ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Οι ελληνικοί SCALP Naval με εμβέλεια έως 1.000 χλμ προκαλούν πονοκέφαλο στην Τουρκία

Η ενσωμάτωση των SCALP Naval.
Οι ελληνικοί SCALP Naval με εμβέλεια έως 1.000 χλμ προκαλούν πονοκέφαλο στην Τουρκία

Σημαντική αναβάθμιση για τον ελληνικό Στόλο, καθώς οι SCALP Naval είναι πύραυλοι ακριβείας που προσφέρουν μεγάλη εμβέλεια και δυνατότητες στρατηγικής κρούσης.
Με βεληνεκές που φτάνει τα 300 χλμ. που μπορεί με τις νέες γαλλικές αναβαθμίσεις να φτάσει στα 1.000 χλμ., οι SCALP Naval μπορούν να επιφέρουν πλήγματα σε σημαντικούς στόχους, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία των τουρκικών εδαφών, όπως τα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν. Αυτό τους καθιστά πολύτιμο όπλο για την Ελλάδα, ειδικά σε σενάρια αποτροπής ή στρατηγικής κρούσης σε περιοχές όπου η Τουρκία έχει αναπτύξει δικά της επιθετικά συστήματα.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, αναπτύσσει τους Tayfun, βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές άνω των 500 χλμ., που ενισχύουν την επιθετική δυνατότητα της χώρας σε περιοχές γύρω από την Ελλάδα. Η Αθήνα, λοιπόν, αναγκάζεται να ενισχύσει τη στρατηγική της με την απόκτηση των SCALP Naval, για να διατηρήσει την ισχύ της στην περιοχή και να εξασφαλίσει ένα σαφές στρατηγικό πλεονέκτημα.

Η ενσωμάτωση των SCALP Naval στις νέες φρεγάτες τύπου Belharra (εκτός της πρώτης στις υπόλοιπες δύο από τις τρεις που αγοράστηκαν αρχικά και στην τέταρτη που θα αγοραστεί τώρα) αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη.

Αρχικά, οι φρεγάτες ήταν προγραμματισμένο να φέρουν εκτοξευτές οι οποίοι υποστηρίζουν Aster 15 και Aster 30, αλλά όχι SCALP Naval. Ωστόσο, με την αναβάθμιση στους A70 Sylver, αυτές οι φρεγάτες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα εκτόξευσης SCALP Naval, παρέχοντας έτσι στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μια σημαντική δυνατότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις.

Η δυνατότητα χρήσης SCALP Naval σε υποβρύχια τύπου Παπανικολής είναι επίσης κομβική, καθώς θα επιτρέπει στο ελληνικό Ναυτικό να έχει πλήρη κάλυψη για πλήγματα σε κρίσιμες στρατηγικές θέσεις, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η μυστικότητα των επιχειρήσεων, δεδομένου του επιθετικού χαρακτήρα των υποβρυχίων.

Αυτή η στρατηγική αναβάθμιση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με τη δυνατότητα εκτόξευσης SCALP Naval, σε συνδυασμό με τις νέες φρεγάτες και υποβρύχια, θα ενισχύσει σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, καθιστώντας την έτοιμη να ανταγωνιστεί τις αυξανόμενες απειλές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε περισσότερα για τα εξοπλιστικά στο geostratigika.gr

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά