ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Το Τσεσμέ πλέει ξανά στο Αιγαίο! (vid)

Ελληνοτουρκικά: Ξανά στην ελληνική θάλασσα πλέει το Τουρκικό πολεμικό πλοίο από το μεσημέρι της Παρασκευής (26/2), μετά από νέα Navtex.
Ελληνοτουρκικά: Το Τσεσμέ πλέει ξανά στο Αιγαίο! (vid)

Ελληνοτουρκικά: Ξανά στην ελληνική θάλασσα πλέει το Τουρκικό πολεμικό πλοίο Τσεσμέ από το μεσημέρι της Παρασκευής (26/2), μετά από νέα Navtex!

Περίπου στις 14:00 το μεσημέρι το Τσεσμέ βγήκε και πάλι στο Αιγαίο, έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι της Σμύρνης. Με ταχύτητα περίπου 10 κόμβων κινήθηκε προς την περιοχή ερευνών που έχει ανακοινωθεί μετά την νέα παράνομη τουρκική Navtex της 15ης Φεβρουαρίου.

Το πλήρωμα του Τσεσμέ έχει οδηγίες από την Άγκυρα για τη διεξαγωγή υδρογραφικών ερευνών ανάμεσα στην Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο και την Σκύρο.

Φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο στέλνοντας εκ νέου το υδρογραφικό πλοίο του πολεμικού τους ναυτικού, Τσεσμέ (TCG CESME A-599) στη θαλάσσια περιοχή που έχουν ορίσει με παράνομη NAVTEX για έρευνες έως τις 2 Μαρτίου.

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών,  το πρωί της Πέμπτης (25/2) το Τσεσμέ απομακρύνθηκε από την περιοχή ερευνών στο Κεντρικό Αιγαίο και έδεσε στο λιμάνι της Σμύρνης. Οπως αποδείχθηκε όμως ο ελλιμενισμός του ήταν μία  κίνηση τακτικής της Τουρκίας μετά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

Έτσι από το μεσημέρι της Παρασκευής το Τσεσμέ ξαναβγήκε στο Αιγαίο. Περίπου στις 14:00, το Τσεσμέ έπλεε ανοιχτά της Λέσβου.

Εκείνη τη στιγμή το Τσεσμέ βρισκόταν 40 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της θαλάσσιας περιοχής στην οποία φαίνεται ότι επιστρέφει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αν συνεχίσει με αυτή την πορεία θα βρίσκεται εκεί περίπου στις 7 με 7.30 το βράδυ, σήμερα.

Η θαλάσσια περιοχή που έχει ορίσει η Τουρκία με την παράνομη Navtex είναι το όριο του 25ου Μεσημβρινού, εκεί δηλαδή που έχει ορίσει ως «σύνορα της καρδιάς του» ο Ερντογάν και η Τουρκία με το Δόγμα για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Είναι ο χάρτης με τον οποίο διεκδικεί καταρχάς την διχοτόμηση του Αιγαίου για τις επιχειρήσεις «Έρευνας και Διάσωσης» κι εν συνεχεία για την προώθηση των επεκτατικών της διεκδικήσεων.

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με Kentavros και Barak MX

Η Ελλάδα ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με Kentavros και Barak MX

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την ενσωμάτωση του Kentavros στο Barak MX. Τα δύο συστήματα λειτούργησαν πλήρως συντονισμένα σε δοκιμές πεδίου.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνικά USVs με βρετανική σχεδίαση από τη SAS Tech

Ελληνικά USVs με βρετανική σχεδίαση από τη SAS Tech

Η SAS Technology προχωρά στη ναυπήγηση ελληνικών μη επανδρωμένων πλοίων με σχεδίαση Sigmund UK, ενισχύοντας την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τα συμβατικά ελληνικά Barracuda και το άλμα ισχύος για την Ελλάδα

Τα συμβατικά ελληνικά Barracuda και το άλμα ισχύος για την Ελλάδα

Τα συμβατικά Barracuda δεν είναι απλώς νέα υποβρύχια αλλά πολλαπλασιαστές ισχύος για την ελληνική αποτροπή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι επιδιώκουν να μην γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Ενοχλήθηκαν από τα ισραηλινά όπλα

Οι Τούρκοι επιδιώκουν να μην γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Ενοχλήθηκαν από τα ισραηλινά όπλα

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο η Τουρκία έχει ενοχληθεί από τα ισραηλινά όπλα που αποκτά η Ελλάδα και θα εγκατασταθούν στα νησιά και αντιδρά.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Η προπαγανδιστική σύγκριση Τουρκίας – Ελλάδας στις φρεγάτες από τους Τούρκους

Ελληνοτουρκικά: Η προπαγανδιστική σύγκριση Τουρκίας – Ελλάδας στις φρεγάτες από τους Τούρκους

Τουρκικά μέσα παρουσιάζουν σύγκριση φρεγατών Istanbul και Belharra με σαφή στόχο την επικοινωνιακή υπεροχή και όχι την επιχειρησιακή ανάλυση.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκικά μέσα βλέπουν μπλόκο στο σχέδιο της Ελλάδας για φυσικό αέριο μέχρι την Ουκρανία

Τουρκικά μέσα βλέπουν μπλόκο στο σχέδιο της Ελλάδας για φυσικό αέριο μέχρι την Ουκρανία

Ο τουρκικός Τύπος μιλά για αποτυχία του ελληνικού σχεδίου στον Κάθετο Διάδρομο μετά τις χαμηλές δεσμεύσεις δυναμικότητας.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία δοκίμασε σμήνος KARGU με πραγματικά πυρά – Ετοιμάζεται για επιθέσεις κορεσμού μεγάλης κλίμακας

Η Τουρκία δοκίμασε σμήνος KARGU με πραγματικά πυρά – Ετοιμάζεται για επιθέσεις κορεσμού μεγάλης κλίμακας

Δοκιμή με σμήνος KARGU σε επιχειρησιακό σενάριο και πραγματικά πυρά καταγράφεται ως πρώτη φορά στην Τουρκία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Συζητήσεις Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για Patriot

Συζητήσεις Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για Patriot

Η Αθήνα και το Ριάντ συζητούν τον εκσυγχρονισμό συστήματος Patriot που επιχειρεί στη Σαουδική Αραβία από το 2021.

Ελληνοτουρκικά