ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Κορβέτες, F-35, C-130, Drones βάζουν φωτιά στον Δένδια

Η «καυτή» ατζέντα των νέων εξοπλιστικών περιλαμβάνει έξι αμυντικά συστήματα.
Κορβέτες, F-35, C-130, Drones βάζουν φωτιά στον Δένδια

Έξι αμυντικά συστήματα περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να συμβασιοποιήσει προγράμματα αξίας 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023.

Μπορεί λοιπόν ο Νίκος Δένδιας να επανήλθε μετά από εννέα χρόνια σε μια γνώριμη γι’ αυτόν θέση, αυτή του υπουργού Άμυνας, όμως από την οικονομική δυστοκία και την εξοπλιστική αδράνεια του 2014 αναλαμβάνει πλέον ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο μόνο μέχρι το τέλος του χρόνου περιλαμβάνει, πέρα από τα εξοπλιστικά προγράμματα, αρκετά επιπλέον που πρέπει να τρέξουν τα επόμενα χρόνια.

Η συντήρηση των υπαρχόντων εξοπλισμών αλλά και η έλευση νέων αμυντικών συστημάτων περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης, αφού η δεκαετής και πλέον απραξία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την ξέφρενη εξοπλιστική κούρσα της Τουρκίας, καθιστά αναγκαία την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως αναφέρει η RealNews και Χρήστος Μαζανίτης, τα 2,5 δισ. ετρώ που έχουν προβλεφθεί να συμβασιοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2023 αφορούν την απόκτηση νέων κορβετών, αλλά και την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν ακόμη τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία αναμένεται να προωθηθούν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.

Πρόκειται για τις Κορβέτες (Το Πολεμικό Ναυτικό θέλει από τέσσερις έως έξι), τα F-35 (βρίσκονται σε φάση συμβασιοποίησης), τα C-130 (αναζητούνται τέσσερα ματαχειρισμένα και είναι υπό σκέψη η απόκτηση τεσσάρων καινούργιων) και Drones, που αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Κώστας Παπαδόπουλος

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Κίνηση ματ από την Τουρκία – Eίναι κοντά στα F-35;

Ελληνοτουρκικά: Κίνηση ματ από την Τουρκία – Eίναι κοντά στα F-35;

Προσέξτε τώρα. Ο εμφανείς λόγος είναι οι S-400. Ένας ακόμα λόγος υπάρχει που οι Τούρκοι βγήκαν από το πρόγραμμα των F-35.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Συστήματα Puls: Αμηχανία και εκνευρισμός στην Τουρκία για τα νέα ελληνικά όπλα με εμβέλειες έως και 300 χλμ.

Συστήματα Puls: Αμηχανία και εκνευρισμός στην Τουρκία για τα νέα ελληνικά όπλα με εμβέλειες έως και 300 χλμ.

Μάλιστα στην τουρκική Hurriyet το σχετικό δημοσίευμα τιτλοφορείται «Η Ελλάδα εξοπλίζεται: Χρήματα από την Ευρώπη, πύραυλοι από το Ισραήλ».

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα συζητάει με το Ισραήλ για τους πυραύλους που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα συζητάει με το Ισραήλ για τους πυραύλους που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία

Οι LORA έχουν δυνατότητα μεταφορά σε εμπορευματοκιβώτια, κάνοντας αδύνατη για την Τουρκία την αντιμετώπισή τους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Γιατί η Τουρκία θα κάνει τα πάντα να μην μπουν τα ελληνικά PULS στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: Γιατί η Τουρκία θα κάνει τα πάντα να μην μπουν τα ελληνικά PULS στο Αιγαίο

Η θέση της Αθήνας είναι πως η ενίσχυση της ελληνικής Άμυνας δεν στρέφεται εναντίον κάποιου αλλά αποσκοπεί στη σταθερότητα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale: H επιχείρηση στη Λιβύη το 2011 που άλλαξε τα πάντα

Rafale: H επιχείρηση στη Λιβύη το 2011 που άλλαξε τα πάντα

Ήταν η πρώτη... δικαίωση των Rafale σε μάχη, με τα διεθνή φώτα επάνω τους και η απόλυτη δικαίωση για τους Γάλλους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Αναλυτές λένε πως η Ελλάδα ετοιμάζεται για των πόλεμο των drone με την Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Αναλυτές λένε πως η Ελλάδα ετοιμάζεται για των πόλεμο των drone με την Τουρκία

«Η Ελλάδα, με τη στενή συνεργασία με το Ισραήλ, προετοιμάζεται γρήγορα για τις απειλές του μέλλοντος», λένε.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Meteor: Πώς ο γαλλικός υπερπύραυλος γίνεται εθνικός πύραυλος της Ελλάδας

Meteor: Πώς ο γαλλικός υπερπύραυλος γίνεται εθνικός πύραυλος της Ελλάδας

Όλα τα προηγμένα ελληνικά μαχητικά σε κάποια χρόνια, θα διαθέτουν και τους Meteor, ανάγοντας τους γαλλικούς υπερπυραύλους σε κάτι σαν... εθνικούς πυραύλους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Rafale: Η Ινδία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία

Rafale: Η Ινδία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία

Νομοτελειακά η Ελλάδα θα ακολουθήσει την πορεία των Ινδών, αφού η εξέλιξη προχωρά ήδη προς το Rafale F4 και μελλοντικά προς το Rafale F5.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκος αναλυτής: Ψέματα Δένδια – Στα 100 δισ. το κόστος της Ασπίδας – Θέλει 35 χρόνια η Ελλάδα για να την φτιάξει

Τούρκος αναλυτής: Ψέματα Δένδια – Στα 100 δισ. το κόστος της Ασπίδας – Θέλει 35 χρόνια η Ελλάδα για να την φτιάξει

Μάλιστα ο Τουράν Ογούζ υπογραμμίζει πως πλέον η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και από το μέτωπο της Λιβύης άρα η Αθήνα έχει πολλαπλάσιο θαλάσσιο χώρο να προστατεύσει.

Ελληνοτουρκικά