ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Γιατί η Τουρκία είναι τόσο ανεπτυγμένη στον τομέα των drone – Ποιοι είναι από πίσω;

Πώς πρέπει να απαντήσει η Ελλάδα;
Γιατί η Τουρκία είναι τόσο ανεπτυγμένη στον τομέα των drone – Ποιοι είναι από πίσω;

Η Τουρκία έχει καταφέρει να αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες χώρες στον τομέα της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), σημειώνοντας εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Αυτή η επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατηγική επένδυση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και την αυτονομία από ξένες προμήθειες. Σημαντικοί πόροι έχουν διατεθεί για έρευνα και ανάπτυξη, ενώ το κράτος προσφέρει έντονη υποστήριξη σε μεγάλες εταιρείες όπως η Baykar Makina και η Turkish Aerospace Industries (TAI), που ηγούνται του τομέα.

Η Baykar, με προϊόντα όπως το Bayraktar TB2 και το Akıncı, έχει αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση, ενώ η TAI έχει συμβάλει με drones όπως το Anka. Η στενή σχέση της Baykar με την κυβέρνηση, μέσω του Selçuk Bayraktar, γαμπρού του προέδρου Ερντογάν, εξασφαλίζει την αδιάλειπτη υποστήριξη και χρηματοδότηση. Επιπλέον, εταιρείες όπως η Aselsan και η Roketsan προσφέρουν σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και πυραυλικά συστήματα, ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνατότητες των τουρκικών drones.

Στις αρχές της ανάπτυξής της, η Τουρκία αξιοποίησε τη συνεργασία με χώρες όπως το Ισραήλ, αποκτώντας κρίσιμη τεχνογνωσία μέσω της αγοράς και βελτίωσης συστημάτων των Heron UAV. Συνεργασίες με την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν επίσης ώθηση στην τεχνολογική πρόοδο. Σήμερα, η Τουρκία εξάγει drones σε χώρες όπως η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ και η Πολωνία, χρηματοδοτώντας περαιτέρω την ανάπτυξη του τομέα. Η επιτυχής χρήση των τουρκικών drones σε συγκρούσεις, όπως στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους, εδραιώνοντάς τα ως μία αξιόπιστη λύση σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η ικανότητα της Τουρκίας να κατασκευάζει φθηνότερα αλλά εξίσου αποτελεσματικά drones προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα, οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας ενισχύονται από τη χρήση αυτών των συστημάτων για την προβολή ισχύος στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η ανάπτυξη drones λειτουργεί επίσης ως μέσο αποτροπής έναντι χωρών όπως η Ελλάδα και η Αρμενία.

Η Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση, πρέπει να επενδύσει στην εγχώρια ανάπτυξη drones, όπως το πρόγραμμα «Αρχύτας», και στην απόκτηση προηγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου. Η συνεργασία με συμμάχους, όπως το Ισραήλ, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, είναι κρίσιμη για την ενίσχυση των ελληνικών δυνατοτήτων. Η αντιμετώπιση της τουρκικής τεχνολογικής υπεροχής στον τομέα των drones απαιτεί στρατηγική, καινοτομία και ενισχυμένη διεθνή συνεργασία, ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπία ισχύος στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα για τα ελληνοτουρκικά στο geostratigika.gr

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά