Φρεγάτες: Τελικά σωστά πήραμε τις τέσσερις Belharra ή καλύτερα να παίρναμε καμιά 10ρια κορβέτες;
Πλέον οι Τούρκοι βλέπουν πως έχουν σοβαρό αντίπαλο στην περιοχή, εκτός του Ισραήλ και γι αυτό αντιδρούν - Ποιο προβλέψιμοι από το ότι το SDNA θα γράψει κατά του Ολυμπιακού.
Το ερώτημα ξεκίνησε ως φιλοσοφικό όμως περνώντας ο καιρός διαπιστώνει κανείς τι ακριβώς διακυβεύονταν, όταν κάποιοι προσπαθούσαν να πείσουν την Ελλάδα να πάρει τις LCS ή να πάρει κορβέτες αντί για τις τέσσερις Belharra (+ τις 4 FREMM).
Στην πραγματικότητα η επιλογή των νέων ελληνικών πλοίων δεν αφορούσε μόνο στα πλοία αλλά και στην τοποθέτηση της Ελλάδας τα επόμενα 30 χρόνια. Με τις Belharra η Ελλάδα αποφάσισε τη δυνατότητα εμπλοκής της στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τις κορβέτες θα έδινε την Ανατολική Μεσόγειο και τους υδρογονάνθρακες της περιοχής στην τουρκική… ευχέρεια.
Με τις γαλλικές φρεγάτες η Αθήνα αποφάσισε να έχει τη δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος, δηλαδή να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και όχι αυτόν του παρατηρητή.
Με τις κορβέτες ή πιο ελαφριές φρεγάτες, η Ελλάδα θα είχε έναν φθηνό και ευέλικτο στόλο αλλά δεν θα μπορούσε να κλειδώσει τον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου καθώς δεν θα είχε δυνατότητες άμυνας περιοχής. Με τις Belharra η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις από την Κρήτη έως την Κύπρο. Χωρίς αυτές όχι.
Πλέον άρχισε η ρητορική της έντασης από την Τουρκία, με φόντο τον εξοπλισμό της Ελλάδας. Και υπάρχουν και φωνές που συμφωνούν με αυτή τη ρητορική και στην χώρα. Όμως αν δει κανείς το δάσος και όχι το δέντρο, θα καταλάβει πως η καμία χώρα δεν… τρελαίνεται και αποφασίζει να ξοδέψει τα χρήματά της για εξοπλισμούς. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή ένας γείτονάς της, με διεκδικήσεις επί των εδαφών και των χωρικών υδάτων συνεχίζει για χρόνια να εξοπλίζεται και να διαφημίζει την ισχύ του. Ή επειδή η ίδια η χώρα έχει διεκδικήσεις
Δεν είναι λογικό να εξοπλίζεται εδώ και χρόνια η Τουρκία όσο δεν… πάει, να δηλώνει πως θέλει παρανόμως κομμάτια της ελληνικής ΑΟΖ στα πιο απίθανα σημεία και την ίδια ώρα η Ελλάδα να νομίζει ότι συνορεύει με το Λιχτενστάιν ή την Ελβετία και τη Δανία. Αν κάποιος το πιστεύει αυτό, εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.
Πολλές φωνές και στην Ελλάδα επιλέγουν την ρητορική των ήρεμων νερών, όμως… δυστυχώς γι αυτούς δεν είναι όλοι οι Έλληνες και ειδικά οι περισσότεροι που βρίσκονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνοι με την φινλανδοποίηση της Ελλάδας.
Απλά πλέον οι Τούρκοι βλέπουν πως έχουν σοβαρό αντίπαλο στην περιοχή, εκτός του Ισραήλ και γι αυτό αντιδρούν. Αντιδρούν επίσης γιατί ξέρουν πως πια η Ελλάδα, αν χρειαστεί μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στην Τουρκία.