ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Φρεγάτες: Έρχονται και δύο ακόμα Karel Doorman από το Βέλγιο

Έρχονται και δύο ακόμα Karel Doorman από το Βέλγιο, με τον αριθμό τους να φτάνει στις τέσσερις.
Φρεγάτες: Έρχονται και δύο ακόμα Karel Doorman από το Βέλγιο

Φρεγάτες: Έρχονται και δύο ακόμα Karel Doorman από το Βέλγιο μετά τις δύο για τις οποίες συζητά η Αθήνα με την Ολλανδία.

Η Ελλάδα υπέγραψε επιστολή προθέσεων (LOI) με την Ολλανδία για πιθανή μεταφορά δύο εκσυγχρονισμένων φρεγατών κλάσης Karel Doorman (M) και έξι ναρκαλιευτικών Alkmaar στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Ανάλογη LOI αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου για πιθανή μεταφορά δύο βελγικών φρεγατών ίδιου τύπου», σημειώνει το janes.com.

Αντιπροσωπεία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχει ήδη επιθεωρήσει την ολλανδική φρεγάτα Van Speijk , η οποία αυτή τη στιγμή είναι ελλιμενισμένη λόγω ελλείψεων προσωπικού, καθώς και τη φρεγάτα Louise-Marie του Βελγίου, η οποία βρίσκονταν για συντήρηση στην Ολλανδία.

Το οπλικό φορτίο των Karel Doorman

Το κύριο οπλικό φορτίο των φρεγατών Μ αποτελείται από δύο τετραπλούς εκτοξευτές αντιπλοίων RGM-84 Harpoon με βεληνεκές έως και 120 χιλιόμετρα.

Για αεράμυνα διαθέτουν AIM-7 Sparrow μεσαίου βεληνεκούς, με βεληνεκές έως και 14 χιλιόμετρα και για αεράμυνα κοντινής εμβέλειας το οπλικό σύστημα Goalkeeper.

Το Goalkeeper μπορεί να εκτοξεύσει έως και τέσσερις χιλιάδες βλήματα των 30 χιλιοστών ανά λεπτό, σε εμβέλεια από 200 έως 3.000 μέτρα.

Eπίσης, οι φρεγάτες M-class διαθέτουν δύο διπλούς εκτοξευτές τορπιλών, για τορπίλες Mark 46.

H Ολλανδία φαίρεται να συμφωνεί στην πιθανή μεταφορά δύο φρεγατών κλάσης M και έξι ναρκαλιευτικών κλάσης Alkmaar στην Ελλάδα.

Η επιστολή πρόθεσης (LOI) υπεγράφη μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ελληνικής ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών), Αντιναύαρχο Αριστείδη Αλεξόπουλο και τον Ολλανδό ομολόγου του, Διευθυντή του ολλανδικού Οργανισμού Αμυντικού Υλικού (DMO), Αντιναύαρχου Arie Jan de Waard.

Φρεγάτες: Έρχονται και δύο ακόμα Karel Doorman από το Βέλγιο

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Τουρκία: Θα μιλήσουμε για το SAFE όταν μας έχετε ανάγκη

Τουρκία: Θα μιλήσουμε για το SAFE όταν μας έχετε ανάγκη

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ υποβαθμίζει το πρόγραμμα SAFE και στέλνει μήνυμα ισχύος προς την Ευρώπη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ισραηλινός αναλυτής: Οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά δοκιμή της ευρωπαϊκής κυριαρχίας

Ισραηλινός αναλυτής: Οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά δοκιμή της ευρωπαϊκής κυριαρχίας

Ο Σάι Γκαλ προειδοποιεί ότι οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά δοκιμή της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Γιατί το Ισραήλ φοβάται την Τουρκία και τα τουρκικά F-35;

Γιατί το Ισραήλ φοβάται την Τουρκία και τα τουρκικά F-35;

Πακιστανικά ΜΜΕ αναλύουν γιατί το Ισραήλ αντιδρά στα τουρκικά F-35 αλλά όχι στη Σαουδική Αραβία εστιάζοντας στην τεχνολογία και την αυτονομία χρήσης.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Αερομαχίες στο Αιγαίο λένε οι Τούρκοι – Η  πρώτη αερομαχία μετά από χρόνια

Ελληνοτουρκικά: Αερομαχίες στο Αιγαίο λένε οι Τούρκοι – Η πρώτη αερομαχία μετά από χρόνια

Τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για εμπλοκή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο μετά την άφιξη της φρεγάτας Κίμων, χωρίς επίσημη επιβεβαίωση.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Γιατί οι Τούρκοι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα σαν… τρελοί

Ελληνοτουρκικά: Γιατί οι Τούρκοι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα σαν… τρελοί

Το 2025, οι αιτήσεις για την ελληνική Χρυσή Βίζα από την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 153%

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ρωσικό drone Orlan συνετρίβη στην Τουρκία – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Ρωσικό drone Orlan συνετρίβη στην Τουρκία – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος ρωσικής προέλευσης τύπου Orlan συνετρίβη στο Κοτζαελί με τις τουρκικές αρχές να ερευνούν το περιστατικό

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τώρα καταλαβαίνει κανείς γιατί οι Τούρκοι έστειλαν τις φρεγάτες στην Κάσο – Γιατί έχασαν τότε την Ανατολική Μεσόγειο

Τώρα καταλαβαίνει κανείς γιατί οι Τούρκοι έστειλαν τις φρεγάτες στην Κάσο – Γιατί έχασαν τότε την Ανατολική Μεσόγειο

Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος και ΗΠΑ ενισχύουν τον άξονα 3+1 και τον ρόλο τους στον διάδρομο IMEC που ενώνει Ινδία, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Βγάζουν τα ισραηλινά υποβρύχια στην Ανατολική Μεσόγειο – Μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους

Βγάζουν τα ισραηλινά υποβρύχια στην Ανατολική Μεσόγειο – Μπορούν να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους

Ο οπλισμός τους περιλαμβάνει τέσσερις τορπιλοσωλήνες 650 χιλιοστών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εικασίες για δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτα και υποβρύχιο από την Ελλάδα, κορβέτα και υποβρύχιο από το Ισραήλ μόνιμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ελληνοτουρκικά: Φρεγάτα και υποβρύχιο από την Ελλάδα, κορβέτα και υποβρύχιο από το Ισραήλ μόνιμα στην Ανατολική Μεσόγειο

Σχέδια για κοινή ελληνοϊσραηλινή ναυτική παρουσία με φρεγάτα υποβρύχια και κορβέτα στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο συνεργασίας ταχείας αντίδρασης.

Ελληνοτουρκικά