ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ΗΠΑ: Οριστικό – Ταφόπλακα στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής η μία από τις δύο τροπολογίες για το «μπλόκο» στην πώληση των F-16 στην Τουρκία.
Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής η μία από τις δύο τροπολογίες για το «μπλόκο» στην πώληση των F-16 στην Τουρκία.

ΗΠΑ: Λίγες ημέρες πριν διαβάσατε στο Sportime την επιστολή από βουλευτές στον Μπάιντεν με αίτημα να μη γίνει συμφωνία για F-16 με την Τουρκία.

Τώρα, έγινε το πρώτο βήμα για το «μπλόκο» στην πώληση των F-16, καθώς η μια από τις δυο σχετικές τροπολογίες πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής.

Πλέον, το επόμενο κοινοβουλευτικό στάδιο είναι η υπερψήφισή της από την ολομέλεια της Βουλής, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει έως το τέλος Ιουλίου.

Με βάση την τροπολογία απαγορεύεται η πώληση νέων F16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία.

Ας μην ξεχνάμε πως το «χάιδεμα» Μπάιντεν στην Τουρκία, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Το… παραθυράκι για τα F-16

Φυσικά να σημειωθεί πως η τροπολογία αφήνει ένα περιθώριο παράκαμψής της, επιτρέποντας στον Αμερικανό Πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς και να αποφασίσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Αυτό θα συμβεί, αν πιστοποιήσει στο Κονγκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και ότι λαμβάνονται μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Όλα αυτά φυσικά, τη στιγμή που το κλίμα παραμένει τεταμένο, καθώς Τούρκος αναλυτής είπε ότι ο πόλεμος στο Αιγαίο είναι αναπόφευκτος, με τη γείτονα χώρα ταυτόχρονα να κλιμακώνει την ένταση στη Συρία.

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ