ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ΗΠΑ προς την Τουρκία: Είναι απαραίτητος σύμμαχος του ΝΑΤΟ

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα χαρακτήρισε την Τουρκία ως απαραίτητο σύμμαχο του ΝΑΤΟ.
ΗΠΑ προς την Τουρκία: Είναι απαραίτητος σύμμαχος του ΝΑΤΟ

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν οι ΗΠΑ μέσω του πρέσβη στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ που χαρακτήρισε την γειτονική μας χώρα ως απαραίτητο σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Ο Τζεφ Φλέικ αποθέωσε τους Τούρκους και τον Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας πως «Η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος, σταθερά προσηλωμένη στο ΝΑΤΟ και ένας σημαντικός εταίρος σε μια περιοχή συνεχών αλλαγών».

Μετά την επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ έγραψε ένα άρθρο με θέμα «Η πολιτική των κομμάτων τελειώνει στην άκρη του νερού».

Οι ΗΠΑ θέλουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία που δεν βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο καλύτερο επίπεδο εξαιτίας του deal για τα F-35 τα οποία εγκατέλειψε οριστικά ο Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν επιθυμεί με την σειρά του να απολαύσει και πάλι την στήριξη των Αμερικάνων και έλαβε με μεγάλη ικανοποίηση την επιστολή του Φλέικ αλλά και τα όσα κολακευτικά ανέφερε σε αυτήν.

Ο Ερντογάν είναι ιδιαιτέρως πιεσμένος το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τόνισε οτι η Τουρκία κάνει μια προσπάθεια να έχει τη δική της αυτοδυναμία με την κατασκευή του πλοίου που θα έχει τον ρόλο του κατασκόπου στο Αιγαίο αλλά και του δικού της μαχητικού αεροσκάφους σε μια προσπάθεια να ρίξει λάσπη στην ελληνική ενίσχυση, με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας να μιλούν για μεταχειρισμένα Rafale.

Οι γείτονες λοιπόν αφού πρώτα μετέδωσαν σε ζωντανή σύνδεση την παραλαβή, φαίνονται πως ψάχνονται για ένταση, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητεί απαντήσεις στα ελληνοτουρκικά θέματα προκειμένου να ανεβάσει την δημοτικότητα του στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

 

Λευτέρης Παυλίδης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ 1C Gray Eagle στην Ελλάδα

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τεχνικές αξιολογήσεις για το κόστος χρήσης, τη συντήρηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Τούρκοι: Βλέποντας το τουρκικό «KAPLAN» (Τίγρης), οι Έλληνες κλαίνε για τα M113 τους

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η σύγκριση νέας πλατφόρμας όπως το KAPLAN με εκσυγχρονισμό M113 δεν είναι απλή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Ερωτήματα για την απουσία Δένδια από τη σύνοδο Ελλάδας – Τουρκίας

Η απουσία του Νίκου Δένδια από τη σύνοδο Μητσοτάκη Ερντογάν στην Άγκυρα προκαλεί ερωτήματα ενόψει κρίσιμων ελληνοτουρκικών επαφών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

USAF KC 135 σε επαναλαμβανόμενη αποστολή ανοιχτά της Πελοποννήσου – Τι δείχνει η εικόνα

Η παρουσία KC 135 συνδέεται κατά κανόνα με επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών ή αεροσκαφών ISR (για συλλογή πληροφοριών).

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά