ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ενίσχυση των ελληνικών νησιών με ελαφρά τεθωρακισμένα VBL – Το πρώτο εμπόδιο σε τουρκική αποβατική απειλή

Τα γαλλικά VBL αναδεικνύονται σε καταλύτη τακτικής ευελιξίας και αναχαίτισης πρώτου κύματος επιθετικών κινήσεων στα νησιά. Ο ρόλος τους, πιο κρίσιμος από ποτέ.
Ενίσχυση των ελληνικών νησιών με ελαφρά τεθωρακισμένα VBL – Το πρώτο εμπόδιο σε τουρκική αποβατική απειλή

Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει περίπου 240 VBL, τα οποία μπορούν να προσφέρουν ζωτική αναγνώριση και άμεση πυροδότηση σε περίπτωση τουρκικής πρόκλησης. Δείτε γιατί θεωρούνται «game changer» στην άμυνα των νησιών.

Η ελληνική απάντηση σε κάθε πιθανό σενάριο τουρκικής πρόκλησης ξεκινά από τα νησιά του Αιγαίου. Εκεί όπου η τουρκική αποβατική απειλή θα επιχειρήσει – αν ποτέ εκδηλωθεί – να χτυπήσει πρώτη. Στο πλαίσιο αυτό, τα ελαφρά τεθωρακισμένα VBL (Véhicule Blindé Léger) αποκτούν βαρύνουσα σημασία.

Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει περίπου 240 τέτοια οχήματα, κατάλληλα για ταχύτατες αποστολές αναγνώρισης, παρατήρησης και άμεσης εμπλοκής. Τα VBL ξεχωρίζουν λόγω της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητάς τους στα δύσβατα εδάφη των νησιών. Μπορούν να κινηθούν με ταχύτητα και διακριτικότητα, να καταλάβουν θέσεις-κλειδιά, να παρέχουν πρόωρη προειδοποίηση και να εξαπολύσουν καίρια πυρά καταστροφής.

Εξοπλισμένα με πύργο πυροβόλου 23 χιλ. και συστήματα παρατήρησης νυκτός, τα VBL έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώσουν στόχους υψηλής απειλής, πριν ακόμη πλησιάσουν τις ακτές. Επιπλέον, είναι ιδανικά για μεταφορά ομάδων SOF και ειδικών αποστολών σε ρόλους αιφνιδιασμού.

Το χαμηλό βάρος και η απλότητα λειτουργίας τους επιτρέπουν εύκολη συντήρηση, γρήγορη μεταφορά και τακτική επανατοποθέτηση με ταχύπλοα ή ελικόπτερα, αν χρειαστεί.

Σε ένα θέατρο επιχειρήσεων όπου η αρχική ισχύς πυρός και η αντίδραση σε δευτερόλεπτα καθορίζει την έκβαση, τα VBL καθίστανται η αιχμή του δόρατος. Δεν πρόκειται για πολυτελή μέσα, αλλά για καταλύτες επιβίωσης και αποτελεσματικής άμυνας σε περίπτωση αιφνιδιαστικής τουρκικής πρόκλησης.

Οι ελληνικές δυνάμεις, εξοπλισμένες με VBL και επαρκή αριθμό εκτοξευτών Α/Τ όπλων (όπως MILAN και TOW), είναι σε θέση να δημιουργήσουν ασπίδα-φραγμό σε κάθε πιθανό σημείο διείσδυσης.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ

Πηγή : Geostratigika

Κωνσταντίνος Μανωλίδης

Μου αρέσει να καταπιάνομαι με οικονομικά, κοινωνικά και χρηστικά θέματα που μας απασχολούν όλους στην καθημερινότητα μας, Αυτά θα βρεις σε αυτή τη γωνιά...

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά