ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία αγοράζει 44 Eurofighter με συμφωνία Ερντογάν – Στάρμερ

Ιστορική συμφωνία Τουρκίας - Βρετανίας για 44 μαχητικά Eurofighter Typhoon, με παραδόσεις από το 2026 και στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων.
Η Τουρκία αγοράζει 44 Eurofighter με συμφωνία Ερντογάν – Στάρμερ

Η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία με το Λονδίνο για την αγορά 44 μαχητικών Eurofighter Typhoon, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την πιο στενή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας από τη δεκαετία του 1990. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υπέγραψαν τη συμφωνία στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας, επιβεβαιώνοντας τη βούλησή τους για στρατηγική συνεργασία υψηλής τεχνολογίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία «νέο σύμβολο των στρατηγικών σχέσεων» και υπογράμμισε ότι η συνεργασία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για κοινά προγράμματα στην αμυντική βιομηχανία. Ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ αποκάλυψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει 20 αεροσκάφη ενώ Κατάρ και Ομάν θα πουλήσουν άλλα 12 μεταχειρισμένα Eurofighter. Οι παραδόσεις αναμένονται να αρχίσουν στις αρχές του επόμενου έτους.

Η συμφωνία αυτή έρχεται έπειτα από μήνες διπλωματικών επαφών, με τη Βρετανία να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην άρση των αντιρρήσεων της Γερμανίας σχετικά με την πώληση. Παράλληλα, ενισχύει την αμυντική αυτάρκεια της Τουρκίας, η οποία μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα F-35 επενδύει σε εναλλακτικές λύσεις, όπως το εγχώριο μαχητικό KAAN.

Η υπογραφή αναμένεται να επιδράσει ευρύτερα στις ισορροπίες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και στη σχέση Άγκυρας – Βερολίνου.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: milliyet.com.tr

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τεχνικές αξιολογήσεις για το κόστος χρήσης, τη συντήρηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η σύγκριση νέας πλατφόρμας όπως το KAPLAN με εκσυγχρονισμό M113 δεν είναι απλή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά