ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ένοπλες δυνάμεις: Έρχονται τα Rafale, τόσο κοστολογείται η αγορά τους

Ένοπλες δυνάμεις: Αλλάζουν όλα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο. Η αγορά 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα από το 2009, μπαίνει στην τελική φάση υλοποίησης.
Ένοπλες δυνάμεις: Έρχονται τα Rafale, τόσο κοστολογείται η αγορά τους

Ένοπλες δυνάμεις: Αλλάζουν όλα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο. Η αγορά 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα από το 2009, μπαίνει στην τελική φάση υλοποίησης.

Αύριο Πέμπτη 17, Δεκεμβρίου ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής για το πρόγραμμα αγοράς των γαλλικών Rafale εκτιμώμενου κόστους 2,5 δις. ευρώ.

Το πρώτο -ελαφρώς μεταχειρισμένο- Rafale αναμένεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία τον Ιούνιο του 2021. Κάθε μήνα, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προγραμματίζεται η παραλαβή ενός Rafale, με τρόπο ώστε στο τέλος του 2021 να έχουν ενταχθεί στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας έξι μεταχειρισμένα Rafale. Μέσα στο 2022 αναμένεται να παραληφθούν και τα άλλα 12 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, έξι από τα οποία θα είναι επίσης ελαφρώς μεταχειρισμένα από την γαλλική αεροπορία και τα υπόλοιπα καινούργια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντετοκούνμπο: Γέφυρα στο Μιλγουόκι στα χρώματα της Ελλάδας την ημέρα των υπογραφών!

Αμέσως μετά την επισημοποίηση της σύμβασης θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία πο πρώτοι τέσσερις Έλληνες πιλότοι που θα αναλάβουν την πτήση των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών. Οι τέσσερις πρώτοι έλληνες χειριστές που θα πιστοποιηθούν για την πτήση των Rafale ως πιλότοι θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους για να καταστούν εκπαιδευτές των νέων ιπτάμενων που θα ενταχθούν στην μοίρα των Rafale.

Τα 18 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα επιχειρούν από την Μοίρα 332 στην Τανάγρα. Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα Rafale F3R θα έρθουν στην Ελλάδα με πλήρη φόρτο οπλισμού, πυραύλους Meteor και Exocet, θα μπορούν να φέρουν τους πυραύλους αέρος-αέρος Mica και το στρατηγικό όπλο των πυραύλων Scalp που ήδη βρίσκεται στο ελληνικό οπλοστάσιο και αναμένεται να πιστοποιηθεί από τους Γάλλους κατασκευαστές για να παραταθεί ο χρόνος της επιχειρησιακής ζωής τους.

Ένοπλες δυνάμεις: Οι κινήσεις του ΓΕΕΘΑ

Tο ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το Επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας έτρεξε τις διαδικασίες ώστε να ξεπεραστούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες να είναι έτοιμη η σύμβαση υπογραφής με την Γαλλία.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το απόρρητο πρόγραμμα των όπλων. Στον προϋπολογισμό αναφέρεται το ποσό, περίπου 400 εκατ. ευρώ, αλλά δεν αναφέρεται ο αριθμός των πυραύλων Meteor που προμηθεύεται η Πολεμική Αεροπορία, ούτε και η αύξηση του αποθεματικού των στρατηγικών πυραύλων SCALP EG, είτε μέσω επαναπιστοποίησης είτε μέσω αγοράς επιπλέον αριθμού. Οι όποιες πληροφορίες, μάλιστα ακόμη και για την προμήθεια επιπλέον πυραύλων ΜΙΚΑ, κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Σε ότι αφορά τον Προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός «Για την άμυνα της πατρίδας εμείς προωθούμε 150 προγράμματα αξίας 11,3 δισ.». Για το 2021 προβλέπονται δαπάνες ύψους 2,5 δισ. ​

Πηγή: pentapostagma.gr

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Οι Αμερικανοί τίναξαν την παράνομη τουρκική Γαλάζια Πατρίδα στον αέρα

Οι Αμερικανοί τίναξαν την παράνομη τουρκική Γαλάζια Πατρίδα στον αέρα

«Η εμπλοκή των ΗΠΑ μέσω της Chevron συνιστά έμμεση επιβεβαίωση ότι η αμερικανική πλευρά δεν αναγνωρίζει τη λογική της τουρκολιβυκής χάραξης».

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αντίδραση της Τουρκίας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης αλλά μέχρι εκεί καθώς εμπλέκονται οι Αμερικάνοι

Αντίδραση της Τουρκίας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης αλλά μέχρι εκεί καθώς εμπλέκονται οι Αμερικάνοι

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως οι κινήσεις της Ελλάδας στην περιοχή «αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Οι Έλληνες θα μας κλέψουν τον πατσά

Τούρκοι: Οι Έλληνες θα μας κλέψουν τον πατσά

Τουρκικά μέσα μιλούν για ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με τον πατσά και την UNESCO, με τη συζήτηση να φουντώνει.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Μάζης: Μικρό καλάθι για τα ελληνικά κοιτάσματα, προσοχή σε συνδιαχείριση με Τουρκία

Μάζης: Μικρό καλάθι για τα ελληνικά κοιτάσματα, προσοχή σε συνδιαχείριση με Τουρκία

Ο καθηγητής Γιάννης Μάζης αναλύει τις ενεργειακές εξελίξεις και προειδοποιεί για τις γεωπολιτικές προεκτάσεις τους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι Τουρκοι φτιάχνουν πύραυλο με εκτιμώμενο βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα

Οι Τουρκοι φτιάχνουν πύραυλο με εκτιμώμενο βεληνεκές έως και 2.000 χιλιόμετρα

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς για τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τεχνικές αξιολογήσεις για το κόστος χρήσης, τη συντήρηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η σύγκριση νέας πλατφόρμας όπως το KAPLAN με εκσυγχρονισμό M113 δεν είναι απλή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά