ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Κατέρρευσαν οι ελπίδες για τις Constellation; – Στον αέρα ο σχεδιασμός του ΠΝ

Ερωτήματα για το μέλλον του συγκεκριμένου προγράμματος.
Κατέρρευσαν οι ελπίδες για τις Constellation; – Στον αέρα ο σχεδιασμός του ΠΝ

Με έκπληξη διαπιστώθηκε από την Αθήνα ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών κλάσης Constellation απουσιάζει εντελώς από τον βασικό προϋπολογισμό του Ναυτικού των ΗΠΑ για το 2026. Από το σύνολο των 47,4 δισ. δολαρίων, μόλις 20,8 δισ. προέρχονται από τον βασικό προϋπολογισμό ενώ τα υπόλοιπα 26,5 δισ. εξαρτώνται από reconciliation funds – μια πολιτικά ευάλωτη πηγή χρηματοδότησης.

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι πως μόνο τρία πλοία περιλαμβάνονται στον βασικό κορμό: ένα πυρηνικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Columbia, ένα επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Virginia και ένα πλοίο επιτήρησης T-AGOS.

Τα υπόλοιπα 16 πολεμικά, από αντιτορπιλικά Arleigh Burke και αποβατικά μέχρι πλοία αναπλήρωσης στόλου, βασίζονται αποκλειστικά σε reconciliation funds δηλαδή σε μια γρήγορη κοινοβουλευτική διαδικασία που επιτρέπει την έγκριση οικονομικών μέτρων με απλή πλειοψηφία στη Γερουσία.

Η απουσία των Constellation εγείρει ερωτήματα για το μέλλον του συγκεκριμένου προγράμματος. Αξιωματούχοι αναφέρουν πως η τελική διοικητική απόφαση εκκρεμεί, αφήνοντας ένα κρίσιμο κενό στις ναυτικές ισορροπίες των επόμενων ετών.

Η ευρωκορβέτα EPC αποκτά νέο ενδιαφέρον ενώ επανέρχεται δυναμικά στο τραπέζι η γαλλική πρόταση για τις Gowind, μέσω των παλαιότερων συμφωνιών με τη Naval Group, που μπορούν να ενεργοποιηθούν υπό προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος πιέζει – και η επόμενη φρεγάτα του Στόλου ίσως δεν έχει αστερισμό στο όνομά της.

Διαβάστε περισσότερα για τα εξοπολιστικά στο Geostratigika.gr

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με Kentavros και Barak MX

Η Ελλάδα ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με Kentavros και Barak MX

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την ενσωμάτωση του Kentavros στο Barak MX. Τα δύο συστήματα λειτούργησαν πλήρως συντονισμένα σε δοκιμές πεδίου.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνικά USVs με βρετανική σχεδίαση από τη SAS Tech

Ελληνικά USVs με βρετανική σχεδίαση από τη SAS Tech

Η SAS Technology προχωρά στη ναυπήγηση ελληνικών μη επανδρωμένων πλοίων με σχεδίαση Sigmund UK, ενισχύοντας την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τα συμβατικά ελληνικά Barracuda και το άλμα ισχύος για την Ελλάδα

Τα συμβατικά ελληνικά Barracuda και το άλμα ισχύος για την Ελλάδα

Τα συμβατικά Barracuda δεν είναι απλώς νέα υποβρύχια αλλά πολλαπλασιαστές ισχύος για την ελληνική αποτροπή.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι επιδιώκουν να μην γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Ενοχλήθηκαν από τα ισραηλινά όπλα

Οι Τούρκοι επιδιώκουν να μην γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Ενοχλήθηκαν από τα ισραηλινά όπλα

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο η Τουρκία έχει ενοχληθεί από τα ισραηλινά όπλα που αποκτά η Ελλάδα και θα εγκατασταθούν στα νησιά και αντιδρά.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Η προπαγανδιστική σύγκριση Τουρκίας – Ελλάδας στις φρεγάτες από τους Τούρκους

Ελληνοτουρκικά: Η προπαγανδιστική σύγκριση Τουρκίας – Ελλάδας στις φρεγάτες από τους Τούρκους

Τουρκικά μέσα παρουσιάζουν σύγκριση φρεγατών Istanbul και Belharra με σαφή στόχο την επικοινωνιακή υπεροχή και όχι την επιχειρησιακή ανάλυση.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκικά μέσα βλέπουν μπλόκο στο σχέδιο της Ελλάδας για φυσικό αέριο μέχρι την Ουκρανία

Τουρκικά μέσα βλέπουν μπλόκο στο σχέδιο της Ελλάδας για φυσικό αέριο μέχρι την Ουκρανία

Ο τουρκικός Τύπος μιλά για αποτυχία του ελληνικού σχεδίου στον Κάθετο Διάδρομο μετά τις χαμηλές δεσμεύσεις δυναμικότητας.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία δοκίμασε σμήνος KARGU με πραγματικά πυρά – Ετοιμάζεται για επιθέσεις κορεσμού μεγάλης κλίμακας

Η Τουρκία δοκίμασε σμήνος KARGU με πραγματικά πυρά – Ετοιμάζεται για επιθέσεις κορεσμού μεγάλης κλίμακας

Δοκιμή με σμήνος KARGU σε επιχειρησιακό σενάριο και πραγματικά πυρά καταγράφεται ως πρώτη φορά στην Τουρκία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Συζητήσεις Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για Patriot

Συζητήσεις Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας για Patriot

Η Αθήνα και το Ριάντ συζητούν τον εκσυγχρονισμό συστήματος Patriot που επιχειρεί στη Σαουδική Αραβία από το 2021.

Ελληνοτουρκικά