάν. Βασικό επιχείρημα είναι ότι «…με τους S-400 που πήρες πάμε τώρα να πληρώσουμε τα F-16…. Που πήγανε τα χρήματα των φορολογούμενων για τα μαχητικά F-35;», ρωτάνε οι αντίπαλοι του 68χρονου Τούρκου προέδρου.

Αυτό που φοβίζει περισσότερο την Τουρκία είναι η ανησυχία για το μέχρι που μπορεί να φτάσει η συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας, την ώρα που η χώρα μας έχει αιφνιδιάσει τους τούρκους και τα εξοπλιστικά προγράμματα με τα οποία έχει εφοδιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Έτσι λοιπόν την ώρα που η Τουρκία διατράνωνε ότι θα αγόραζε F-35, υποβρύχια και άλλα συστήματα τελικά εκείνη που ενισχύθηκε ήταν η Ελλάδα καθώς σύναψε αυτή τη συμμαχία με τη Γαλλία, ενώ πρόσθεσε στη «φαρέτρα» της αεροπλάνα Rafale, φρεγάτες Belharra ενώ επιπλέον εκσυγχρονίζει και τα μαχητικά της.

Από την θωράκιση της Ελλάδας το ίδιο ανήσυχος είναι και ο τουρκικός Τύπος, ο οποίος βλέπει ότι η χώρα του διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες την αγορά 40 F-16 και την αναβάθμιση ακόμη 80, τα οποία όμως κινδυνεύουν να παροπλιστούν μέχρι το 2030.

https://youtu.be/hOcGbBqK9Jo

 

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά